Produkcja ekologiczna jako kierunek rozwoju małego rodzinnego gospodarstwa rolnego w Polsce
Streszczenie
Małe rodzinne gospodarstwa rolne, choć wnoszą wiele dóbr pozaekonomicznych 
o charakterze, gospodarczym, socjalnym, społecznym i środowiskowym borykają się 
z trudnościami ekonomicznymi i konkurencją na rynku. W związku z tym, poszukiwanie 
nowych kierunków rozwoju, takich jak produkcja ekologiczna, staje się koniecznością. 
Realizacja produkcji ekologicznej jest szansą dla małych gospodarstw rolnych, która 
może przyczynić się do zrównoważonego rozwoju sektora rolniczego, zachowania 
dziedzictwa rolniczego na obszarach wiejskich oraz poprawy dochodowości tych 
podmiotów. 
          Przeprowadzone studia literatury zagranicznej oraz krajowej umożliwiły 
przyjęcie tezy, że „produkcja ekologiczna jest przyszłościowym kierunkiem rozwoju 
małych rodzinnych gospodarstw rolnych w Polsce w świetle zaleceń i preferencji Unii 
Europejskiej a zarazem kluczowym elementem poprawy konkurencyjności tych 
gospodarstw oraz ich dochodowości”. W oparciu o nią sformułowano problem badawczy, 
który polega na zidentyfikowaniu oraz ocenie wpływu produkcji ekologicznej na rozwój 
małych rodzinnych gospodarstw rolnych, a w szczególności na wzrost uzyskiwanego 
dochodu oraz atrakcyjność rynkową prowadzonej produkcji. Za cel główny pracy przyjęto 
wykazanie, że decyzja o wdrożeniu produkcji ekologicznej ma pozytywny wpływ na 
długofalowy rozwój małych rodzinnych gospodarstw rolnych w Polsce. Niniejsza dysertacja składa się z sześciu rozdziałów. Small family farms, although they contribute many non-economic goods of an 
economic, social, social and environmental nature, struggle with economic difficulties and 
competition on the market. Therefore, searching for new directions of development, such 
as ecological production, becomes necessary. Implementation of organic production is an opportunity for small farms, which may contribute to the sustainable development of the agricultural sector, preservation of agricultural heritage in rural areas and improvement of the profitability of these entities. 
          The studies of foreign and domestic literature enabled the adoption of the thesis that "organic production is the future direction of the development of small family farms in 
Poland in the light of the recommendations and preferences of the European Union, and at the same time a key element in improving the competitiveness of these farms and their 
profitability." Based on it, a research problem was formulated, which consists in identifying and assessing the impact of organic production on the development of small family farms, and in particular on the increase in income and the market attractiveness of the production. The main aim of the work was to demonstrate that the decision to implement organic production has a positive impact on the long-term development of small family farms in Poland. This dissertation includes six chapters.