Teams of Individual Farmers - Stimulators and Barriers
Abstract
W artykule podejmuje się problematykę funkcjonowania zespołów rolników
indywidualnych w Polsce. Zespoły to, powstające w nowym kształcie na wsi
polskiej od 19?1 r. — stanowiły u połowie lat siedemdziesiątych zjawisko
znaczne liczebnie. Poprzez tworzenie i rozwijanie tego typu kooperacji zamierzano
osiągnąć kilka celów, takich jak poprawa struktury agrarnej gospodarstw
chłopskich, wzrost produkcji, rolnej, włączanie elementów kolektywnych
w system chłopskiej produkcji rolnej, wreszcie stworzenie kolejnych
obiektywnych przesłanek do realizacji niechłopskiego stylu życia na
wsi ( szczecinie ważne dla młodzieży). Celem niniejszego artykułu jest próba - dokonana w oparciu o badania
empiryczne 100 zespołów rolników indywidualnych, określenia i analizy społecznych
stymulatorów i barier rozwoju i właściwego funkcjonowania badanych
zespołów. Wyróżniając - wśród objętych badaniem - zespoły działające
oraz zespoły nie działające, dokonuje się-próby ustalania istotnych ich
cech w płaszczyznach: genetycznej, strukturalnej i funkcjonalnej.
Najistotniejszymi cechami zespołów działających okazało się« występowanie
różnego rodzaju celów wspólnych, zespołowych, wielkość form strukturalnych
zespołu ujmowanego jako grupa społeczna oraz duża efektywność i
skuteczność działania zarówno w płaszczyźnie produkcyjnej, jak i społecznej,
tak w sytuacjach wewnętrznych, jak i zewnętrznych, przejawiających się
V kontaktach z odpowiednia! instytucjami oraz- ludnością wsi. Natomiast
szczególnie istotną barierą okazał się rodzaj utrzymywanych przez zespoły
kontaktów z otoczeniem, w tym przede wszystkim z instytucjami obsługi wsi
i rolnictwa. '
V zakończeniu formułuje się wnioski dotyczące miejsca i roli zespołów
w układzie społeczno-ekonomicznym polskiego rolnictwa.
Collections