dc.contributor.author | Zabrocki, Romuald | |
dc.contributor.editor | Krakowiak, Beata | |
dc.contributor.editor | Stasiak, Andrzej | |
dc.date.accessioned | 2023-07-25T17:05:20Z | |
dc.date.available | 2023-07-25T17:05:20Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.identifier.citation | Zabrocki, R. (2015). Zachowania żywieniowe turystów. W: B. Krakowiak, A. Stasiak (red.), Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu (s. 7–24). Łódź: Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego. | pl_PL |
dc.identifier.isbn | 978-83-61001-86-7 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/47640 | |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartof | Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu, red. B. Krakowiak, A. Stasiak, ROTWŁ, Łódź 2015; | |
dc.relation.ispartofseries | Kultura i Turystyka; | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.title | Zachowania żywieniowe turystów | pl_PL |
dc.type | Book chapter | pl_PL |
dc.page.number | 7–24 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Akademia Morska, Gdynia | pl_PL |
dc.references | BABICZ-ZIELIŃSKA E., 2001, Zachowania konsumentów w stosunku do żywności i żywienia, „Żywność, Nauka, Technologia, Jakość”, Supl. 4 (29), s. 5–15. | pl_PL |
dc.references | BABICZ-ZIELIŃSKA E., ZABROCKI R., 2007, Postawy konsumentów wobec prozdrowotnej wartości żywności, „Żywność, Nauka, Technologia, Jakość”, 6 (55), s. 81–89. | pl_PL |
dc.references | BARANOWSKI B., 1979, Polska karczma. Restauracja. Kawiarnia, Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Wrocław–Warszawa–Kraków–Gdańsk. | pl_PL |
dc.references | BILSKA B., 2003, Specyfika żywienia młodych turystów a rozwój turystyki kulturowej, „Problemy Turystyki i Hotelarstwa”, 3 (7), s. 107–111. | pl_PL |
dc.references | BISOGNI C.A., CONNORS M., DEVINE C.M., SOBAL J., 2002, Who We Are and How We Eat: A Qualitative Study of Identities in Food Choice, „Journal of Nutrition Education and Behaviour”, May, 34, 3, s. 128–139. | pl_PL |
dc.references | CZUBAŁA A., 2001, Dystrybucja produktów, PWE, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | FRONTCZAK J., 2014, Gastronomia na prostej – gdzie jesteśmy, trendy, nastroje, Food Business Forum, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | GARBARSKI L., 2001, Zachowania nabywców, PWE, Warszawa, s. 49–50. | pl_PL |
dc.references | GAWĘCKI J., HRYNIEWIECKI L., 2000, Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, PWN, Warszawa, s. 30–46. | pl_PL |
dc.references | GRAJA-ZWOLIŃSKA S., 2009, Znaczenie bazy gastronomicznej w ofercie turystycznej, [w:] Rozwój turystyczny regionów a tradycyjna żywność, Z. Dolatowski, D. Kołożyn-Krajewska (red.), Wyd. Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie, Częstochowa, s. 61–62. | pl_PL |
dc.references | JEŻEWSKA-ZYCHOWICZ M., 2007, Zachowania żywieniowe a ich uwarunkowania, Wyd. SGGW, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | JEŻEWSKA-ZYCHOWICZ M., PILSKA M., 2009, Postawy – ich istota, geneza i funkcje, [w:] M. Jeżewska- Zychowicz (red.), Nieznana żywność a postawy i zachowania konsumentów, Wyd. Script, Warszawa, s. 27–40. | pl_PL |
dc.references | KOWRYGO B., 2000, Studium wpływu gospodarki rynkowej na sferę żywności i żywienia w Polsce, Wyd. SGGW, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | KOWALCZYK A., 2005, Turystyka kulinarna – ujęcie geograficzne, „Turyzm”, 15, 1–2, s. 163–186. | pl_PL |
dc.references | KRAJEWSKI K., ZABROCKI R., 2008, Market of food traditional and regional products in Poland, [w:] Z. Dolatowski, D. Kołożyn-Krajewska (eds.), Traditional and regional technologies and products in humans nourishment, PFTS Scientific Publishing House, Kraków, s. 108–133. | pl_PL |
dc.references | MASLOW A., 2006, Motywacja i osobowość, PWN, Warszawa, s. 63–65. | pl_PL |
dc.references | MUCHA-SZAJEK E., WAWRZYNIAK R., 1998, Szkic dziejów hotelarstwa i restauratorstwa, „Rocznik Naukowy”, I (1998–1999), Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Poznań, s. 35–40. | pl_PL |
dc.references | NAROJEK I., 1993, Niektóre aspekty uwarunkowań zachowań żywieniowych, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | PEARCE P., 1982, The Social Psychology of Tourist Behaviour, Pergamon, Oxford. | pl_PL |
dc.references | SALA J., 2004, Marketing w gastronomii, PWE, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | STASIAK A., 2007, Gastronomia jako produkt turystyczny, „Turystyka i Hotelarstwo”, 11. | pl_PL |
dc.references | ŚWIATOWY G., 2006, Zachowania konsumentów, PWE, Warszawa, s. 28–29. | pl_PL |
dc.references | ZABROCKI R., 2006, Postawy konsumentów wobec idei rozwoju produktów regionalnych na globalnym rynku żywności, [w:] Zarządzanie produktem – wyzwania przyszłości, J. Kall, B. Sojkin (red.), Wyd. Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań, s. 241–246. | pl_PL |
dc.references | ZABROCKI R., 2008a, Rola i funkcje usług żywieniowych we współczesnym świecie, [w:] Theoretical and Empirical Researches on Services during Socio-Economic Changes, Wyd. Enturion, Łódź, s. 37–45. | pl_PL |
dc.references | ZABROCKI R., 2008b, Wybrane aspekty rozwoju usług żywieniowych w Polsce, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego”, 497: Usługi w Polsce. Nauka, dydaktyka i praktyka, wobec wyzwań przyszłości, A. Panasiuk, K. Rogoziński (red.), Wyd. Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin. | pl_PL |
dc.references | ZALEGA T., 2012, Konsumpcja, Determinanty. Teorie. Modele, PWE, Warszawa, s. 30–45. | pl_PL |
dc.discipline | geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna | pl_PL |