dc.contributor.author | Czarniecka-Skubina, Ewa | |
dc.contributor.editor | Krakowiak, Beata | |
dc.contributor.editor | Stasiak, Andrzej | |
dc.date.accessioned | 2023-07-25T16:21:34Z | |
dc.date.available | 2023-07-25T16:21:34Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.identifier.citation | Czarniecka-Skubina, E. (2015). Turystyka kulinarna jako forma turystyki kulturowej. W: B. Krakowiak, A. Stasiak (red.), Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu (s. 25–41). Łódź: Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego. | pl_PL |
dc.identifier.isbn | 978-83-61001-86-7 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/47639 | |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartof | Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu, red. B. Krakowiak, A. Stasiak, ROTWŁ, Łódź 2015; | |
dc.relation.ispartofseries | Kultura i Turystyka; | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.title | Turystyka kulinarna jako forma turystyki kulturowej | pl_PL |
dc.type | Book chapter | pl_PL |
dc.page.number | 25–41 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa | pl_PL |
dc.references | DURYDIWKA M., 2013, Turystyka kulinarna – nowy (?) trend w turystyce kulturowej, „Prace i Studia Geograficzne”, 52. | pl_PL |
dc.references | FOX R., 2007, Reinventing the gastronomic identity of Croatian tourist destinations, „International Journal of Hospitality Management”, 26(3), s. 546–559. | pl_PL |
dc.references | GONERA H., 2014, Program rozwoju promocji turystyki gastronomicznej i szlaków kulinarnych w Polsce, Polska Organizacja Turystyczna, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | HALL C.M, SHARPLESS L., MITCHELL R., MACIONIS N., CAMBOURNE B. (red.), 2003, Food Tourism around the World: Development, Management and Markets, Butterworth Heinemann, Boston, MA. | pl_PL |
dc.references | HJALAGER A.M., RICHARDS G. (red.), 2002, Tourism and Gastronomy, Routledge, London. | pl_PL |
dc.references | IGNATOV E., 2003, The Canadian culinary tourist: How well do we know them?, Master’s Thesis. Waterloo, Ontario. | pl_PL |
dc.references | KIVELA J., CROTTS J.C., 2006, Tourism and Gastronomy: Gastronomy’s Influence on How Tourists Experience a Destination, „Journal of Hospitality & Tourism Research”, 30, 3, s. 354-377 | pl_PL |
dc.references | KOWALCZYK A., 2008, Współczesna turystyka kulturowa – między tradycją a nowoczesnością, [w:] A. Kowalczyk (red.), Turystyka kulturowa. Spojrzenie geograficzne, „Geografia Turyzmu” 1, Uniwersytet Warszawski, Wydział Geografii i Studiów Regionalnych, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | LONG L.M., 2003, Culinary Tourism, Lexington, University Press of Kentucky, s. 1, http://www.h-net.org/reviews/showrev.php?id=9703; 3.07.2015). | pl_PL |
dc.references | LÒPEZ-GUZMÁNA T., DI-CLEMENTE E., HERNÁNDEZ-MOGOLLÒN J.M., 2014, Culinary tourists in the Spanish region of Extremadura, Spain, „Wine Economics and Policy”, 3(1), UniCeSV, s. 10–18. | pl_PL |
dc.references | MACLAURIN T., BLOSE J., MACK R., 2007, Marketing Segmentation of Culinary Tourists, 7th Global Conference on Business & Economics, 13–14 X 2007, Rome, s. 1–15. | pl_PL |
dc.references | MALCHROWICZ E., 2011, Polscy touroperatorzy turystyki kulturowej, „Turystyka Kulturowa”, 9, www.turystykakulturowa.org, s. 85–86. | pl_PL |
dc.references | MIKA M., 2007, Formy turystyki poznawczej, [w:] W. Kurek (red.), Turystyka, PWN, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | MIKOS V. ROHRSCHEIDT A., 2010, Turystyka kulturowa. Fenomen Potencjał Perspektywy, Kultura.pl, Poznań. | pl_PL |
dc.references | PLEBAŃCZYK K., 2013, Turystyka kulinarna w kontekście zrównoważonego rozwoju w kulturze – perspektywy dla Polski, „Turystyka Kulturowa”, 10, turystykakulturowa.org. | pl_PL |
dc.references | RAO V., 2001, Celebrations as social investments: festival expenditures, unit price variation and social status in rural India, „The Journal of Development Studies”, 38, 1, s. 71–97. | pl_PL |
dc.references | REDL S., 2013, Culinary Tourism for Young Adult Travellers and its connection to Destination Management, Bachelor Thesis of Business Administration Tourism and Hospitality Management, Modul Vienna University, s. 60, https://www.modul.ac.at/; 4.07.2015. | pl_PL |
dc.references | STASIAK A., 2006, Produkt turystyczny – szlak, „Turystyka i Hotelarstwo”, 10, s. 9–40. | pl_PL |
dc.references | TOMCZAK J., 2013, Szlak kulinarny jako przykład szlaku tematycznego, „Prace i Studia Geograficzne”, 52, s. 48–49. | pl_PL |
dc.references | UN World Tourism Organization (UNWTO), 2012, Why Tourism?, http://www2.unwto.org/en2/12/2013; 4.07.2015. | pl_PL |
dc.references | WOLF E., 2002, Culinary Tourism: The Hidden Harvest, Dubuque, Iowa: Kendall/Hunt Publishing Company, s. 1–6. | pl_PL |
dc.references | WOLF E., 2004, Culinary tourism: a tasty economic proposition, International Culinary Tourism Association, Portland. | pl_PL |
dc.references | WOŹNICZKO M., ORŁOWSKI D., 2010, Etnografia i jej znaczenie w kształtowaniu współczesnej turystyki kulinarnej w Polsce, [w:] D. Orłowski, E. Puchnarewicz (red.), Turystyka kulturowa a regiony turystyczne w Polsce, WSTiJO, Warszawa, s. 163–180. | pl_PL |
dc.discipline | geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna | pl_PL |