dc.contributor.author | Gołebiowska, Justyna | |
dc.contributor.editor | Krakowiak, Beata | |
dc.contributor.editor | Stasiak, Andrzej | |
dc.date.accessioned | 2023-07-25T16:20:01Z | |
dc.date.available | 2023-07-25T16:20:01Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.identifier.citation | Gołebiowska, J. (2015). Socjologia jedzenia – niezbędne uzupełnienie badań nad turystyką kulinarną. W: B. Krakowiak, A. Stasiak (red.), Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu (s. 43–54). Łódź: Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego. | pl_PL |
dc.identifier.isbn | 978-83-61001-86-7 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/47638 | |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartof | Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu, red. B. Krakowiak, A. Stasiak, ROTWŁ, Łódź 2015; | |
dc.relation.ispartofseries | Kultura i Turystyka; | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.title | Socjologia jedzenia – niezbędne uzupełnienie badań nad turystyką kulinarną | pl_PL |
dc.type | Book chapter | pl_PL |
dc.page.number | 43–54 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Łódzki | pl_PL |
dc.references | COHEN E., 1998, Authenticity and Commodification in Tourism, „Annals of Tourism Research”, 15 (3), s. 371–386. | pl_PL |
dc.references | COHEN E., COHEN S., 2012, Authentication: Hot and cool, „Annals of Tourism Research”, 39 (3), s. 1295–1314. | pl_PL |
dc.references | GERMOV J., WILLIAMS L. (red.), 2008, A Socilogy of Food and Nutrition: The Social Appetite, Oxford University Press, Australia, New Zealand. | pl_PL |
dc.references | HEITMANN S., 2011, Authenticity in Tourism, „Research Themes for Tourism”, 1, CABI Publishing, Oxfordshire, s. 46-58. | pl_PL |
dc.references | JĘDRYSIAK T., 2008, Turystyka kulturowa, Polskie Wyd. Ekonomiczne, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | KACZMAREK J., A. STASIAK, B. WŁODARCZYK, 2002, Produkt turystyczny albo jak organizować poznawanie świata, Wyd. Uniwersytety Łódzkiego, Łódź. | pl_PL |
dc.references | KOWALCZYK A., 2005, Turystyka kulinarna – ujęcie geograficzne, „Turyzm”, 15/1–2. | pl_PL |
dc.references | KOWALCZYK A., 2008, Turystyka kulturowa. Spojrzenie geograficzne, Polskie Wyd. Ekonomiczne, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | MACCANNELL D., 2002, Turysta: nowa teoria klasy próżniaczej, Warszawskie Wyd. Literackie Muza, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | MIKOS VON ROHRSCHEIDT A., 2008a, Turystyka kulturowa. Fenomen, potencjał, perspektywy, Gnieźnieńska Wyższa Szkoła Humanistyczno-Menadżerska Milenium, Gniezno. | pl_PL |
dc.references | MIKOS VON ROHRSCHEIDT A., 2008b, Turystyka kulturowa – wokół definicji, „Turystyka Kulturowa”, 1, www.turystykakulturowa.org. | pl_PL |
dc.references | NOWACKI M., 2013, Jakość i autentyczność: czy jedno wyklucza drugie?, [w:] Kultura i turystyka – miejsca spotkań, B. Krakowiak, A. Stasiak, B. Włodarczyk (red.), ROT WŁ, Łódź, s. 9–27. | pl_PL |
dc.references | SHAW G., WILLIAMS A.M., 1996, Critical issues in Tourism. A geographical perspective, Blackwell Publishers Inc., Oxford–Cambridge. | pl_PL |
dc.references | TOBIASZ-ADAMCZYK B. (red.), 2013, Od socjologii medycyny do socjologii żywienia, Wyd. Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków. | pl_PL |
dc.references | WIECZORKIEWICZ A., 2008, Apetyt turysty. O doświadczaniu świata w podróży, Universitas, Kraków. | pl_PL |
dc.discipline | geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna | pl_PL |