dc.contributor.author | Duda-Seifert, Magdalena | |
dc.contributor.author | Drozdowska, Marta | |
dc.contributor.editor | Krakowiak, Beata | |
dc.contributor.editor | Stasiak, Andrzej | |
dc.date.accessioned | 2023-07-25T16:13:26Z | |
dc.date.available | 2023-07-25T16:13:26Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.identifier.citation | Duda-Seifert, M., Drozdowska, M. (2015). Kulinarne produkty turystyczne Polski – analiza przestrzenna i ocena dynamiki rozwoju. W: B. Krakowiak, A. Stasiak (red.), Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu (s. 151–172). Łódź: Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego. | pl_PL |
dc.identifier.isbn | 978-83-61001-86-7 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/47632 | |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartof | Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu, red. B. Krakowiak, A. Stasiak, ROTWŁ, Łódź 2015; | |
dc.relation.ispartofseries | Kultura i Turystyka; | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.title | Kulinarne produkty turystyczne Polski – analiza przestrzenna i ocena dynamiki rozwoju | pl_PL |
dc.type | Book chapter | pl_PL |
dc.page.number | 151–172 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Wrocławski | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Wyższa Szkoła Handlowa, Wrocław | pl_PL |
dc.references | BALCERZAK Ż, 2008, Kuchnia regionalna jako produkt turystyczny, „Rocznik Naukowy Wyższej Szkoły Turystyki i Rekreacji w Warszawie”, 7, s. 85–97. | pl_PL |
dc.references | CTC – Canadian Tourism Commission, 2003, How to guide: Develop a culinary tourism project, Canadian Tourism Commission, Ottawa. | pl_PL |
dc.references | DURYDIWKA M., 2013, Turystyka kulinarna – nowy (?) trend w turystyce kulturowej, „Prace i Studia Geograficzne”, 52, s. 9–30. | pl_PL |
dc.references | Global Report on Food Tourism, 2012, UNWTO, Madryt. | pl_PL |
dc.references | GROCHOWICZ J., CZARNIECKA-SKUBINA E., PIORUN M., 2008, Promocja kuchni regionalnej na przykładzie województwa lubelskiego, „Rocznik Naukowy Wyższej Szkoły Turystyki i Rekreacji w Warszawie”, 7, s. 111–126. | pl_PL |
dc.references | HALL C.M., MITHELL R., 2005, Gastronomic tourism: Comparing food and wine tourism experiences [w:] M. Novelli (red.), Niche tourism: Contemporary issues, trends and cases, Elsevier Butterworth- Heinemann, Oxfrod, s. 73–88. | pl_PL |
dc.references | IGNATOV E., SMITH S., 2006, Segmenting Canadian culinary tourists, „Current Issues in Tourism”, 9(3), s. 235–255. | pl_PL |
dc.references | JONES A., JENKINS I., 2002, A taste of Wales – Blas Ar Gymru: Institutional malaise in promoting Welsh food tourism products, [w:] A. Hjalager, G. Richards (red.), Tourism and gastronomy, Routledge, London, s. 115–131. | pl_PL |
dc.references | KACZMAREK J., STASIAK A., WŁODARCZYK B., 2008, Produkt turystyczny. Pomysł, organizacja, zarządzanie, PWE, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | KAMIŃSKA I., 2009, Rozwój systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych, „Wiedza i Jakość”, 2 (14). | pl_PL |
dc.references | KOWALCZYK A., 2008, Turystyka kulinarna jako element turystyki kulturowej, „Rocznik Naukowy Wyższej Szkoły Turystyki i Rekreacji w Warszawie”, 7, s. 22–30. | pl_PL |
dc.references | LONG L.M., 2004, A folkloristic perspective on eating and otherness, [w:] L.M. Long (red.), Culinary Tourism, The University Press of Kentucky, Kentucky, s. 3–25. | pl_PL |
dc.references | MIKOS V. ROHRSCHEIDT A., 2008, Turystyka kulturowa. Fenomen, potencjał, perspektywy, GWSHM Milenium w Gnieźnie, Gniezno. | pl_PL |
dc.references | Polskie produkty regionalne i tradycyjne, 2012, on-line: http://www.ijhar-s.gov.pl/pliki/A-pliki-zglownego- katalogu/ethernet/2015/Marzec/Publikacja%2037%20produktow%20ChNP,%20ChOG,%20GTS.pdf; 30.04.2015. | pl_PL |
dc.references | Program rozwoju i promocji turystyki gastronomicznej i szlaków kulinarnych w Polsce, 2014, Landbrand, Hubert Gonera & Polska Organizacja Turystyczna w Warszawie, Warszawa, online: zarabiajnaturystyce.pl/component/rubberdoc/doc/309/raw; 20.04.2015. | pl_PL |
dc.references | Przepisy UE – produkty regionalne i tradycyjne, MRiRW, on-line: http://www.minrol.gov.pl/ Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Przepisy-UE-Produkty-regionalne-i-tradycyjne; 04.05.2015. | pl_PL |
dc.references | Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych wnioski o rejestrację nazw w ramach systemu ChNP, ChOG i GTS. | pl_PL |
dc.references | Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lutego 2005 r. w sprawie stawek opłat za dokonanie niektórych czynności związanych z rejestracją nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych, Dz. U. z 2005 r., nr 36, poz. 323. | pl_PL |
dc.references | SNAGLEWSKA B., ZAHORSKA I., 1991, Potrawy staropolskie i regionalne, Wyd. Spółdzielcze, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | STASIAK A., 2007, Gastronomia jako produkt turystyczny, „Turystyka i Hotelarstwo”, 11, s. 103–129. | pl_PL |
dc.references | STEINMETZ R., 2010, Food, Tourism and Destination Differentiation: The Case of Rotorua, New Zealand, School of Hospitality and Tourism, Auckland University of Technology (praca magisterska), on-line: aut.researchgateway.ac.nz/bitstream/handle/10292/1090/SteinmetzR.pdf; 04.10.2012. | pl_PL |
dc.references | SWARBROOKE J., 2007, Consumer Behaviour in Tourism, Butterworth-Heineman, London. | pl_PL |
dc.references | SZYMANDERSKA H., 2004, Kuchnia polska – potrawy regionalne, Świat Książki, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | TOMCZAK J., 2013, Szlak kulinarny jako przykład szlaku tematycznego, „Prace i Studia Geograficzne”, 52, s. 47–62. | pl_PL |
dc.references | Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych, Dz. U. z 2005 r., nr 10, poz. 68. | pl_PL |
dc.references | WIDAWSKI K., 2009, Wpływ folkloru i tradycyjnej kultury ludowej na rozwój ruchu turystycznego na przykładzie Hiszpanii, Instytut Geografii i Rozwoju Regionalnego Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław. | pl_PL |
dc.references | ZIEJA T., 2002, Polish Cuisine – Epicurean Travels, POT, Warszawa. | pl_PL |
dc.discipline | geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna | pl_PL |