Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorDuda-Seifert, Magdalena
dc.contributor.authorDrozdowska, Marta
dc.contributor.editorKrakowiak, Beata
dc.contributor.editorStasiak, Andrzej
dc.date.accessioned2023-07-25T16:13:26Z
dc.date.available2023-07-25T16:13:26Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.citationDuda-Seifert, M., Drozdowska, M. (2015). Kulinarne produkty turystyczne Polski – analiza przestrzenna i ocena dynamiki rozwoju. W: B. Krakowiak, A. Stasiak (red.), Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu (s. 151–172). Łódź: Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego.pl_PL
dc.identifier.isbn978-83-61001-86-7
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/47632
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherRegionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiegopl_PL
dc.relation.ispartofKultura i turystyka – wokół wspólnego stołu, red. B. Krakowiak, A. Stasiak, ROTWŁ, Łódź 2015;
dc.relation.ispartofseriesKultura i Turystyka;
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.titleKulinarne produkty turystyczne Polski – analiza przestrzenna i ocena dynamiki rozwojupl_PL
dc.typeBook chapterpl_PL
dc.page.number151–172pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Wrocławskipl_PL
dc.contributor.authorAffiliationWyższa Szkoła Handlowa, Wrocławpl_PL
dc.referencesBALCERZAK Ż, 2008, Kuchnia regionalna jako produkt turystyczny, „Rocznik Naukowy Wyższej Szkoły Turystyki i Rekreacji w Warszawie”, 7, s. 85–97.pl_PL
dc.referencesCTC – Canadian Tourism Commission, 2003, How to guide: Develop a culinary tourism project, Canadian Tourism Commission, Ottawa.pl_PL
dc.referencesDURYDIWKA M., 2013, Turystyka kulinarna – nowy (?) trend w turystyce kulturowej, „Prace i Studia Geograficzne”, 52, s. 9–30.pl_PL
dc.referencesGlobal Report on Food Tourism, 2012, UNWTO, Madryt.pl_PL
dc.referencesGROCHOWICZ J., CZARNIECKA-SKUBINA E., PIORUN M., 2008, Promocja kuchni regionalnej na przykładzie województwa lubelskiego, „Rocznik Naukowy Wyższej Szkoły Turystyki i Rekreacji w Warszawie”, 7, s. 111–126.pl_PL
dc.referencesHALL C.M., MITHELL R., 2005, Gastronomic tourism: Comparing food and wine tourism experiences [w:] M. Novelli (red.), Niche tourism: Contemporary issues, trends and cases, Elsevier Butterworth- Heinemann, Oxfrod, s. 73–88.pl_PL
dc.referencesIGNATOV E., SMITH S., 2006, Segmenting Canadian culinary tourists, „Current Issues in Tourism”, 9(3), s. 235–255.pl_PL
dc.referencesJONES A., JENKINS I., 2002, A taste of Wales – Blas Ar Gymru: Institutional malaise in promoting Welsh food tourism products, [w:] A. Hjalager, G. Richards (red.), Tourism and gastronomy, Routledge, London, s. 115–131.pl_PL
dc.referencesKACZMAREK J., STASIAK A., WŁODARCZYK B., 2008, Produkt turystyczny. Pomysł, organizacja, zarządzanie, PWE, Warszawa.pl_PL
dc.referencesKAMIŃSKA I., 2009, Rozwój systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych, „Wiedza i Jakość”, 2 (14).pl_PL
dc.referencesKOWALCZYK A., 2008, Turystyka kulinarna jako element turystyki kulturowej, „Rocznik Naukowy Wyższej Szkoły Turystyki i Rekreacji w Warszawie”, 7, s. 22–30.pl_PL
dc.referencesLONG L.M., 2004, A folkloristic perspective on eating and otherness, [w:] L.M. Long (red.), Culinary Tourism, The University Press of Kentucky, Kentucky, s. 3–25.pl_PL
dc.referencesMIKOS V. ROHRSCHEIDT A., 2008, Turystyka kulturowa. Fenomen, potencjał, perspektywy, GWSHM Milenium w Gnieźnie, Gniezno.pl_PL
dc.referencesPolskie produkty regionalne i tradycyjne, 2012, on-line: http://www.ijhar-s.gov.pl/pliki/A-pliki-zglownego- katalogu/ethernet/2015/Marzec/Publikacja%2037%20produktow%20ChNP,%20ChOG,%20GTS.pdf; 30.04.2015.pl_PL
dc.referencesProgram rozwoju i promocji turystyki gastronomicznej i szlaków kulinarnych w Polsce, 2014, Landbrand, Hubert Gonera & Polska Organizacja Turystyczna w Warszawie, Warszawa, online: zarabiajnaturystyce.pl/component/rubberdoc/doc/309/raw; 20.04.2015.pl_PL
dc.referencesPrzepisy UE – produkty regionalne i tradycyjne, MRiRW, on-line: http://www.minrol.gov.pl/ Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Przepisy-UE-Produkty-regionalne-i-tradycyjne; 04.05.2015.pl_PL
dc.referencesRozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych wnioski o rejestrację nazw w ramach systemu ChNP, ChOG i GTS.pl_PL
dc.referencesRozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 lutego 2005 r. w sprawie stawek opłat za dokonanie niektórych czynności związanych z rejestracją nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych, Dz. U. z 2005 r., nr 36, poz. 323.pl_PL
dc.referencesSNAGLEWSKA B., ZAHORSKA I., 1991, Potrawy staropolskie i regionalne, Wyd. Spółdzielcze, Warszawa.pl_PL
dc.referencesSTASIAK A., 2007, Gastronomia jako produkt turystyczny, „Turystyka i Hotelarstwo”, 11, s. 103–129.pl_PL
dc.referencesSTEINMETZ R., 2010, Food, Tourism and Destination Differentiation: The Case of Rotorua, New Zealand, School of Hospitality and Tourism, Auckland University of Technology (praca magisterska), on-line: aut.researchgateway.ac.nz/bitstream/handle/10292/1090/SteinmetzR.pdf; 04.10.2012.pl_PL
dc.referencesSWARBROOKE J., 2007, Consumer Behaviour in Tourism, Butterworth-Heineman, London.pl_PL
dc.referencesSZYMANDERSKA H., 2004, Kuchnia polska – potrawy regionalne, Świat Książki, Warszawa.pl_PL
dc.referencesTOMCZAK J., 2013, Szlak kulinarny jako przykład szlaku tematycznego, „Prace i Studia Geograficzne”, 52, s. 47–62.pl_PL
dc.referencesUstawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych, Dz. U. z 2005 r., nr 10, poz. 68.pl_PL
dc.referencesWIDAWSKI K., 2009, Wpływ folkloru i tradycyjnej kultury ludowej na rozwój ruchu turystycznego na przykładzie Hiszpanii, Instytut Geografii i Rozwoju Regionalnego Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław.pl_PL
dc.referencesZIEJA T., 2002, Polish Cuisine – Epicurean Travels, POT, Warszawa.pl_PL
dc.disciplinegeografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzennapl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail
Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe