dc.contributor.author | Charzyński, Przemysław | |
dc.contributor.author | Podgórski, Zbigniew | |
dc.contributor.author | Jasińska, Magdalena | |
dc.contributor.editor | Krakowiak, Beata | |
dc.contributor.editor | Stasiak, Andrzej | |
dc.date.accessioned | 2023-07-24T08:01:08Z | |
dc.date.available | 2023-07-24T08:01:08Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.identifier.citation | Charzyński, P., Podgórski, Z., Jasińska, M. (2015). Stan i perspektywy rozwoju biroturystyki w województwie śląskim. W: B. Krakowiak, A. Stasiak (red.), Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu (s. 217–234). Łódź: Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego. | pl_PL |
dc.identifier.isbn | 978-83-61001-86-7 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/47596 | |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartof | Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu, red. B. Krakowiak, A. Stasiak, ROTWŁ, Łódź 2015; | |
dc.relation.ispartofseries | Kultura i Turystyka; | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.title | Stan i perspektywy rozwoju biroturystyki w województwie śląskim | pl_PL |
dc.type | Book chapter | pl_PL |
dc.page.number | 217–234 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Toruń | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, Bydgoszcz | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Toruń | pl_PL |
dc.references | CHARZYŃSKI P., NOWAK A., PODGÓRSKI Z., 2013, Turystyka winiarska na Ziemi Lubuskiej – historycznie uwarunkowana konieczność czy nowatorskie rozwiązanie?, „Journal of Health Sciences”, 3, 15, s. 198–216. | pl_PL |
dc.references | CHARZYŃSKI P., ŁYSZKIEWICZ A., MUSIAŁ M., PODGÓRSKI Z., 2015, Culinary tourism in the Cuiavian-Pomeranian Province, Poland, [w:] The Cultural Heritage and its Sustainability in Europe, S. Sahin, P. Charzyński (eds.), Pegem Akademi, Ankara, s. 69–89. | pl_PL |
dc.references | DUDA-GROMADA K., 2013a, Biroturystyka w Polsce − charakterystyka zjawiska, „Prace i Studia Geograficzne”, 52: Turystyka kulinarna, M. Derek (red.), Wydział Geografii i Studiów Regionalnych, Uniwersytet Warszawski, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | DUDA-GROMADA K., 2013b, Muzeum multimedialne jako miejsce spotkań − wybrane aspekty (na przykładzie muzeów piwowarstwa), [w:] Kultura i turystyka – miejsca spotkań, B. Krakowiak, A. Stasiak, B. Włodarczyk (red.), Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego, Łódź. | pl_PL |
dc.references | Encyklopedia powszechna PWN, 2010, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | GORANCZEWSKI B., PUCIATO D., 2010, Zastosowanie analizy SWOT w formułowaniu strategii rozwoju turystyki na obszarach recepcyjnych, „Turyzm/Tourism”, 20, 2, s. 47–56. | pl_PL |
dc.references | GREINER P., 2004, Browar tyski w habsburskim okresie dziejów Śląska (1926–1740), [w:] Tyskie Browary Książęce 1629–2004, R. Kaczmarek (red.), Kompania Piwowarska SA, Tychy. | pl_PL |
dc.references | HAJDUGA A., 2011, Skuteczna promocja sieciowego produktu turystycznego na przykładzie wydarzenia marketingowego Industriada − Święto Szlaku Zabytków Techniki, [w:] Turystyka i kultura – wspólna droga, B. Włodarczyk, B. Krakowiak, J. Latosińska (red.), Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego, Łódź. | pl_PL |
dc.references | JASIŃSKA M., 2014, Uwarunkowania, charakterystyka i perspektywy rozwoju biroturystyki w województwie śląskim, UMK Toruń, mps pracy magisterskiej pod kier. P. Charzyńskiego, Katedra Gleboznawstwa i Kształtowania Krajobrazu UMK, Toruń. | pl_PL |
dc.references | KACZMAREK R., 2004, Tyskie Browary Książęce 1629–2004, Kompania Piwowarska SA, Tychy. | pl_PL |
dc.references | KOSMACZEWSKA J., 2008, Turystyka piwna jako nowy przejaw aktywności turystycznej w Polsce, [w:] Współczesne tendencje w rekreacji i turystyce, W. Siwiński, R.T. Tauber, E. Mucha-Szajek (red.), Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Poznań. | pl_PL |
dc.references | PODGÓRSCY B. i A., PODGÓRSKI M., JACH A., 2006, Dobre piwo jako żywo. Skarbczyk polskiego piwosza, Wyd. Antyk, Kęty. | pl_PL |
dc.references | RATKOWSKA P., 2010, O festiwalu w kontekście turystyki kulturowej, czyli turystyka enentowa raz jeszcze, „Turystyka Kulturowa”, 6, s. 31, turystykakulturowa.org; 15.05.2014. | pl_PL |
dc.references | RUM L., 2005, Ilustrowany leksykon piwa, Wyd. Kurpisz, Poznań. | pl_PL |
dc.references | SADOWSKI A., 2002, Restrukturyzacja polskiego przemysłu piwowarskiego, Wyd. i Zakład Poligrafii Instytutu Technologii Eksploatacji, Radom. | pl_PL |
dc.references | SPYRA A., ZWIERZYNA G., 2001, Browar Żywiec 1856–2001. Dzieje Browaru i znaków ochronnych firmy. Katalog znaków ochronnych Browaru Żywiec, Żywiec. | pl_PL |
dc.references | STROJNY A., 2003, Piwnym szlakiem po Europie Środka, Wyd. Bezdroża, Kraków. | pl_PL |
dc.references | STROJNY A., 2009, Browary w Polsce, Hachette Polska, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | TOMASZEWSKA M., 2012, Pojęcie turystyki jako pojęcie o charakterze typologicznym, [w:] Konsument usług żywieniowych i usług turystycznych, D. Kołożyn-Krajewska (red.), Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie, Częstochowa. | pl_PL |
dc.discipline | geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna | pl_PL |