Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorOrłowski, Dominik
dc.contributor.authorWoźniczko, Magdalena
dc.contributor.editorKrakowiak, Beata
dc.contributor.editorStasiak, Andrzej
dc.date.accessioned2023-07-24T07:58:03Z
dc.date.available2023-07-24T07:58:03Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.citationOrłowski, D., Woźniczko, M. (2015). Turystyka kulinarna w przestrzeni muzeów skansenowskich. W: B. Krakowiak, A. Stasiak (red.), Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu (s. 251–272). Łódź: Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego.pl_PL
dc.identifier.isbn978-83-61001-86-7
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/47594
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherRegionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiegopl_PL
dc.relation.ispartofKultura i turystyka – wokół wspólnego stołu, red. B. Krakowiak, A. Stasiak, ROTWŁ, Łódź 2015;
dc.relation.ispartofseriesKultura i Turystyka;
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.titleTurystyka kulinarna w przestrzeni muzeów skansenowskichpl_PL
dc.typeBook chapterpl_PL
dc.page.number251–272pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationWyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych, Warszawapl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUczelnia Warszawska im. Marii Skłodowskiej-Curie, Warszawapl_PL
dc.referencesBARWIK M., 2014, Zagrożenie przestępczością w muzeach skansenowskich w świetle poniesionych strat, [w:] ABC ochrony muzeów skansenowskich, z serii „Szkolenia Narodowego Instytutu Muzealnictwa i Ochrony Zbiorów”, 4, Wyd. Narodowy Instytut Muzealnictwa i Ochrony Zbiorów w Warszawie, Warszawa, s. 4–10.pl_PL
dc.referencesCHOJKA K., 2009, Wartości kreowane przez produkty kulinarne, [w:] Rozwój turystyczny regionów a tradycyjna żywność, Z. Dolatowski, D. Kołożyn-Krajewska (red.), Wyd. Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie, Częstochowa, s. 22–32.pl_PL
dc.referencesCZAJKOWSKI J., 1984, Muzea na wolnym powietrzu w Europie, Wyd. Krakowa Agencja Wydawnicza w Rzeszowie, Rzeszów–Sanok, s. 1–332.pl_PL
dc.referencesCZERWIŃSKI T., 2006, Etnograficzne muzeum na wolnym powietrzu – pomnik przeszłości, instytucja kultury czy produkt turystyczny?, „Biuletyn Stowarzyszenia Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce”, 9: 100-lecie polskiego muzealnictwa etnograficznego na wolnym powietrzu, T. Sadkowski (red.), Wyd. Stowarzyszenie Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce w Toruniu, Wdzydze Kiszewskie, s. 67–74.pl_PL
dc.referencesDURYDIWKA M., 2013, Turystyka kulinarna – nowy (?) trend w turystyce kulturowej, ,,Prace i Studia Geograficzne”, 52, Wyd. Uniwersytet Warszawski, Warszawa, s. 9–30.pl_PL
dc.referencesDZIEWANOWSKA K., 2012, Wykorzystanie marketingu doświadczeń w restauracjach, [w:] Nowe trendy w dystrybucji produktów żywnościowych. Gastronomia i zachowania nabywców, Z. Waśkowiak, M. Sznajder (red.), ,,Zeszyty Naukowe”, 236, Wyd. Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Poznań, s. 13–22.pl_PL
dc.referencesGAWRYCKI M., 2014, Chrystus jada cuy. Latynoamerykańska sztuka kulinarna nie od kuchni, Wyd. Muzeum Historii Polskiego Ruchu Ludowego w Warszawie oraz Instytut Studiów Iberyjskich i Iberoamerykańskich Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, s. 1–459.pl_PL
dc.referencesGRALAK K., 2013, Potencjał rozwoju turystyki kulinarnej w województwie podlaskim, [w:] Kulturowe uwarunkowania żywienia w turystyce, H. Makała (red.), Wyd. Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie, Warszawa, s. 57–76.pl_PL
dc.referencesGRODEK E., 2011, Formy popularyzacji kultury ludowej w Muzeum Wsi Opolskiej w latach 1970– 2010, Rocznik Muzeum Wsi Opolskiej, ,,Notatnik Skansenowski”, 1, E. Oficjalska (red.), Wyd. Muzeum Wsi Opolskiej w Opolu, Opole, s. 77–100.pl_PL
dc.referencesKASPERSKA E., 2011, Muzea etnograficzne na wolnym powietrzu a ich wartość marketingowa dla regionu, [w:] Marketing przyszłości. Trendy. Strategie. Instrumenty. Wybrane aspekty marketingu terytorialnego, A. Smalec, G. Rosa (red.), Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, 663, „Ekonomiczne Problemy Usług”, 75, Wyd. Uniwersytet Szczeciński, Szczecin, s. 337–351.pl_PL
dc.referencesKOSIŃSKI D., 2015, Potrzeba narracji. Wystawa jako performatywny fenomen poznania i edukacji, Materiały informacyjne z I Kongresu Muzealników Polskich w Łodzi, 23.04.–25.04.2015, Łódź.pl_PL
dc.referencesKRUCZEK Z., 2014, Od egipskich piramid po disneylandy. Szkice ewolucji atrakcji turystycznych, „Folia Turistica”, 31, s. 9–30.pl_PL
dc.referencesLASOWA T., 2013, Ochrona skansenowskich muzeów, ,,Cenne, Bezcenne, Utracone”, 1–4 (74–77), s. 118–122.pl_PL
dc.referencesNIEZABITOWSKI M., 2015, Zwiedzający – widz czy aktor współtworzący doświadczenie muzealne? Uwagi na temat zmian determinujących recepcję muzeum, Materiały informacyjne z I Kongresu Muzealników Polskich w Łodzi, 23.04.–25.04.2015 Łódź.pl_PL
dc.referencesNOWACKI M., 2012, Atrakcje turystyczne: koncepcja, stan, determinanty zadowolenia osób zwiedzających, „Monografie”, 389, Wyd. Akademia Wychowania Fizycznego im. E. Piaseckiego w Poznaniu, Poznań, s. 1–331.pl_PL
dc.referencesOKONIEWSKA T. 2002, Poszukiwanie przeszłości i jej kreowanie w działalności muzeum skansenowskiego na przykładzie Muzeum Etnograficznego w Toruniu, „Biuletyn Stowarzyszenia Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce”, 5: Tradycje architektury regionalnej, T. Sadkowski, J. Święch (red.), Wyd. Stowarzyszenie Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce w Toruniu, Toruń, s. 100–106.pl_PL
dc.referencesORŁOWSKI D., WOŹNICZKO M., 2007, Edukacyjne znaczenie skansenów w propagowaniu tradycji kulinarnych w turystyce wiejskiej, [w:] Turystyka wiejska a edukacja – różne poziomy, różne wymiary, J. Sikora (red.), Wyd. Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznań, s. 228–241.pl_PL
dc.referencesORŁOWSKI D., WOŹNICZKO M., 2010, Gastronomia folklorystyczna i jej wykorzystanie w turystyce, [w:] Gastronomia w ofercie turystycznej regionu, Z. Dolatowski, D. Kołożyn-Krajewska (red.), Wyd. Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie, Częstochowa, s. 323–346.pl_PL
dc.referencesORŁOWSKI D., WOŹNICZKO M., 2012, Prezentacje regionalnych tradycji kulinarnych w ofercie turystycznej Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, [w:] Kultura i turystyka – wspólne korzenie, B. Włodarczyk, B. Krakowiak (red.), Wyd. Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego w Łodzi, Łódź, s. 381–403.pl_PL
dc.referencesORŁOWSKI D., WOŹNICZKO M., 2014, Turystyka kulinarna, czyli wędrówki po smakach regionów, „Biuletyn Stowarzyszenia Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce”, 14: Smaki regionów. Dziedzictwo kulinarne w muzeach na wolnym powietrzu, S. Klein-Wrońska (red.), Wyd. Stowarzyszenie Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce w Toruniu, Wdzydze Kiszewskie, s. 13–45.pl_PL
dc.referencesORŁOWSKI D., WOŹNICZKO M., 2015, Polish cuisine and its significance in culinary tourism (w druku).pl_PL
dc.referencesPIOTROWSKI R., 2009, Przestrzeń pamięci. Muzea na wolnym powietrzu jako miejsca mediacji dwóch światów, „Biuletyn Stowarzyszenia Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce”, 11: Rola muzeów na wolnym powietrzu w przekazywaniu dziedzictwa kulturowego, T. Sadkowski (red.), Wyd. Stowarzyszenie Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce w Toruniu, Wdzydze Kiszewskie, s. 65–68.pl_PL
dc.referencesSTACHOWIAK B., 2005, Teoretyczna koncepcja pojęcia „żywy skansen” i możliwe kierunki dążenia ku temu, „Biuletyn Stowarzyszenia Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce”, 8: Funkcjonowanie muzeów skansenowskich w Polsce, Stan obecny i przewidywane kierunki transformacji, T. Sadkowski (red.), Wyd. Stowarzyszenie Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce w Toruniu, Wdzydze Kiszewskie, s. 53–58.pl_PL
dc.referencesŚWITAŁA-TRYBEK D., 2014, Dziedzictwo kulinarne w kontekście europejskiego ruchu turystycznego, [w:] Globalizacja jako wyzwanie dla zachowania i upowszechniania dziedzictwa kulturowego w Europie Środkowo-Wschodniej, H. Rusek, J. Szczyrbowski (red.), „Studia Etnologiczne i Antropologiczne”, 14, Uniwersytet Śląski w Katowicach, Katowice, s. 28–41.pl_PL
dc.referencesWŁODARSKA G., 2005, Aktywne formy zdarzeń popularyzujące kulturę ludową w Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach jako uzupełnienie ekspozycji stałej. Ich funkcje edukacyjne, [w:] Muzea pomorskie – twórcy, zbiory i funkcje kulturowe, C. Obracht-Prondzyński (red.), Wyd. Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku oraz Instytut Kaszubski w Gdańsku, Słupsk–Gdańsk, s. 82–90.pl_PL
dc.referencesWOŹNICZKO M., ORŁOWSKI D., 2007, Pokazy wyrobu tradycyjnych produktów żywnościowych w ofercie turystycznej muzeów skansenowskich, „Biuletyn Stowarzyszenia Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce”, 10: Muzea na wolnym powietrzu a produkty regionalne, Wyd. Stowarzyszenie Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce w Toruniu, Nowogród, s. 61–82.pl_PL
dc.referencesWOŹNICZKO M., ORŁOWSKI D., 2014, Folklorystyczne imprezy kulinarne w ofercie turystycznej muzeów na wolnym powietrzu w Polsce, „Biuletyn Stowarzyszenia Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce”, 14: Smaki regionów. Dziedzictwo kulinarne w muzeach na wolnym powietrzu, S. Klein-Wrońska (red.), Wyd. Stowarzyszenie Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce w Toruniu, Wdzydze Kiszewskie, s. 145–164.pl_PL
dc.referencesZAKRZEWSKA J., 2011, Wiejska turystyka kulturowa na przykładzie Wielkopolskiego Parku Etnograficznego w Dziekanowicach, ,,Turystyka Kulturowa”, 7, www.turystykakulturowa.org; 10.05.2015, s. 4–19.pl_PL
dc.referencesZIELIŃSKI K., 2014, Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego, Wyd. Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia ,,Pro Carpathia” w Rzeszowie, Rzeszów, s. 1–296.pl_PL
dc.referencesZIÓŁKOWSKA-WEISS K., 2013, Wiejska turystyka kulturowa na przykładzie Nadwiślańskiego Parku Etnograficznego w Wygiełzowie, [w:] Współczesne uwarunkowania i problemy rozwoju turystyki, R. Pawlusiński (red.), Wyd. Uniwersytet Jagielloński w Krakowie, Kraków, s. 393– 401.pl_PL
dc.referencesZULINOVÁ I., 2006, Muzea na wolnym powietrzu na Słowacji oraz ich udział w rozwoju ruchu turystycznego, „Zeszyty Sądecko-Spiskie”, 1, Wyd. Muzeum Okręgowe w Nowym Sączu, Nowy Sącz, s. 131–135.pl_PL
dc.disciplinegeografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzennapl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail
Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe