dc.contributor.author | Žuromskaite, Brigita | |
dc.contributor.author | Dačiulytė, Rūta | |
dc.contributor.editor | Krakowiak, Beata | |
dc.contributor.editor | Stasiak, Andrzej | |
dc.date.accessioned | 2023-07-24T07:54:38Z | |
dc.date.available | 2023-07-24T07:54:38Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.identifier.citation | Žuromskaite, B., Dačiulytė, R. (2015). Znaczenie programów edukacyjnych dotyczących chleba w popularyzacji turystyki kulinarnej na Litwie. W: B. Krakowiak, A. Stasiak (red.), Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu (s. 273–290). Łódź: Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego. | pl_PL |
dc.identifier.isbn | 978-83-61001-86-7 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/47593 | |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartof | Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu, red. B. Krakowiak, A. Stasiak, ROTWŁ, Łódź 2015; | |
dc.relation.ispartofseries | Kultura i Turystyka; | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.title | Znaczenie programów edukacyjnych dotyczących chleba w popularyzacji turystyki kulinarnej na Litwie | pl_PL |
dc.type | Book chapter | pl_PL |
dc.page.number | 273–290 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet im. Michała Romera, Wilno | pl_PL |
dc.references | CHUANG H.T., 2009, The rise of culinary tourism and its transformation of food cultures: the national cuisine of Taiwan, „The Copenhagen Journal of Asian Studies”, 27(2). | pl_PL |
dc.references | DALE N. F., RITCHIE B. W., KEATING B. W., 2003, Understanding constraints and their impact on school excursion tourism, „Tourism Analysis”, 17. | pl_PL |
dc.references | DALE N.F., 2013, Destination choice by school excursion groups in Australia: Understanding the factors that influence preference, Doctoral thesis, Wyd. University of Canberra. | pl_PL |
dc.references | DUNDULIENÈ P., 2007., Duona Lietuvių buityje ir papročiuose, Wyd. Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas. | pl_PL |
dc.references | ES SKVN/SGN registre įregistruoti Lietuvos produktai, http://www.zum.lt/index.php?-9296404 11; 17.06.2015. | pl_PL |
dc.references | FERENC M., 2003, Czasy nowożytne, [w:] A. Chwalba (red.) Obyczaje w Polsce. Od średniowiecza do czasów współczesnych, Wyd. PWN, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | GĘBORA A.K., 2014, Podróże w aspekcie ich funkcji i wartości pedagogicznych, „International Letters of Social and Humanistic Sciences”, 28. http://www.scipress.com/ILSHS.28; 15.06.2015. | pl_PL |
dc.references | HORNG J.S., TSAI C.T., 2012, Culinary tourism strategic development. “Asia-Pacific perspective, International journal of tourism research”, 14. | pl_PL |
dc.references | KORCZAK L., 2003, Wieki średnie, [w:] A. Chwalba (red.) Obyczaje w Polsce. Od średniowiecza do czasów współczesnych, Wyd. PWN, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Kulinarinio paveldo fondas, https://kulinarijospaveldofondas.wordpress.com. | pl_PL |
dc.references | LAKICEVIC M.A., ŽAREVAC A.M., PANTIC A.N., 2012, Gastronomic festivals in rural regions of Serbia, “Megatrend Review”, 9(1). | pl_PL |
dc.references | LERTPUTTARAK S., 2012, The relationship between destination image, food image, and revisiting Pattaya, „Thailand. International Journal of Business and Management”, 7(5). | pl_PL |
dc.references | LOPEZ X.A.A., MARTIN B. G., 2006, Tourism and quality agro-food products: an opportunity for the Spanish countryside, „Tijdschrift voor economische en sociale geografie”, 97(2). | pl_PL |
dc.references | LR Tautinio paveldo produktu įstatymas, 2008 m. sausio 1, nr X – 1207, http://www.zum.lt/documents/tautunio_paveldo_skyrius/Lietuvos%20respublikos%20Tautinio%20paveld o%20produktu%20%20istatymas.pdf; 10.06.2015 r. | pl_PL |
dc.references | LR Žemės ūkio ministro įsakymas Dėl tradicinių amatų klasifikacijos aprašo ir tradicinių amatų klasifikacijos patvirtinimo, 2008 m. rugsėjo 1 d. Nr. 3D-481, http://www.infolex.lt/ta/85263; 10.06.2015. | pl_PL |
dc.references | LUNIN E.A. 2009, Socerschenstvovanije upravlenija obrazovatelnim turizmom v RF. Avtoreferat disertacii, Wyd. Sankt-Peterburgskij universitet. | pl_PL |
dc.references | MARTINAITIS M., 2009, Kasdinynes mūsu dūnas dūk mą šiandy, „Etninė kultura”, 8. | pl_PL |
dc.references | RITCHIE B.W. et al., 2003, Managing Educational Tourism, „Aspects of Tourism”, 10. | pl_PL |
dc.references | RUDZKIENĖ V., SKRODENYTĖ R., 2012, Tautinio paveldo produktų vertė, rinkodara ir plėtros kryptys, „Žemės ūkio mokslai”, 19. | pl_PL |
dc.references | ŠIMONĖLIENĖ A., 2012, Inovacijos iš praeities: Lietuvos kulinarinis paveldas, produktai, klasifikacija, ženklinimas bei gamybos perspektyvos, http://www.vartotojai.lt/index.php?id=7650; 17.06.2015. | pl_PL |
dc.references | SIMS R., 2009, Food, place and authenticity: local food and the sustainable tourism experience, „Journal of Sustainable Tourism”, 17(3). | pl_PL |
dc.references | STALKER N., 2009, The globalization of macrobiotics as culinary tourism and culinary nostalgia, „Asian Medicine”, 5. | pl_PL |
dc.references | STEWART J. W., BRAMBLE L., ZIRALDO D., 2008, Key challenges in wine and culinary tourism with practical recommendations, „International Journal of Contemporary Hospitality Management”, 3(20). | pl_PL |
dc.references | TASHLAI I., IVANOV S., 2014, Educational tourism – the case of Eastern European students: driving forces, consequences, and effects on the tourism industry, „Tourism Today (Forthcoming)” http://ssrn.com/abstract=2585897; 17.06.2015 r. | pl_PL |
dc.references | TUROS L., 2001, Wprowadzenie do wiedzy o turystyce edukacyjnej, Wyd. Ypsylon, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | ŽUROMSKAITĖ B., LEIŠIENĖ N., 2014, Możliwości rozwoju turystyki kulinarnej na Żmudzi, „Turystyka i Rozwój Regionalny”, 1. | pl_PL |
dc.discipline | geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna | pl_PL |