dc.contributor.author | Dominik, Piotr | |
dc.contributor.editor | Krakowiak, Beata | |
dc.contributor.editor | Stasiak, Andrzej | |
dc.date.accessioned | 2023-07-24T07:51:43Z | |
dc.date.available | 2023-07-24T07:51:43Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.identifier.citation | Dominik, P. (2015). Miejsce kulinariów w turystyce na przykładzie Mazowsza. W: B. Krakowiak, A. Stasiak (red.), Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu (s. 313–332). Łódź: Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego. | pl_PL |
dc.identifier.isbn | 978-83-61001-86-7 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/47591 | |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartof | Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu, red. B. Krakowiak, A. Stasiak, ROTWŁ, Łódź 2015; | |
dc.relation.ispartofseries | Kultura i Turystyka; | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.title | Miejsce kulinariów w turystyce na przykładzie Mazowsza | pl_PL |
dc.type | Book chapter | pl_PL |
dc.page.number | 313–332 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji, Warszawa | pl_PL |
dc.references | CHOJKA K., 2010, Wartości kreowane przez produkty kulinarne, [w:] Z. Dolatowski, D. Kołożyn- -Krajewska (red.), Rozwój turystyczny regionów a tradycyjna żywność, Wyd. Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie oraz Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Częstochowa. | pl_PL |
dc.references | DOMINIK P., 2011, Zasady i organizacja żywienia w turystyce, Wyższa Szkoła Almamer, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | KOC M., SIMANOWICZ A., 2012, Wielki Gościniec Litewski Warszawa–Wilno. Całkowicie subiektywny przewodnik kulinarny, Sokołowski Ośrodek Kultury, Sokołów Podlaski. | pl_PL |
dc.references | KRUPA J., KRUPA K., 2010, Żywność tradycyjna i regionalna elementem promocji turystycznej Podkarpacia, [w:] Z. Dolatowski, D. Kołożyn-Krajewska (red.), Rozwój turystyczny regionów a tradycyjna żywność, Wyd. Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie oraz Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Częstochowa. | pl_PL |
dc.references | LODZIŃSKA E., WIECZOREK W., KRYCIŃSKI S. i in., 2019, Województwo mazowieckie. Polska niezwykła, Wyd. DEMART, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | MAKAŁA H., 2007, Rola kuchni wybranych kultur w turystyce, [w:] J. Wyleżałek, D. Orłowski (red.), Dziedzictwo kulturowe Polski i jego znaczenie w turystyce, Wyd. Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | NOWAK D., CZARNIECKA-SKUBINA E., 2010, Możliwości wykorzystania tradycyjnych produktów lokalnych w promocji gospodarstw agroturystycznych regionu warmińsko-mazurskiego, [w:] Z. Dolatowski, D. Kołożyn-Krajewska (red.), Rozwój turystyczny regionów a tradycyjna żywność, Wyd. Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie oraz Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Częstochowa. | pl_PL |
dc.references | OGRODOWSKA B., 2006, Polskie tradycje kulinarne, „AgroSmak”, 1. | pl_PL |
dc.references | OLSZEWSKI-STRZYŻOWSKI J., 2010, „Kuchnia polska” ważną ofertą uzupełniającą działania promocyjne krajowej turystyki, [w:] Z. Dolatowski, D. Kołożyn-Krajewska (red.), Gastronomia w ofercie turystycznej regionu, Wyd. Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie oraz Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Częstochowa. | pl_PL |
dc.references | ORŁOWSKI D., WOŹNICZKO M., 2007, Edukacyjne znaczenie skansenów w propagowaniu tradycji kulinarnych w turystyce wiejskiej, [w:] Materiały Sesji Naukowej XII Ogólnopolskiego Sympozjum Agroturystycznego, Boszkowo 2007, http://www.produktyregionalne.edu.pl/czytelnia/Orlowski_Wozniczko_refer+streszcz_korekta.pdf. | pl_PL |
dc.references | OZIMEK I., 2010, Prawa konsumenta na rynku usług turystycznych i gastronomicznych – wybrane aspekty, [w:] Z. Dolatowski, D. Kołożyn-Krajewska (red.), Gastronomia w ofercie turystycznej regionu, Wyd. Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie oraz Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Częstochowa. | pl_PL |
dc.references | PABIAN B., GWORYS W., 2010, Jurajskie potrawy i produkty regionalne w retoryce współczesnego turyzmu, [w:] Z. Dolatowski, D. Kołożyn-Krajewska (red.), Gastronomia w ofercie turystycznej regionu, Wyd. Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie oraz Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Częstochowa. | pl_PL |
dc.references | PIOTROWSKA M., PIOTROWSKI R., 2011, Rola Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu w utrwalaniu i upowszechnianiu dziedzictwa kulturowego Mazowsza, [w:] J. Wyleżałek, D. Orłowski (red.), Dziedzictwo kulturowe Polski i jego znaczenie w turystyce, Wyd. Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | ROHRSCHEIDT A.M., 2008, Turystyka kulturowa. Fenomen, potencjał, perspektywy, KMB DRUK, Gniezno. | pl_PL |
dc.references | SIECZKO A., 2010, Rola kuchni regionalnych w kreowaniu lokalnego produktu turystycznego, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego: „Ekonomiczne Problemy Usług”, s. 391–400. | pl_PL |
dc.references | WALAS B., CICHOŃSKA A., BUCZAK T. i in., 2011, Marketingowa strategia Polski w sektorze turystyki na lata 2012–2020, Polska Organizacja Turystyczna, Warszawa, https://www.pot.gov.pl/plany-i-sprawozdania-pot/marketingowa-strategia-polski-w-sektorze-turystyki-na-lata-2008-2015/. | pl_PL |
dc.discipline | geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna | pl_PL |