Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorKokoszko, Maciej
dc.contributor.authorErlich, Łukasz
dc.date.accessioned2019-07-31T07:13:27Z
dc.date.available2019-07-31T07:13:27Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.issn1506-6541
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/29847
dc.description.abstractLegumes were one of staple foods of antiquity and Byzantium. They appear to have been definitely less favored that grain but at the same more available to the Byzantines in terms of their price. The present text tries to analyze the corpus of data on the topic inserted in medical writings (mostly authored by Dioscurides, Galen, Oribasius, Aetius of Amida, Paul of Aegina) and culinary treatises (De re coquinaria and De observatione cibroum) in order to present both culinary methods employed in processing and preparation of the foodstuff in question as well as demonstrating pertaining dietetic theories which were in force between the IVth and the VIIth centuries.pl_PL
dc.description.sponsorshipArtykuł został napisany w związku z grantem UMO 2011/01/B H33/01020. Treść studium jest rozszerzoną i zmodernizowaną wersją rozważań zamieszczonych w pracy M. Kokoszko, Smaki Konstantynopola, [w:] Konstantynopol. Miasto i ludzie w okresie wczesnobizantyńskim, pod red. M. J. Leszka, T. Wolińska, Warszawa 2011, s. 471–575.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherInterdyscyplinarny Zespół Badania Wsi UŁpl_PL
dc.relation.ispartofseriesZeszyty Wiejskie;17
dc.titleRola roślin strączkowych (ospria) w diecie późnego antyku i wczesnego Bizancjum (IV–VII w.) na podstawie wybranych źródełpl_PL
dc.title.alternativeRole of Pulses (ospria) in the Diet of Late Antiquity and Early Byzantium (4th-7th centuries) on the Basis of Selected Sourcespl_PL
dc.typeArticlepl_PL
dc.page.number8-18pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Łódzkipl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord