Show simple item record

dc.contributor.authorSzalecka, Hanna
dc.date.accessioned2025-09-02T13:45:02Z
dc.date.available2025-09-02T13:45:02Z
dc.date.issued2025-06-30
dc.identifier.issn0208-600X
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/56236
dc.description.abstractThis paper aims to analyse the work in catering through the lens of temporal categories and the mechanisms of precarity governing the catering sector. The article is based on a study conducted in 2024, in which both former and current catering staff participated. The data discussed in the text illustrate the central role of the passage of time in the organisation of work in catering and its consequences for the private lives and futures of workers.en
dc.description.abstractCelem artykułu jest analiza pracy w gastronomii przez pryzmat kategorii temporalnych i przyjrzenie się mechanizmom prekaryjności rządzącym sektorem gastronomicznym. Artykuł powstał na podstawie badania przeprowadzonego w 2024 roku, w którym udział wzięły byłe i obecnie zatrudnione w gastronomii osoby. Omawiane w tekście dane obrazują centralną rolę upływu czasu w organizacji pracy w gastronomii i jej konsekwencje dla życia prywatnego i przyszłości osób pracujących.pl
dc.language.isopl
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl
dc.relation.ispartofseriesActa Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica;93pl
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
dc.subjectgastronomiapl
dc.subjectprekarnośćpl
dc.subjectczaspl
dc.subjectbrak kontrolipl
dc.subjectcateringen
dc.subjectprecarityen
dc.subjecttimeen
dc.subjectlabour marketen
dc.subjectsocial consequences of worken
dc.subjectchronosociologyen
dc.titleGastroproblemy i igrzyska czasu. Prekaryjność polskich pracowników gastronomiipl
dc.title.alternativeGastroproblems and time games. The precarity of Polish catering workersen
dc.typeArticle
dc.page.number37-58
dc.contributor.authorAffiliationAdam Mickiewicz University, Faculty of Sociologypl
dc.identifier.eissn2353-4850
dc.referencesAdamkiewicz W.B., Zielińska J. (2024), Praca w “małej gastronomii” z perspektywy zatrudnionych w Warszawie i Wiedniu. Studium przypadku, Przegląd Socjologii Jakościowej, vol. 20, no. 2, pp. 196–219.pl
dc.referencesBednarczykówna K. (2018), Kelner to jest misja. Dziś kelnerów nie ma, są podawacze jedzenia. 10 przykazań dla kelnera [REPORTAŻ], https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,23060551,kelner-to-jest-misja-dzis-kelnerow-nie-ma-sa-podawacze-jedzenia.html?utm_source=mail&utm_medium=art_polecane&utm_campaign=artid_23060551&token=TUC3fg_3g2de8KLCP-kSVruf1Wnj-8joRWIgGgCH2-P0UWBo5FO-2_-7c97cBcUX [dostęp: 24.08.2024].pl
dc.referencesBłażewicz A., Cichoń D. (2024), Delivery Heroes. Bohaterowie na wynos, https://teatr-polski.pl/spektakle/delivery-heroes-bohaterowie-na-wynos/ [dostęp: 24.08.2024].pl
dc.referencesButler J. (2009), Frames of War: When is Life Grievable?, Verso, London.pl
dc.referencesCrary J. (2022), 24/7: późny kapitalizm i celowość snu (trans. D. Żukowski), Karakter, Kraków.pl
dc.referencesCzajkowski K. (1979), Wychowanie do rekreacji, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa.pl
dc.referencesDurkheim É. (2010), Elementarne formy życia religijnego. System totemiczny w Australii (trans. A. Zadrożyńska), Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.pl
dc.referencesGiermanowska E. (2013), Ryzyko elastyczności czy elastyczność ryzyka. Instytucjonalna analiza kontraktów zatrudnienia, Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa.pl
dc.referencesGładczak P. (2019), Pracownik – największy problem gastronomii?, https://wroclawskiejedzenie.pl/2019/12/13/pracownik-najwiekszy-problem-gastronomii/ [dostęp: 24.08.2024].pl
dc.referencesGraeber D. (2018), Praca bez sensu. Teoria, http://pl.anarchistlibraries.netpl
dc.referencesGUS (2021), Wpływ pandemii COVID-19 na koniunkturę gospodarczą – oceny i oczekiwania (dane szczegółowe oraz szeregi czasowe). Aneks do publikacji Koniunktura w przetwórstwie przemysłowym, budownictwie, handlu i usługach 2000–2021 (marzec 2021).pl
dc.referencesGUS (2023), Rynek wewnętrzny w 2022 r.pl
dc.referencesHall E.T. (1999), Taniec życia. Inny wymiar czasu (trans. R. Nowakowski), Warszawskie Wydawnictwo Literackie MUZA, Warszawa.pl
dc.referencesHonneth A. (2012), Walka o uznanie: moralna gramatyka konfliktów społecznych (trans. J. Duraj), Zakład Wydawniczy „NOMOS”, Kraków.pl
dc.referencesKaleta E. (2016), Gastrowyzysk. Pracownicy gastronomii zakładają związek zawodowy, https://wyborcza.pl/duzyformat/7,127290,20493477,gastrowyzysk-pracownicy-gastronomii-zakladaja-zwiazek-zawodowy.html [dostęp: 24.08.2024].pl
dc.referencesKiersztyn A. (2015), Niepewne uczestnictwo – młodzi na polskim rynku pracy w latach 2008–2013, Instytut Filozofii i Socjologii Polskiej Akademii Nauk, Warszawa, https://rcin.org.pl/publication/176596/edition/204245/niepewne-uczestnictwo-mlodzi-na-polskim-rynku-pracy-w-latach-2008-2013-wybrane-wyniki-polskiego-badania-panelowego-polpan-1988-2013-kiersztynanna-orcid-0000-0001-8112-6059?language=pl [dostęp: 8.02.2025].pl
dc.referencesKosiewicz J. (2012), Free Time versus Occupied Time in a Philosophical Context, Physical Culture and Sport. Studies and Research, vol. LV.pl
dc.referencesKrajewski M. (2016), Incydenty. Badając gęste społeczeństwo, Studia Socjologiczne, vol. 2, no. 221, pp. 145–162.pl
dc.referencesKramarczyk J. (2018), Życie we własnym rytmie. Socjologiczne studium slow life w dobie społecznego przyspieszenia, UNIVERSITAS, Kraków.pl
dc.referencesLebhar G.M. (1958), The use of time, Chain Store Publishing Corp., New York.pl
dc.referencesLipiec S. (2022), Gastronomia. Praca i prekariat. Studium socjologiczno-prawne, Wydawnictwo Rys, Poznań.pl
dc.referencesLorey I. (2015), State of Insecurity: Government of the Precarious, Verso, London.pl
dc.referencesMaison D. (2022), Jakościowe metody badań społecznych. Podejście aplikacyjne, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.pl
dc.referencesMcDowell L. (2001), Father and Ford Revisited: Gender, Class and Employment Change in the New Millennium, Transactions of the Institute of British Geographers, vol. 26, no. 4, pp. 448–464.pl
dc.referencesMika B. (2023), Satisfaction Despite Precarity. Applying the Concept of Flexibility to Understand Tricity Uber Drivers’ Attitudes to Their Work, Miscellanea Anthropologica et Sociologica 2022, vol. 23, no. 2–3, pp. 125–141.pl
dc.referencesMokras-Grabowska J. (2015), Czas wolny w dobie postmodernizmu, Folia Turistica, no. 34.pl
dc.referencesMroczkowska D. (2020), (Z)rozumieć czas wolny. Przeobrażenia, tożsamość, doświadczanie, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Adama Mickiewicza, Poznań.pl
dc.referencesMroczkowska D. (2023), Czas wolny – o codziennych i niecodziennych scenariuszach doświadczania, Studia Humanistyczne AGH, vol. 22, no. 1, pp. 13–32.pl
dc.referencesMrozowicki A., Czarzasty J. (2020), Oswajanie niepewności. Studia społeczno-ekonomiczne nad młodymi pracownikami sprekaryzowanymi, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa.pl
dc.referencesNiezgoda A. (2014), Czas wolny a zmiany na rynku turystycznym, [in:] Przeszłość, teraźniejszość i przyszłość turystyki. Warsztaty z geografii turyzmu, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, pp. 101–112.pl
dc.referencesPalęcka A., Płucienniczak P. (2017), Niepewne zatrudnienie, lęk i działania zbiorowe. Trzy wymiary prekarności, Kultura i Społeczeństwo, vol. 61, no. 4, pp. 65–85.pl
dc.referencesPawłowska A. (2017), Byłyśmy zastraszane, wyśmiewane i upokarzane. Pracownice kociej kawiarni przeciwko właścicielce, https://noizz.pl/spoleczenstwo/bylysmy-zastraszane-wysmiewane-i-upokarzane-pracownice-kociej-kawiarni-przeciwko/tsk1wkd [dostęp: 24.08.2024].pl
dc.referencesPobiedzińska J. (2020), Napiwku nie będzie: sekrety kelnerów, Agora, Warszawa.pl
dc.referencesPolkowska D. (2019), Między światem realnym a wirtualnym: obietnice vs. rzeczywistość. Prekarna praca kierowcy Ubera?, Przegląd Socjologii Jakościowej, vol. 15, no. 4, pp. 224–249.pl
dc.referencesPolkowska D. (2020), Platform work during the COVID-19 pandemic: a case study of Glovo couriers in Poland, European Societies, vol. 23, pp. S321–S331.pl
dc.referencesPolkowska D. (2023), Przyspieszenie czy spowolnienie? Praca platformowa dostawców jedzenia w dobie pandemii Sars-Cov-2, Studia Socjologiczne, vol. 4, no. 243, pp. 109–133.pl
dc.referencesSennett R. (2006), Korozja charakteru: osobiste konsekwencje pracy w nowym kapitalizmie (trans. J. Dzierzgowski, Ł. Mikołajewski), Warszawskie Wydawnictwo Literackie MUZA, Warszawa.pl
dc.referencesSennett R. (2010), Kultura nowego kapitalizmu (trans. G. Brzozowski, K. Osłowski), Warszawskie Wydawnictwo Literackie MUZA, Warszawa.pl
dc.referencesStanding G. (2014), Prekariat: nowa niebezpieczna klasa (trans. K. Czarnecki, P. Kaczmarski, M. Karolak), Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.pl
dc.referencesSzymkowiak H. (2021), Polska gastronomia w czasie pandemii, Tutoring Gedanensis, vol. 6, no. 1, pp. 79–88.pl
dc.referencesWinogrodzka D., Mleczko I. (2019), Migracja płynna a prekaryzacja pracy. Przykłady doświadczeń zawodowych młodych migrantów z wybranych miast średniej wielkości w Polsce, Studia Migracyjne – Przegląd Polonijny, (XLV), vol. 171, no. 1, pp. 85–106.pl
dc.referencesWysocka E. (2013), Wschodząca dorosłość a tożsamość młodego pokolenia – współczesne zagrożenia dla kształtowania tożsamości. Analiza teoretyczna i empiryczne egzemplifikacje, Kwartalnik Colloquium Wydziału Nauk Humanistycznych i Społecznych, no. 1, pp. 69–96.pl
dc.referencesZielińska J. (2014), Współczesny rynek pracy w Polsce. Kondycja psychospołeczna i ekonomiczna. Prekariat w branży gastronomicznej, [in:] H. Liberska, A. Malina, D. Suwalska-Barancewicz (eds.), Współcześni ludzie wobec wyzwań i zagrożeń XXI wieku, Wydawnictwo Difin, Warszawa.pl
dc.referencesZielińska J. (2015), Dwuznaczny urok elastyczności, czyli o pracy w branży gastronomicznej, Polityka Społeczna, vol. 492, no. 3, pp. 20–25.pl
dc.contributor.authorEmailhansza2@st.amu.edu.pl
dc.identifier.doi10.18778/0208-600X.93.03


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
Except where otherwise noted, this item's license is described as https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0