dc.contributor.author | Pelska, Agata | |
dc.date.accessioned | 2023-11-07T12:00:43Z | |
dc.date.available | 2023-11-07T12:00:43Z | |
dc.date.issued | 2022-10-26 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/48299 | |
dc.description.abstract | This article is based on ethnographic research conducted among freegans in 2021. It explores issues of valuation linked to the cultural categories of food and dirt, which come together in a surprising way in the phenomenon of freeganism. The main questions addressed in the article are: why does the practice of freeganism arouse social controversy and even disgust? How do the participants of the movement deal with this confusion of axiologies - of dirt and food - that blatantly disrupts the cultural order? Using Mary Douglas'es structuralist theory of dirt (drawn primarily from her book Purity and Danger) and my field material, I also demonstrate the connections between freegan ethics, the phenomenon of wastefulness and the status of trash in culture, which freegans often consider to be arbitrarily and unjustifiably assigned. | en |
dc.description.abstract | Niniejszy artykuł opiera się na badaniach etnograficznych przeprowadzonych w środowisku freegan w 2021 roku. Porusza kwestie wartościowania związanego z kulturowymi kategoriami pożywienia i brudu, które w zaskakujący sposób łączą się ze sobą w zjawisku freeganizmu. Główne pytania stawiane w artykule to: dlaczego podejmowane w ramach freeganizmu praktyki budzą społeczne kontrowersje, a nawet obrzydzenie? Jak uczestnicy ruchu radzą sobie z aksjologicznym pomieszaniem brudu i jedzenia, które rażąco narusza porządek kulturowy? Posługując się teorią brudu Mary Douglas (wyłożoną głównie w książce Czystość i zmaza) i moimi materiałami terenowymi, prezentuję powiązania między freegańską etyką, zjawiskiem marnotrawstwa oraz statusu śmiecia w kulturze, który freeganie często uznają za przydzielony arbitralnie i bezpodstawnie. | pl |
dc.language.iso | pl | |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego | pl |
dc.relation.ispartofseries | Hybris;2 | en |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 | |
dc.subject | dirt | en |
dc.subject | trash | en |
dc.subject | Mary Douglas | en |
dc.subject | freeganism | en |
dc.subject | food | en |
dc.subject | waste | en |
dc.subject | brud | pl |
dc.subject | śmieci | pl |
dc.subject | Mary Douglas | pl |
dc.subject | freeganizm | pl |
dc.subject | pożywienie | pl |
dc.subject | marnotrawstwo | pl |
dc.title | Freeganin w kłopotach. Aksjologiczny stosunek do brudu i pożywienia | pl |
dc.title.alternative | Freegans in trouble. The axiological relationship between dirt and food | en |
dc.type | Article | |
dc.page.number | 24-48 | |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet im. Adama Mickiewicza | pl |
dc.identifier.eissn | 1689-4286 | |
dc.references | Barnard A. (2016). Freegans: Diving into the Wealth of Food Waste in America. Minneapolis: University of Minnesota Press. https://doi.org/10.5749/minnesota/9780816698110.001.0001 | pl |
dc.references | Bąk T. (2014). Freeganizm jako subkultura i zjawisko nowych wartości w zglobalizowanym świecie, "EDUKACJA HUMANISTYCZNA", nr 1 (30). | pl |
dc.references | Douglas M. (2007). Czystość i zmaza. Warszawa: Państwowy Instytut Wydawniczy. | pl |
dc.references | Douglas M. (2007b). Ukryte znaczenia. Wybrane szkice antropologiczne. Kęty: Wydawnictwo Marek Derewiecki. | pl |
dc.references | Hoffmann J. (1993). The Art and Science of Dumpster Diving. Port Townsend: Lumpanics Unlimited. | pl |
dc.references | Kleśta-Nawrocki R., Kleśta-Nawrocka A. (2016). Brudne jedzenie w kuchni polskiej. [W:] Człowiek – czystość i brud. Tom 1: Aspekt humanistyczno-etnologiczny. Wyd. Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, s. 53–70. | pl |
dc.references | Kristeva J. (2007). Potęga obrzydzenia. Esej o wstręcie. Kraków: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego. | pl |
dc.references | Leach E. (1969). Genesis as Myth and other essays. London: Cape. | pl |
dc.references | Lévi-Strauss C. (1972). Trójkąt kulinarny. „Twórczość”, nr 2, s. 71–80. | pl |
dc.references | Modrzyk A. (2014). Marnotrawstwo żywności. Zarys podstawowych uwarunkowań ekonomicznych i kulturowych. [W:] W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej, pod red. Drzał-Sierocka A. Wyd. SWPS w Gdańsku. | pl |
dc.references | Pessel W. (2010). Antropologia nieczystości. Studia z kultury sanitarnej Warszawy. Warszawa: Wydawnictwo TRIOCollegium Civitas Rok. | pl |
dc.references | Pottier J. (2008). Hasło „pożywienie”. [W:] Encyklopedia antropologii społeczno-kulturowej, pod red. Barnard A., Spencer J. Warszawa: Oficyna Wydawnicza Volumen, s. 472-476. | pl |
dc.references | Radkowska-Walkowicz M. (2009). Czystość i znaczenie (recenzja książek Mary Douglas: Czystość i brud oraz Ukryte znaczenia). „Kultura Współczesna. Teoria, Interpretacje, Praktyka”, z. 1, s. 199–205. | pl |
dc.references | Simmel G. (2006). Mosty i drzwi, pod red. Lipnik W. Warszawa: Oficyna Naukowa. | pl |
dc.references | Środa M. (2020). Obcy, inny, wykluczony. Gdańsk: Wydawnictwo Słowo/Obraz Terytoria. | pl |
dc.references | Tokarska-Bakir J. (2007). Energia odpadków. [W:] Douglas M., Czystość i zmaza. Warszawa: Państwowy Instytut Wydawniczy. | pl |
dc.references | Wasilewski J. (2010). Tabu. Warszawa: Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego. https://doi.org/10.31338/uw.9788323510420 | pl |
dc.references | Wawrzyniak Joanna K. (2015). Jedzenie jako demonstrowanie poglądów. O diecie freeganów. [W:] Jedzenie jako sytuacja edukacyjna i społeczna, pod red. Juraś-Krawczyk B., Woźnicka E. Wyd. Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi. | pl |
dc.references | Zalega T. (2013). Alternatywne trendy konsumenckie w miejskich gospodarstwach domowych w Polsce w okresie kryzysu, „Studia i Materiały Wydziału Zarządzania UW”. https://doi.org/10.7172/1733-9758.2013.16.4 | pl |
dc.contributor.authorEmail | agatapelska@gmail.com | |
dc.identifier.doi | 10.18778/1689-4286.57.02 | |
dc.relation.volume | 57 | |