Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorOrłowski, Dominik
dc.contributor.authorWoźniczko, Magdalena
dc.contributor.editorWłodarczyk, Bogdan
dc.contributor.editorKrakowiak, Beata
dc.contributor.editorLatosińska, Jolanta
dc.date.accessioned2023-07-13T12:07:22Z
dc.date.available2023-07-13T12:07:22Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.citationOrłowski, D., Woźniczko, M. (2011). Piekarnictwo ginącym zawodem prezentowanym współcześnie na turystycznym szlaku tradycyjnego rzemiosła Małopolski i Podkarpacia. W: B. Włodarczyk, B. Krakowiak, J. Latosińska (red.), Kultura i turystyka – wspólna droga (s. 113–129). Łódź: Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego.pl_PL
dc.identifier.isbn978‐83‐610‐01‐05‐8
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/47511
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherRegionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiegopl_PL
dc.relation.ispartofKultura i turystyka - wspólna droga, red. B. Włodarczyk, B. Krakowiak, J. Latosińska, ROTWŁ, Łódź 2011;
dc.relation.ispartofseriesKultura i Turystyka;
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.titlePiekarnictwo ginącym zawodem prezentowanym współcześnie na turystycznym szlaku tradycyjnego rzemiosła Małopolski i Podkarpaciapl_PL
dc.typeBook chapterpl_PL
dc.page.number113–129pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationWyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych, Warszawapl_PL
dc.contributor.authorAffiliationWyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania, Warszawapl_PL
dc.referencesANONIM, 2011, Szlak Tradycyjnego Rzemiosła, Fundacja NADwyraz, Krakówpl_PL
dc.referencesBOHDANOWICZ J., 1996, Komentarze do Polskiego atlasu etnograficznego, t. III, Pożywienie i sprzęty z nim związane, Polskie Towarzystwo Ludoznawcze, Wrocław.pl_PL
dc.referencesCABAJ W., KRUCZEK Z., 2007, Podstawy geografii turystycznej, Proksenia, Kraków.pl_PL
dc.referencesCZERWIŃSKI T., 2006, W kuchni i w komorze, Muzeum Mazowieckie w Płocku, Płock.pl_PL
dc.referencesGILLMEISTER K., WIECKI R., 2010, Rola chleba w kulturze ludowej, Fabryka Sztuk Centrum Wystawienniczo-Regionalne Doliny Dolnej Wisły w Tczewie, Tczew.pl_PL
dc.referencesJAKIMOWICZ-KLEIN B., 2007, Chleb, Świat Książki, Warszawa.pl_PL
dc.referencesJASZCZOŁT M., 2006, Rękodzieło i rzemiosło ludowe. Przewodnik po wystawie stałej, Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie, Warszawa.pl_PL
dc.referencesJÓZEFCZYK B., GRODZKI W., 2005, Produkty, potrawy regionalne i tradycyjne czynnikiem zwiększającym atrakcyjność oferty agroturystycznej, „Prace Naukowo-Dydaktyczne Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie”, z. 15: Turystyka wiejska a rozwój i współpraca regionów, Krosno.pl_PL
dc.referencesKONEWECKA R., KRUPA J., 2010, Szlaki ginących zawodów jako produkt turystyczny województwa podkarpackiego, [w:] Turystyka kulturowa a regiony turystyczne w Polsce, D. Orłowski, E. Puchnarewicz (red.), Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie, Warszawa.pl_PL
dc.referencesKOSMACZEWSKA J., 2009, Ginące zawody jako atrakcja turystyczna i pozarolnicze źródło zarobkowania mieszkańców obszarów wiejskich, [w:] Kultura i Turystyka – wspólnie zyskać!, A. Stasiak (red.), Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi, Łódź 2009.pl_PL
dc.referencesKRUCZEK Z., 2003, Małopolski Szlak Architektury Drewnianej – idea, kreacja, produkt turystyczny, „Problemy Turystyki i Hotelarstwa”, z. 3 (7), s. 83–84.pl_PL
dc.referencesKRUCZEK Z., 2005, Polska. Geografia atrakcji turystycznych, Proksenia, Kraków.pl_PL
dc.referencesMIKOS VON ROHRSCHEIDT A., 2008, Turystyka kulturowa. Fenomen, potencja. Perspektywy, Wyd. Gnieźnieńskiej Wyższej Szkoły Humanistyczno-Menedżerskiej „Milenium”, Gniezno.pl_PL
dc.referencesMIKOS VON ROHRSCHEIDT A., 2010, Regionalne szlaki tematyczne. Idea potencjał, organizacja, Proksenia, Kraków.pl_PL
dc.referencesMOKRAS-GRABOWSKA J., 2007, Kultura ludowa w polskiej turystyce – autentyczność czy komercja?, [w:] Kultura i Turystyka – razem czy oddzielnie?, A. Stasiak (red.), Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi, Łódź.pl_PL
dc.referencesMOKRAS-GRABOWSKA J., 2009, Możliwości rozwoju turystyki kulturowej obszarów wiejskich w Polsce, „Turystyka Kulturowa”, nr 1/2009, www.turystykakulturowa.org, (data pobrania: 17.08.2011), s. 18.pl_PL
dc.referencesMOSZ J., 2003, Dziedzictwo kulturowe, „Problemy Turystyki i Hotelarstwa”, z. 3 (7), s. 4.pl_PL
dc.referencesORŁOWSKI D., 2006, Żywność regionalna i jej wykorzystanie w kreowaniu turystyki na terenach wiejskich, [w:] Rola turystyki w strategii i polityce rozwoju gospodarki regionalnej, Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku, Gdańsk.pl_PL
dc.referencesORŁOWSKI D., WOŹNICZKO M., 2011, Komercyjne wydarzenia promocyjne na rzecz zachowania dziedzictwa kulinarnego w turystyce wiejskiej, [w:] Turystyka wiejska na drodze do komercjalizacji, C. Jastrzębski (red.), Wyższa Szkoła Ekonomii i Prawa w Kielcach, Kielce.pl_PL
dc.referencesORZECHOWSKA-KOWALSKA K., 2004, Szlak Krzyżacki i Szlak Fryderyka Chopina jako przykład ochrony dziedzictwa kulturowego przez turystykę, „Problemy Turystyki i Hotelarstwa”, z. 1 (8), s. 115.pl_PL
dc.referencesPAWLUSIŃSKI R., 2007, Transport w turystyce, [w:] Turystyka, Z. Kurek (red.), Wyd. PWN, Warszawa.pl_PL
dc.referencesPŁOCKA J., 2005, Wybrane zagadnienia z zagospodarowania turystycznego, cz. 2, Centrum Kształcenia Ustawicznego w Toruniu, Toruń.pl_PL
dc.referencesPOCZTA J., 2008, Kultura bogactwem turystyki wiejskiej – „odkrywanie wartości małych ojczyzn”, [w:] W kręgu humanistycznej refleksji nad turystyką kulturową, M. Kazimierczak (red.), Akademia Wychowania Fizycznego w Poznaniu, Poznań.pl_PL
dc.referencesSKUZA Z., 2006, Ginące zawody w Polsce, Muza S.A., Warszawa.pl_PL
dc.referencesSZACKI P., 1995, Ludowa wytwórczość rękodzielnicza – przewodnik po wystawie, Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie, Warszawa.pl_PL
dc.referencesSZELĄGOWSKA G., 2003, Czem chata bogata, tem rada. Tradycyjna kuchnia wiejska, Muzeum Etnograficzne w Toruniu, Toruń.pl_PL
dc.referencesWOŹNICZKO M., ORŁOWSKI D., 2008, Chleb w tradycji ludowej i jego wykorzystanie w ofercie turystycznej muzeów na wolnym powietrzu, [w:] Komercjalizm turystyki kulturowej, M. Leniartek (red.), Wyższa Szkoła Zarządzania „Edukacja” we Wrocławiu, Wrocław.pl_PL
dc.referencesWOŹNICZKO M., ORŁOWSKI D., 2009, Muzeum Piekarniczo-Cukiernicze jako innowacyjny produkt turystyczny Ustki, „Problemy Turystyki i Hotelarstwa”, z. 1 (11), s. 115.pl_PL
dc.referencesWOŹNICZKO M., ORŁOWSKI D., 2011, Szlaki kulinarne komponentem wiejskiego produktu turystycznego, [w:] Turystyka wiejska na drodze do komercjalizacji, C. Jastrzębski (red.), Wyższa Szkoła Ekonomii i Prawa w Kielcach, Kielce.pl_PL
dc.disciplinegeografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzennapl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail
Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe