dc.contributor.author | Orłowski, Dominik | |
dc.contributor.author | Woźniczko, Magdalena | |
dc.contributor.editor | Włodarczyk, Bogdan | |
dc.contributor.editor | Krakowiak, Beata | |
dc.contributor.editor | Latosińska, Jolanta | |
dc.date.accessioned | 2023-07-13T12:07:22Z | |
dc.date.available | 2023-07-13T12:07:22Z | |
dc.date.issued | 2011 | |
dc.identifier.citation | Orłowski, D., Woźniczko, M. (2011). Piekarnictwo ginącym zawodem prezentowanym współcześnie na turystycznym szlaku tradycyjnego rzemiosła Małopolski i Podkarpacia. W: B. Włodarczyk, B. Krakowiak, J. Latosińska (red.), Kultura i turystyka – wspólna droga (s. 113–129). Łódź: Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego. | pl_PL |
dc.identifier.isbn | 978‐83‐610‐01‐05‐8 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/47511 | |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartof | Kultura i turystyka - wspólna droga, red. B. Włodarczyk, B. Krakowiak, J. Latosińska, ROTWŁ, Łódź 2011; | |
dc.relation.ispartofseries | Kultura i Turystyka; | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.title | Piekarnictwo ginącym zawodem prezentowanym współcześnie na turystycznym szlaku tradycyjnego rzemiosła Małopolski i Podkarpacia | pl_PL |
dc.type | Book chapter | pl_PL |
dc.page.number | 113–129 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych, Warszawa | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania, Warszawa | pl_PL |
dc.references | ANONIM, 2011, Szlak Tradycyjnego Rzemiosła, Fundacja NADwyraz, Kraków | pl_PL |
dc.references | BOHDANOWICZ J., 1996, Komentarze do Polskiego atlasu etnograficznego, t. III, Pożywienie i sprzęty z nim związane, Polskie Towarzystwo Ludoznawcze, Wrocław. | pl_PL |
dc.references | CABAJ W., KRUCZEK Z., 2007, Podstawy geografii turystycznej, Proksenia, Kraków. | pl_PL |
dc.references | CZERWIŃSKI T., 2006, W kuchni i w komorze, Muzeum Mazowieckie w Płocku, Płock. | pl_PL |
dc.references | GILLMEISTER K., WIECKI R., 2010, Rola chleba w kulturze ludowej, Fabryka Sztuk Centrum Wystawienniczo-Regionalne Doliny Dolnej Wisły w Tczewie, Tczew. | pl_PL |
dc.references | JAKIMOWICZ-KLEIN B., 2007, Chleb, Świat Książki, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | JASZCZOŁT M., 2006, Rękodzieło i rzemiosło ludowe. Przewodnik po wystawie stałej, Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | JÓZEFCZYK B., GRODZKI W., 2005, Produkty, potrawy regionalne i tradycyjne czynnikiem zwiększającym atrakcyjność oferty agroturystycznej, „Prace Naukowo-Dydaktyczne Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie”, z. 15: Turystyka wiejska a rozwój i współpraca regionów, Krosno. | pl_PL |
dc.references | KONEWECKA R., KRUPA J., 2010, Szlaki ginących zawodów jako produkt turystyczny województwa podkarpackiego, [w:] Turystyka kulturowa a regiony turystyczne w Polsce, D. Orłowski, E. Puchnarewicz (red.), Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | KOSMACZEWSKA J., 2009, Ginące zawody jako atrakcja turystyczna i pozarolnicze źródło zarobkowania mieszkańców obszarów wiejskich, [w:] Kultura i Turystyka – wspólnie zyskać!, A. Stasiak (red.), Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi, Łódź 2009. | pl_PL |
dc.references | KRUCZEK Z., 2003, Małopolski Szlak Architektury Drewnianej – idea, kreacja, produkt turystyczny, „Problemy Turystyki i Hotelarstwa”, z. 3 (7), s. 83–84. | pl_PL |
dc.references | KRUCZEK Z., 2005, Polska. Geografia atrakcji turystycznych, Proksenia, Kraków. | pl_PL |
dc.references | MIKOS VON ROHRSCHEIDT A., 2008, Turystyka kulturowa. Fenomen, potencja. Perspektywy, Wyd. Gnieźnieńskiej Wyższej Szkoły Humanistyczno-Menedżerskiej „Milenium”, Gniezno. | pl_PL |
dc.references | MIKOS VON ROHRSCHEIDT A., 2010, Regionalne szlaki tematyczne. Idea potencjał, organizacja, Proksenia, Kraków. | pl_PL |
dc.references | MOKRAS-GRABOWSKA J., 2007, Kultura ludowa w polskiej turystyce – autentyczność czy komercja?, [w:] Kultura i Turystyka – razem czy oddzielnie?, A. Stasiak (red.), Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi, Łódź. | pl_PL |
dc.references | MOKRAS-GRABOWSKA J., 2009, Możliwości rozwoju turystyki kulturowej obszarów wiejskich w Polsce, „Turystyka Kulturowa”, nr 1/2009, www.turystykakulturowa.org, (data pobrania: 17.08.2011), s. 18. | pl_PL |
dc.references | MOSZ J., 2003, Dziedzictwo kulturowe, „Problemy Turystyki i Hotelarstwa”, z. 3 (7), s. 4. | pl_PL |
dc.references | ORŁOWSKI D., 2006, Żywność regionalna i jej wykorzystanie w kreowaniu turystyki na terenach wiejskich, [w:] Rola turystyki w strategii i polityce rozwoju gospodarki regionalnej, Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku, Gdańsk. | pl_PL |
dc.references | ORŁOWSKI D., WOŹNICZKO M., 2011, Komercyjne wydarzenia promocyjne na rzecz zachowania dziedzictwa kulinarnego w turystyce wiejskiej, [w:] Turystyka wiejska na drodze do komercjalizacji, C. Jastrzębski (red.), Wyższa Szkoła Ekonomii i Prawa w Kielcach, Kielce. | pl_PL |
dc.references | ORZECHOWSKA-KOWALSKA K., 2004, Szlak Krzyżacki i Szlak Fryderyka Chopina jako przykład ochrony dziedzictwa kulturowego przez turystykę, „Problemy Turystyki i Hotelarstwa”, z. 1 (8), s. 115. | pl_PL |
dc.references | PAWLUSIŃSKI R., 2007, Transport w turystyce, [w:] Turystyka, Z. Kurek (red.), Wyd. PWN, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | PŁOCKA J., 2005, Wybrane zagadnienia z zagospodarowania turystycznego, cz. 2, Centrum Kształcenia Ustawicznego w Toruniu, Toruń. | pl_PL |
dc.references | POCZTA J., 2008, Kultura bogactwem turystyki wiejskiej – „odkrywanie wartości małych ojczyzn”, [w:] W kręgu humanistycznej refleksji nad turystyką kulturową, M. Kazimierczak (red.), Akademia Wychowania Fizycznego w Poznaniu, Poznań. | pl_PL |
dc.references | SKUZA Z., 2006, Ginące zawody w Polsce, Muza S.A., Warszawa. | pl_PL |
dc.references | SZACKI P., 1995, Ludowa wytwórczość rękodzielnicza – przewodnik po wystawie, Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | SZELĄGOWSKA G., 2003, Czem chata bogata, tem rada. Tradycyjna kuchnia wiejska, Muzeum Etnograficzne w Toruniu, Toruń. | pl_PL |
dc.references | WOŹNICZKO M., ORŁOWSKI D., 2008, Chleb w tradycji ludowej i jego wykorzystanie w ofercie turystycznej muzeów na wolnym powietrzu, [w:] Komercjalizm turystyki kulturowej, M. Leniartek (red.), Wyższa Szkoła Zarządzania „Edukacja” we Wrocławiu, Wrocław. | pl_PL |
dc.references | WOŹNICZKO M., ORŁOWSKI D., 2009, Muzeum Piekarniczo-Cukiernicze jako innowacyjny produkt turystyczny Ustki, „Problemy Turystyki i Hotelarstwa”, z. 1 (11), s. 115. | pl_PL |
dc.references | WOŹNICZKO M., ORŁOWSKI D., 2011, Szlaki kulinarne komponentem wiejskiego produktu turystycznego, [w:] Turystyka wiejska na drodze do komercjalizacji, C. Jastrzębski (red.), Wyższa Szkoła Ekonomii i Prawa w Kielcach, Kielce. | pl_PL |
dc.discipline | geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna | pl_PL |