dc.contributor.author | Grzelak, Maria | |
dc.contributor.editor | Kasperkiewicz, Witold | |
dc.contributor.editor | Madaj, Katarzyna | |
dc.date.accessioned | 2021-07-06T12:21:11Z | |
dc.date.available | 2021-07-06T12:21:11Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.citation | Grzelak, M., Innowacyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce, [w:] Wzrost gospodarczy – rynek pracy – innowacyjność gospodarki, Kasperkiewicz W., Madaj K. (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2012, s. 233-250, DOI: 10.18778/7525-697-0.14 | pl_PL |
dc.identifier.isbn | 978-83-7525-697-0 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/37963 | |
dc.description.abstract | Struktura gospodarcza i społeczna, tradycje, a przede wszystkim potencjał ekonomiczny przemysłu spożywczego w Polsce wskazują, że ta dziedzina przetwórstwa przemysłowego ma szansę na międzynarodowy sukces ekonomiczny. Ważne jest w związku z tym prowadzenie badań przedsiębiorstw w zakresie wdrażania innowacji technologicznych, organizacyjnych i marketingowych, w celu utrzymania, a nawet poprawy zdobytej pozycji konkurencyjnej na krajowych i światowych rynkach. Działalność innowacyjna przedsiębiorstw przemysłu spożywczego przebiega w różnym tempie, zależnym m.in. od kierunku działalności przetwórczej (branży). Celem prezentowanego badania jest próba syntetycznej oceny innowacyjności poszczególnych branż przemysłu spożywczego w Polsce w 2008 roku. | pl_PL |
dc.description.abstract | Economic and social structure, traditions, and above all the economic potential of the food industry in Poland indicate that this area of manufacturing has a chance for international economic success. Therefore, it is important to research enterprises within the range of implementation of technological innovation, organization, and marketing, in order to maintain, and even improve the position in the competitive domestic and global markets. Innovative activities of food industry enterprises run at different rates and are dependant, among others, on the direction of the processing activities (industry). The aim of this study is an attempt at a synthetic evaluation of the innovativeness of individual food industries in Poland in 2008. | pl_PL |
dc.description.sponsorship | Udostępnienie publikacji Wydawnictwa Uniwersytetu Łódzkiego finansowane w ramach projektu „Doskonałość naukowa kluczem do doskonałości kształcenia”. Projekt realizowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój; nr umowy: POWER.03.05.00-00-Z092/17-00. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartof | Kasperkiewicz W., Madaj K. (red.), Wzrost gospodarczy – rynek pracy – innowacyjność gospodarki, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2012; | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | przemysł spożywczy w Polsce | pl_PL |
dc.subject | innowacyjność | pl_PL |
dc.subject | wskaźniki innowacyjności | pl_PL |
dc.subject | przemysł tytoniowy | pl_PL |
dc.subject | przemysł spirytusowy | pl_PL |
dc.title | Innowacyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce | pl_PL |
dc.title.alternative | Innovativeness of enterprises of foods products manufacture in Poland | pl_PL |
dc.type | Book chapter | pl_PL |
dc.rights.holder | © Copyright by Uniwersytet Łódzki – Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego 2012 | pl_PL |
dc.page.number | 233-250 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Łódzki | pl_PL |
dc.references | Gomułka M., Innowacyjność polskiego przemysłu, [w:] Polska. Raport o konkurencyjności 2006. Rola innowacji w kształtowaniu przewag konkurencyjnych, M. A. Weresa (red.), Instytut Gospodarki Światowej SGH, Warszawa 2006. | pl_PL |
dc.references | Malarska A., Statystyczna analiza danych wspomagana programem SPSS, SPSS Polska, Kraków 2005. | pl_PL |
dc.references | Nauka i Technika w 2007 r., GUS, Warszawa 2009. | pl_PL |
dc.references | Panek T., Statystyczne metody wielowymiarowej analizy porównawczej, SGH, Warszawa 2009. | pl_PL |
dc.references | Porter M., The Competitive of Nation, The Free Press, New York 1990. | pl_PL |
dc.references | Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2009,GUS, Warszawa 2009. | pl_PL |
dc.references | Szczepaniak I., Ocena konkurencyjności polskich producentów żywności, IERiGŻ-PIB, Warszawa 2005. | pl_PL |
dc.references | Urban R., Stan przemysłu spożywczego po wejściu Polski do Unii Europejskiej, „Przemysł spożywczy”, nr 4, 2006. | pl_PL |
dc.references | Weresa M. A., Najbardziej innowacyjne branże polskiej gospodarki – lista rankingowa, [w:] Polska. Raport o konkurencyjności 2006. Rola innowacji w kształtowaniu przewag konkurencyjnych, Weresa M. A. (red.), Instytut Gospodarki Światowej SGH, Warszawa 2006. | pl_PL |
dc.references | Winek D., Polski przemysł spożywczy powoli traci swoje przewagi konkurencyjne, 2010 www.portalspozywczy.pl | pl_PL |
dc.identifier.doi | 10.18778/7525-697-0.14 | |
dc.discipline | ekonomia i finanse | pl_PL |