Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorGrzelak, Maria
dc.contributor.editorKasperkiewicz, Witold
dc.contributor.editorMadaj, Katarzyna
dc.date.accessioned2021-07-06T12:21:11Z
dc.date.available2021-07-06T12:21:11Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.citationGrzelak, M., Innowacyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce, [w:] Wzrost gospodarczy – rynek pracy – innowacyjność gospodarki, Kasperkiewicz W., Madaj K. (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2012, s. 233-250, DOI: 10.18778/7525-697-0.14pl_PL
dc.identifier.isbn978-83-7525-697-0
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/37963
dc.description.abstractStruktura gospodarcza i społeczna, tradycje, a przede wszystkim potencjał ekonomiczny przemysłu spożywczego w Polsce wskazują, że ta dziedzina przetwórstwa przemysłowego ma szansę na międzynarodowy sukces ekonomiczny. Ważne jest w związku z tym prowadzenie badań przedsiębiorstw w zakresie wdrażania innowacji technologicznych, organizacyjnych i marketingowych, w celu utrzymania, a nawet poprawy zdobytej pozycji konkurencyjnej na krajowych i światowych rynkach. Działalność innowacyjna przedsiębiorstw przemysłu spożywczego przebiega w różnym tempie, zależnym m.in. od kierunku działalności przetwórczej (branży). Celem prezentowanego badania jest próba syntetycznej oceny innowacyjności poszczególnych branż przemysłu spożywczego w Polsce w 2008 roku.pl_PL
dc.description.abstractEconomic and social structure, traditions, and above all the economic potential of the food industry in Poland indicate that this area of manufacturing has a chance for international economic success. Therefore, it is important to research enterprises within the range of implementation of technological innovation, organization, and marketing, in order to maintain, and even improve the position in the competitive domestic and global markets. Innovative activities of food industry enterprises run at different rates and are dependant, among others, on the direction of the processing activities (industry). The aim of this study is an attempt at a synthetic evaluation of the innovativeness of individual food industries in Poland in 2008.pl_PL
dc.description.sponsorshipUdostępnienie publikacji Wydawnictwa Uniwersytetu Łódzkiego finansowane w ramach projektu „Doskonałość naukowa kluczem do doskonałości kształcenia”. Projekt realizowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój; nr umowy: POWER.03.05.00-00-Z092/17-00.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl_PL
dc.relation.ispartofKasperkiewicz W., Madaj K. (red.), Wzrost gospodarczy – rynek pracy – innowacyjność gospodarki, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2012;
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectprzemysł spożywczy w Polscepl_PL
dc.subjectinnowacyjnośćpl_PL
dc.subjectwskaźniki innowacyjnościpl_PL
dc.subjectprzemysł tytoniowypl_PL
dc.subjectprzemysł spirytusowypl_PL
dc.titleInnowacyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polscepl_PL
dc.title.alternativeInnovativeness of enterprises of foods products manufacture in Polandpl_PL
dc.typeBook chapterpl_PL
dc.rights.holder© Copyright by Uniwersytet Łódzki – Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego 2012pl_PL
dc.page.number233-250pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Łódzkipl_PL
dc.referencesGomułka M., Innowacyjność polskiego przemysłu, [w:] Polska. Raport o konkurencyjności 2006. Rola innowacji w kształtowaniu przewag konkurencyjnych, M. A. Weresa (red.), Instytut Gospodarki Światowej SGH, Warszawa 2006.pl_PL
dc.referencesMalarska A., Statystyczna analiza danych wspomagana programem SPSS, SPSS Polska, Kraków 2005.pl_PL
dc.referencesNauka i Technika w 2007 r., GUS, Warszawa 2009.pl_PL
dc.referencesPanek T., Statystyczne metody wielowymiarowej analizy porównawczej, SGH, Warszawa 2009.pl_PL
dc.referencesPorter M., The Competitive of Nation, The Free Press, New York 1990.pl_PL
dc.referencesRocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2009,GUS, Warszawa 2009.pl_PL
dc.referencesSzczepaniak I., Ocena konkurencyjności polskich producentów żywności, IERiGŻ-PIB, Warszawa 2005.pl_PL
dc.referencesUrban R., Stan przemysłu spożywczego po wejściu Polski do Unii Europejskiej, „Przemysł spożywczy”, nr 4, 2006.pl_PL
dc.referencesWeresa M. A., Najbardziej innowacyjne branże polskiej gospodarki – lista rankingowa, [w:] Polska. Raport o konkurencyjności 2006. Rola innowacji w kształtowaniu przewag konkurencyjnych, Weresa M. A. (red.), Instytut Gospodarki Światowej SGH, Warszawa 2006.pl_PL
dc.referencesWinek D., Polski przemysł spożywczy powoli traci swoje przewagi konkurencyjne, 2010 www.portalspozywczy.plpl_PL
dc.identifier.doi10.18778/7525-697-0.14
dc.disciplineekonomia i finansepl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe