dc.contributor.author | Szymusiak, Tomasz | |
dc.contributor.editor | Adrianowski, Dariusz | |
dc.contributor.editor | Patora, Karolina | |
dc.contributor.editor | Sikorski, Jacek | |
dc.date.accessioned | 2021-03-19T10:30:17Z | |
dc.date.available | 2021-03-19T10:30:17Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.identifier.citation | Szymusiak T., Prosumpcja–wyzwanie dla marketingu oraz zarządzania. Charakterystyka oraz klasyfikacja współczesnego prosumenta studium przypadku: Polacy a Niemcy, [w:] Finanse, rachunkowoć i zarządzanie Polska, Europa, Świat 2020, Adrianowski D., Patora K., Sikorski J. (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2013, s. 253-266, doi: 10.18778/7525-827-1.20 | pl_PL |
dc.identifier.isbn | 978-83-7525-827-1 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/34290 | |
dc.description.abstract | Artykuł został oparty na badaniu empirycznym przeprowadzonym metodą kwestionariuszową w Polsce i Niemczech w 2012 roku, a także na analizie literatury przedmiotu. W pracy podjęto próbę zaktualizowania tofflerowskiej definicji prosumenta. Zaprezentowano również trzy rodzaje klasyfikacji prosumpcji, związane ze stopniem kooperacji, fazą procesu produkcji, w który zaangażowany jest prosument oraz z rodzajem dóbr, które powstają w wyniku tego procesu. | pl_PL |
dc.description.abstract | This paper is based on empirical research done in Poland and Germany in 2012 and on prosumer-related literature. In order to update Toffler’s initial definition of prosumer, we argue that prosumer expects various direct (individual) and indirect (social) benefits from his actions. These benefits are not only related to a single moment when a product is consumed, but also to the process of production. That is a reason why we would like to formally define prosumer as “a person who undertakes value creation activities that result in the production of products he eventually consumes. He is motivated by a number of intrinsic rewards and expects direct (individual) or indirect (social) benefits from these activities. This paper also presents three other classifications of prosumption related to the degree of cooperation, the stage of a production process in which a prosumer is involved and the kind of goods which are made during this process (product or service). | pl_PL |
dc.description.sponsorship | Udostępnienie publikacji Wydawnictwa Uniwersytetu Łódzkiego finansowane w ramach projektu „Doskonałość naukowa kluczem do doskonałości kształcenia”. Projekt realizowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój; nr umowy: POWER.03.05.00-00-Z092/17-00. | |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartof | Finanse, rachunkowoć i zarządzanie Polska, Europa, Świat 2020; | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | prosumpcja | pl_PL |
dc.subject | konsument | pl_PL |
dc.subject | prosument | pl_PL |
dc.subject | marketing | pl_PL |
dc.title | Prosumpcja – wyzwanie dla marketingu oraz zarządzania. Charakterystyka oraz klasyfikacja współczesnego prosumenta studium przypadku: Polacy a Niemcy | pl_PL |
dc.title.alternative | Prosumption – a challenge for marketing and management. Modern prosumer’s characteristic and clasiffication. Case study: Poland–Germany | pl_PL |
dc.type | Book chapter | pl_PL |
dc.rights.holder | © Copyright by Uniwersytet Łódzki, Łódź 2013 | pl_PL |
dc.page.number | 253-266 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Technische Universität München | pl_PL |
dc.identifier.eisbn | 978-83-7969-226-2 | |
dc.references | Becker G. S., A theory of the allocation of time, „Economic Journal”, nr 75, 1965. | pl_PL |
dc.references | International Monetary Found, www.imf.org | pl_PL |
dc.references | Kotler P., Prosumers: A new type of consumer, „The Futurist”, 1986. | pl_PL |
dc.references | Lindlof T., Taylor B., Qualitative Communication Research Methods, SAGE, Thousand Oaks, 2002. | pl_PL |
dc.references | Patton M., Qualitative Research & Evaluation Methods, SAGE, Thousand Oaks 2001. | pl_PL |
dc.references | Ritzer G., Production, Consumption, Prosumption: The Nature of Capitalism in the Age of the Digital „Prosumer”, „Journal of Consumer Culture”, nr 1, 2010. | pl_PL |
dc.references | Tapscott D., Williams A. D., Wikinomics: How Mass Collaboration Changes Everything, Penguin, New York 2007. | pl_PL |
dc.references | Toffler A., The Third Wave, William Collins Sons & Co. Ltd., New York 1980. | pl_PL |
dc.references | United Nations Development Programme, www.undp.org | pl_PL |
dc.references | Von Krogh G., Von Hippel E., The promise of research on open source software, „Management Science”, nr 52, 2006. | pl_PL |
dc.references | Xie C., Bagozzi R. P., Troye S. V., Trying to prosume: toward a theory of consumers as co-creators of value, „Journal of the Academy of Marketing Science”, nr 36, 2008. | pl_PL |
dc.identifier.doi | 10.18778/7525-827-1.20 | |
dc.discipline | ekonomia i finanse | pl_PL |