dc.contributor.editor | Krakowiak, Beata | |
dc.contributor.editor | Stasiak, Andrzej | |
dc.date.accessioned | 2018-06-29T08:54:02Z | |
dc.date.available | 2018-06-29T08:54:02Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.identifier.citation | Krakowiak B., Stasiak A. (red.), 2015, Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu, Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego, Łódź. | pl_PL |
dc.identifier.isbn | 978-83-61001-86-7 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/25234 | |
dc.description.abstract | Oddajemy dziś do rąk Czytelników publikację, która poświęcona jest fenomenowi turystyki kulinarnej. Zjawisko to starali się przeanalizować specjaliści różnych dyscyplin. Zebrane w tomie prace prezentują punkt widzenia ekonomistów, geografów, socjologów, antropologów, czy wreszcie specjalistów ds. żywienia człowieka. Dużą grupę artykułów stanowią opracowania o charakterze inwentaryzacyjnym, próbujące ukazać aktualne oblicze polskiego rynku podróży inspirowanych kulinariami, zarówno od strony popytowej, jak i podażowej. Interesujące są zwłaszcza studia nad różnymi formami wykorzystania naszego kulinarnego dziedzictwa do kreowania oferty turystycznej, w tym tzw. biroturystyki. Dopełnienie zbioru stanowią prace poświęcone wybranym zagadnieniom rozwoju turystyki kulinarnej poza granicami Polski.
[…]
Mamy nadzieję, że przygotowana monografia stanie się zaczątkiem szerszej dyskusji nad turystyką kulinarną w Polsce, a także zachętą i inspiracją do podjęcia badań naukowych, jak również oryginalnych przedsięwzięć praktycznych. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego | pl_PL |
dc.rights | Uznanie autorstwa-Użycie niekomercyjne-Bez utworów zależnych 3.0 Polska | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/pl/ | * |
dc.subject | turystyka kulinarna | pl_PL |
dc.subject | turystyka gastronomiczna | pl_PL |
dc.subject | gastronomia | pl_PL |
dc.subject | dziedzictwo kulinarne | pl_PL |
dc.subject | produkty tradycyjne | pl_PL |
dc.subject | food tourism | pl_PL |
dc.subject | culinary tourism | pl_PL |
dc.subject | gastronomy | pl_PL |
dc.subject | culinary heritage | pl_PL |
dc.subject | food studies | pl_PL |
dc.title | Kultura i turystyka - wokół wspólnego stołu | pl_PL |
dc.type | Book | pl_PL |
dc.page.number | 376 | |