dc.contributor.author | Szymański, Michał | |
dc.date.accessioned | 2017-07-10T12:05:19Z | |
dc.date.available | 2017-07-10T12:05:19Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.identifier.issn | 0208-6034 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/22110 | |
dc.description.abstract | Although alembics, erstwhile distilling-apparatus, are deeply rooted in Polish traditional culture, they have not been yet analysed separately. Ceramic and glass alembics, rarely being discovered during excavations within Poland, are also seldom published. Therefore using Western European studies seems to be necessary to amend that state of being. The case study on distilling-apparatus from France and Great Britain, which was used in the article, has been compiled by S. Moorhouse and N. Thomas. They presented morphologic traits of the devices: vaporizer – distilling-base or cucurbit used for heating the raw material, and alembic – a still-head with collecting-channel and spout. The authors also described industrial, kitchen and alchemical use of the devices. Based on the morphological traits, 3 types of ceramic and glass alembics were established, and presented in the article. Article uses findings already published, focuses on preliminary issues and is an attempt on introducing the reader to the matter of former distilling-apparatus. Amongst sources published in Poland one should distinguish graphics from Marcin Siennik’s Herbarz, to iest ziół tutecznych y zamorskich opisanie, Polish 16th century herbarium, fragments of pottery distilling-base from the knight’s stronghold from Mymoń, Podkarpackie Voivodeship and alembic from castle in Puck, Pomeranian Voivodeship. The latter, although ceramic, represents advanced type of distilling-apparatus with an external cooling system – removable pipe, placed in the barrel with water. Amongst instalations associated with alembics, one should mention special furnaces (athanors), ember dispensers and receivers for distillate. Another fact worth mentioning is that distilling-apparatus could be luted with a special alchemical clay, recipe of which is known from Renaissance herbarium by Marcin Siennik. Alchemical utensils were frequently placed in a separate room, especially in pharmacies and distilleries. Distilling-apparatus, artefacts heretofore neglected in Poland, could help in development of studies in the history of chemistry and complement an image of cultural space in pre-industrial Central Europe. | en_GB |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartofseries | Acta Universitatis Lodziensis. Folia Archaeologica;30 | |
dc.subject | alembics | en_GB |
dc.subject | archaeological artefacts | en_GB |
dc.subject | distilling technology | en_GB |
dc.subject | alembiki | pl_PL |
dc.subject | zabytki archeologiczne | pl_PL |
dc.subject | technologia destylacji | pl_PL |
dc.title | Przyczynek do identyfikacji średniowiecznej aparatury destylacyjnej w Polsce | pl_PL |
dc.title.alternative | An introduction to identification of mediaeval distilling-apparatus in Poland | en_GB |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.rights.holder | © Copyright by Authors, Łódź 2015; © Copyright for this edition by Uniwersytet Łódzki, Łódź 2015 | pl_PL |
dc.page.number | [207]-223 | |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Łódzki, Wydział Filozoficzno-Historyczny, Instytut Archeologii | |
dc.identifier.eissn | 2449-8300 | |
dc.references | Aleksego Pedemontana „Tajemnice księgi ośmiory o tajemnych a skrytych lekarstwiech, przy czym dosyć misternych a trafnych rzeczy i doświadczonych mieć będziesz”, tłum. M. Siennik, [w:] M. Siennik, Herbarz, to iest ziół tutecznych, postronnych y zamorskich opisanie [...]: teraz nowo wedle Herbarzow dzisieyszego wieku, y innych zacnych medykow, poprawiony: przydano Alexego Pedemontana Księgi ośmiory, o taiemnych a skrytych lekarstwiech, Kraków 1568, skan udostępniony przez: Polska Biblioteka Internetowa (http://pbi.edu.pl/book_reader.php?p=52521s=1), (dostęp: 30 stycznia 2014). | pl_PL |
dc.references | Falimirz S. (1534), O ziołach i mocy ich, Kraków, skan udostępniony przez: Dolnośląska Biblioteka Cyfrowa (http://www.dbc.wroc.pl/dlibra/docmetadata?id=2228), (dostęp: 30 stycznia 2014). | pl_PL |
dc.references | Hartlieb J. (1411), Kriegsbuch, Österreichische Nationalbibliothek, Cod. 3069. | pl_PL |
dc.references | Lonitzer A. (1564), Kreuterbuch, Frankfurt a/Men, (skan udostępniny przez Bayerische Staatsbibliothek). | pl_PL |
dc.references | Siennik M. (1568), Herbarz, to jest ziół tutecznych, postronnych i zamorskich opisanie, [w:] M. Siennik, Herbarz, to iest ziół tutecznych, postronnych y zamorskich opisanie [...]: teraz nowo wedle Herbarzow dzisieyszego wieku, y innych zacnych medykow, poprawiony: przydano Alexego Pedemontana Księgi ośmiory, o taiemnych a skrytych lekarstwiech, Kraków 1568, skan udostępniony przez: Polska Biblioteka Internetowa (http://pbi.edu.pl/book_reader.php?p=52521s=1), (dostęp: 30 stycznia 2014). | pl_PL |
dc.references | Bela Z. (1999), Aleksego Pedemontana Tajemnice. Monografia, Medycyna Praktyczna, Kraków. | pl_PL |
dc.references | Bela Z. (2010), Sposoby preparowania tzw. wódek w Herbarzu Polskim Marcina Siennika, „Farmacja Polska”, R LXVI, nr 12, s. 851–858. | pl_PL |
dc.references | Bela Z. (2013), O starożytnych antidotach, złotych pigułkach i innych sprawach związanych z historią farmacji, Medycyna Praktyczna, Kraków. | pl_PL |
dc.references | Bugaj R. (1991), Hermetyzm, Ossolineum, Wrocław. | pl_PL |
dc.references | Burszta J., Łuczak Cz. oprac. (1965), Inwentarze mieszczańskie z wieku XVIII z ksiąg miejskich i grodzkich Poznania, t. II (1759–1793), UAM, Poznań. | pl_PL |
dc.references | Cabalska M. (1975), Grodzisko w Mymoniu, pow. Krosno w świetle badań archeologicznych, „Materiały starożytne i wczesnośredniowieczne”, t. III, s. 321–339. | pl_PL |
dc.references | Gloger Z. (1972), Encyklopedia Staropolska, t. I, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Jagla J. (2013), Apteka jako alegoryczny obraz świata. XVII-wieczne malowidła z klasztoru pijarów w Rzeszowie, „Studia Ełckie”, t. 15, nr 2, s. 541–562. | pl_PL |
dc.references | Kajzer L. (1989/1990), Średniowieczny drewniany dwór obronny w Orłowie nad Bzurą, „Slavia Antiqua” t. XXXII, s. 241–290. | pl_PL |
dc.references | Keckowa A. (1978), Higiena i zdrowotność, [w:] Historia Kultury Materialnej Polski w zarysie, t. III, red. A. Keckowa, D. Molenda, Ossolineum, Wrocław, s. 395–416. | pl_PL |
dc.references | Klonder A. (1989), Napoje fermentacyjne w Prusach Królewskich w XVI–XVII wieku (Produkcja – Import – Konsumpcja), Ossolineum, Wrocław. | pl_PL |
dc.references | Kotowicz P. N. (2007), Problematyka „Zamczyska” w Mymoniu w świetle zabytków archeologicznych ze zbiorów Muzeum Historycznego w Sanoku, [w:] Seminarium Trepczańskie, red. W. Banach, E. Kasprzak, P. N. Kotowicz, Muzeum Historyczne, Sanok, s. 51–67. | pl_PL |
dc.references | Kruppé J. (1981), Garncarstwo późnośredniowieczne w Polsce, Ossolineum, Wrocław. | pl_PL |
dc.references | Kruppé J., Milewska M. (2014), Dzieje zamku w Pucku, Instytut Archeologii UW, Fundacja Przyjaciół IA UW, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Kuchowicz Z. (1971), Uwagi o konsumpcji produktów destylacji alkoholowej w Polsce w XVI w., „Kwartalnik Historii Kultury Materialnej” R XIX, nr 4, s. 667–678. | pl_PL |
dc.references | Milewska M., Kruppé J. (1997), Zamek pucki w badaniach archeologicznych 1991-1996, „Kwartalnik Historii Kultury Materialnej”, R XLV, nr 1, s. 43–59 | pl_PL |
dc.references | Milewska M., Kruppé J. (2004), Wyposażenie gospodarstwa domowego na zamku krzyżackim w Pucku, „Archaeologia Historica Polona”, t. XIV, s. 233–244. | pl_PL |
dc.references | Milewska M., Kruppé J. (2014), Dzieje zamku w Pucku, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Moorhouse S. (1972), Medieval Distilling-Apparatus of Glass and Pottery, „Medieval Archaeology”, vol. 16, s. 79–121. | pl_PL |
dc.references | Nawrocki S., Wisłocki J. oprac. (1961) Inwentarze mieszczańskie z lat 1528–1635 z ksiąg miejskich Poznania, PWN, Poznań. | pl_PL |
dc.references | Pietrzak J. (2013), Nowożytne budownictwo przemysłowe w dobrach biskupich na Mazowszu, Instytut Archeologii UŁ, Łódź. | pl_PL |
dc.references | Roeske W. (1991), Polskie apteki, Ossolineum, Wrocław. | pl_PL |
dc.references | Rusiński W. wyd. (1955), Inwentarze dóbr szlacheckich powiatu kaliskiego. T. 1, Od XVI do połowy XVIII w., Ossolineum, Wydawnictwo PAN, Wrocław. | pl_PL |
dc.references | Rutkowska J., Żaryn S. (1955), Wnętrze kamienicy mieszczańskiej, [w:] Szkice Staromiejskie, O. Puciaty, H. Szwankowska, E. Szwankowski, S. Żaryn (red.), Wydawnictwo Sztuka, Warszawa, s. 175–198. | pl_PL |
dc.references | Stępniewska B. (1961), Dawne apteczki domowe w Polsce, „Farmacja Polska”, R XVI, nr 15–16, s. 322–325. | pl_PL |
dc.references | Sulkowska-Tuszyńska K. (2004), Wyposażenie łaźni klasztoru kanoników regularnych w Trzemesznie, „Archaeologia Historica Polona”, t. 14, s. 189–210. | pl_PL |
dc.references | Thomas N. (2009), L’alambic dans la cuisine?, [in:] La cuisine et la table dans la France de la fin du Moyen Age, eds. F. Ravoire, A. Dietrich, Publications du CRAHM, Caen, s. 35–50. | pl_PL |
dc.references | Więcek E. (2012), Kuchnia i jadalnia zamożnych mieszkańców XVIII-wiecznej Warszawy, „Warszawskie Materiały Archeologiczne”, t. 10, s. 88–109. | pl_PL |
dc.references | Ziółkowski Z. (1978), Destylacja i rektyfikacja w przemyśle chemicznym, wyd. 2, WNT, Warszawa. | pl_PL |
dc.contributor.authorEmail | mszymanski13@wp.pl | |
dc.identifier.doi | 10.18778/0208-6034.30.13 | |