Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorCichocka, Izabela
dc.date.accessioned2016-03-22T11:23:22Z
dc.date.available2016-03-22T11:23:22Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.issn0208-6018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/17515
dc.description.abstractThis paper presents the usage of PCA in segmentation of students according to their food purchase preferences. The aim of this research was to select and describe segments of young people with their various food preferences and attitudes. The criteria of segmentation were descriptive and psychographic characteristics. The questionnaire survey was carried out in 2000 among students of 3 Rzeszów universities and 3 high schools in Rzeszów and Jarosław. The respondents were asked to rank the importance of factors determining food purchase. These factors were related to: product quality (attractive appearance, smell and taste, nutritional value, food safety, freshness, ease of preparation, attractiveness of packaging, and price) and psychographic factors such as: fashion and advertising influence, health care, food habits, diet, willingness to distinguish oneself, willingness to change one’s diet, sensitivity to environmental pollution. The PCA was used to reduce the data collection; there were 4 principal components isolated, explaining altogether 83.91% of variance. The first principal component was formed with price, smell and taste, ease to prepare, attractiveness and functionality of packaging. Respondents related to these factors can be referred to as “pragmatic” and their opposite as “thrifty”. The second principal component is formed with freshness, need to care about one’s appearance, going on a food diet. Respondents related to these factors can be referred to as “image-creators” and their opposite as “apathetic” . The third principal component is formed with nutritional value, food safety, need to care about one’s health and sensitivity to environmental pollution. Respondents related to these factors can be referred to as “modem” and their opposite as “traditional” . The fourth principal component is formed with attractive appearance of product, vulnerability to advertising and fashion, need to distinguish oneself. Respondents related to these factors can be referred to as “effect-makers” and their opposite as “conservative” .pl_PL
dc.description.abstractW artykule przedstawiono zastosowanie analizy głównych składowych do segmentacji studentów ze względu na ich zachowania nabywcze na rynku żywności. Celem wykonanych badań było wydzielenie i opis tych segmentów spośród młodzieży ostatnich klas szkół średnich i studentów, które istotnie różnią się postawami i preferencjami na rynku produktów żywnościowych. Podstawę segmentacji stanowił zespół czynników deskryptywnych i psychograficznych. Badania wykonano w 2000 r. metodą bezpośredniego wywiadu na terenie trzech szkół wyższych Rzeszowa oraz trzech szkół średnich (w Rzeszowie i Jarosławiu). Do respondentów skierowano Pytanie o subiektywnie odczuwaną ważkość - przy podejmowaniu decyzji o zakupie żywności - wskazanych cech jakościowych produktów żywnościowych oraz czynników psychograficznych. Chcąc wykonać redukcję danych i zachować jednocześnie informacje zawarte w ich zbiorze, zastosowano procedurę analizy czynnikowej - metodą głównych składowych. Wyodrębniono 4 składowe główne wyjaśniające, łącznie 83,91% wariancji. Pierwszą składową główną formują: cena, smak i zapach, łatwość przygotowania do spożycia, atrakcyjność i funkcjonalność opakowania. Respondentów zwracających uwagę na te właśnie parametry produktu można by nazwać „pragmatykami” - ich przeciwieństwem są „konsumenci oszczędni”. Druga składowa główna reprezentowana jest przez: świeżość produktu, dbałość o własny wygląd, konieczność stosowania diety. Respondentów kierujących się przy zakupie żywności powyższymi przesłankami można by nazwać „image’owcami” - ich przeciwieństwem są konsumenci „apatyczni”. Z trzecią składową główną skorelowane są: wartość odżywcza produktu, bezpieczeństwo jego spożywania, dbałość o własne zdrowie i chęć zmniejszenia skażenia środowiska naturalnego. Respondentów zwracających przy zakupie żywności uwagę na powyższe aspekty można by określić mianem „nowoczesnych”; ich przeciwieństwem są konsumenci „tradycjonalni". Czwartą główną składową reprezentują: wygląd produktu, podatność na wpływ mody lub reklamy, potrzeba wyróżniania się w środowisku. Respondentów kierujących się przy zakupie żywności takimi motywami można określić mianem „efekciarzy” - ich przeciwieństwem są konsumenci „konserwatywni”.pl_PL
dc.description.sponsorshipZadanie pt. „Digitalizacja i udostępnienie w Cyfrowym Repozytorium Uniwersytetu Łódzkiego kolekcji czasopism naukowych wydawanych przez Uniwersytet Łódzki” nr 885/P-DUN/2014 zostało dofinansowane ze środków MNiSW w ramach działalności upowszechniającej naukę.pl_PL
dc.language.isoenpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl_PL
dc.relation.ispartofseriesActa Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica;196
dc.subjectfood purchase preferencespl_PL
dc.subjectsegmentation of studentspl_PL
dc.subjectPCApl_PL
dc.titleSegmentation of Students According to Food Purchase Preferencespl_PL
dc.title.alternativeUsing Methods of Multi-dimensional Statistical Analysispl_PL
dc.typeArticlepl_PL
dc.rights.holder© Copyright by Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2006pl_PL
dc.page.number229-240pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniversity of Information Technology and Management in Rzeszów, Chair of Quantitative Methods in Economicspl_PL
dc.referencesBabicz-Zielińska E., Przybylowski P., Wilczyńska A. (1998), “Badanie preferencji żywności wygodnej w środowisku młodzieży akademickiej”, Żywność - Technologia - Jakość 2 55-60.pl_PL
dc.referencesBabicz-Zielińska E. (1999a), “ Food Preferences among the Polish Young Adults”, Food Quality and Preference, 2, 139-145.pl_PL
dc.referencesBabicz-Zielińska E. (1999b), “Preferencje i częstotliwość spożycia produktów mlecznych wśród młodych kobiet” , Żywność, 3, 130-138.pl_PL
dc.referencesBabicz-Zielińska E., Przysławski J., Wądołowska L., SchJeger-Zawadzka M. (2000a), “Preferences and Choice Factors for Fats Among Female Students of some Polish Universities” , Polish Journal o f Food and Nutrition Science, 1, 51-55.pl_PL
dc.referencesBabicz-Zielińska E., Wądołowska L., Schleger-Zawadzka M., Przysławski J. (2000b), “Preferencje i spożycie mleka i jego przetworów wśród młodzieży szkolnej” , Materiały Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Konsument żywności i jego zachowania rynkowe, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa, s. 254-256.pl_PL
dc.referencesBetts N. M. et al. (1997), ‘Ways Young Adults View Foods” , Journal o f Nutrition Education, 2, 74-79.pl_PL
dc.referencesCichocka I. (2001), “Żywność ekologiczna w opinii rzeszowskich studentów” , Materiały I Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Integracja z Unią Europejską a rolnictwo ekologiczne i ekoturystyka na początku XXI wieku, Wrocław, 79-81.pl_PL
dc.referencesCichocka I., Pieczonka W. (2001), “Eko-konsumpcja i niektóre jej uwarunkowania wśród młodzieży szkolnej i akademickiej”, Żywność, 3, 108-125.pl_PL
dc.referencesFigiel A. (2000), “Etnocentryzm konsumencki a preferencje zakupowe Polaków”, Materiały Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Konsument żywności i jego zachowania rynkowe, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa, 287-294.pl_PL
dc.referencesHełpa E., Trębacz A. (1999), “Dania gotowe w preferencjach konsumentów” , Przemyśl Spożywczy, 2, 44-46.pl_PL
dc.referencesKędzior Z., Karcz K. (1999), “Postawy i przyszłe zachowania konsumentów” , Aida Media, 2, 33-36.pl_PL
dc.referencesKuśmierczyk K. (2001), “Potrzeby konsumpcyjne gospodarstw domowych ludzi młodych”, Handel Wewnętrzny, 6, 33-46.pl_PL
dc.referencesLappalainen R., Kearney J., Gibney M. (1998), “A Pan EU Survey of Consumer Attitudes to Food, Nutrition and Health: An Overview” , Food Quality and Preference, 6, 467-478.pl_PL
dc.referencesMazurek-Łopacińska К. (1997), “Cechy i zachowania konsumentów jako podstawa segmentacji rynku” , Zarządzanie i Marketing, 7, 14-25.pl_PL
dc.referencesMazurek-Łopacińska K. (2003), “Postawy i zachowania rynkowe konsumentów a środki promocji” , Handel Wewnętrzny, 1, 25-33.pl_PL
dc.referencesNeumark-Sztainer D., Story M., Perry C., Casey M. A. (1999), “Factors Influencing Food Choices of Adolescents: Findings from Focus-Group Discussions with Adolescents” , Journal o f the American Dietetic Association, 8, 929-937.pl_PL
dc.referencesOdorzyńska-Kondek J. (2003), “Presja środowiska na zachowania konsumentów na rynku” , Marketing i Rynek, 3, 13-18.pl_PL
dc.referencesOlejniczuk-Merta A. (1998), “Nastolatki jako konsumenci” , Aida Media, 1, 36-38.pl_PL
dc.referencesOlejniczuk-Merta A. (2003), “Badania rynku i problematyki młodych konsumentów w Polsce”, Handel Wewnętrzny, 1, 1-7.pl_PL
dc.referencesSikora E. (1996), “Spożycie żywności typu «fast food» przez krakowskich studentów i licealistów” , Żywność - Technologia - Jakość, 1, 30-35.pl_PL
dc.referencesStrzyżewska M., Rószkiewicz M. (2002), Analizy marketingowe. Wydawnictwo Difin, Warszawa.pl_PL
dc.referencesSzepieniec-Puchalska D. (2002), “Podatność konsumentów na działania reklamowe firm” , Handel Wewnętrzny, 6, 40-44.pl_PL
dc.referencesŚwitała M., Mączka P. (2002), “Psychologiczne uwarunkowania zachowań konsumenckich” , Marketing i Rynek, 12, 2-6.pl_PL
dc.referencesWardle J. et al. (1997), “Healthy Dietary Practices among European Students” , Health Psychology, 5, 1-9.pl_PL
dc.referencesWądołowska L., Cichoń R. (1993), “Preferencje pokarmowe młodzieży akademickiej” , Materiały XXIV Sesji Naukowej KTiChŻ PAN, Wrocław, 369-372.pl_PL
dc.referencesWądołowska L., Przysławski J., Cichoń R., Duda G. (1998), “Dietary Habits of Students from Two Universities”, Polish Journal o f Food and Nutrition Science, 3, 567-577.pl_PL
dc.referencesWądołowska L., Cichoń R., Bandurska-Stankiewicz E. (2000), “Częstotliwość żywienia i wartość odżywcza pożywienia młodzieży akademickiej”, Materiały Kongresu Polskiej Gospodarki Żywnościowej i Nauki o Żywieniu Człowieka, Warszawa.pl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord