Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorKłos, Lidia
dc.date.accessioned2016-02-29T14:44:06Z
dc.date.available2016-02-29T14:44:06Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn0208-6018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/17140
dc.description.abstractPytanie, czy w Polsce wszyscy obywatele mają zapewniony dostęp do bezpiecznej i czystej wody, nie jest retoryczne. Z badań przeprowadzonych przez TNS OBOP1 w 2009 r. wynika, że ponad 60% Polaków nie ma do niej zaufania i boi się ją pić bez przegotowania. Woda płynąca z kranów, chociaż powszechnie dostępna, oceniana jest jako zbyt zanieczyszczona, nadmiernie nasycona fluorem lub nieposiadająca odpowiednich walorów konsumpcyjnych (kolor, zapach i smak). Obecne systemy uzdatniania wody potrafi je wyeliminować, jednakże samo uzdatnianie, dokonywane w Polsce przede wszystkim za pomocą procesu chlorowania wody, zdecydowanie pogarsza jej jakość w stosunku do wody naturalnie czystej. W efekcie coraz mniej Polaków pije wodę surową, bezpośrednio z kranu, coraz częściej też nawet do gotowania potraw używana jest kupowana w sklepach woda butelkowana, ponieważ społeczeństwo nie ma zaufania do bezpieczeństwa wody dostarczanej im przez wodociągi miejskie. Pytanie brzmi: czy słusznie? Dlatego w artykule przedstawiono analizę stanu w zakresie jakości wody pitnej oraz stopnia dostępu do sieci wodociągowo-kanalizacyjnej w Polsce. W tym celu wykorzystano metodę analizy wtórnej danych statystycznych dostępnych w materiałach Głównego Urzędu Statystycznego w Warszawie, danych źródłowych Izby Gospodarczej Wodociągi Polskie w Bydgoszczy oraz Krajowego Zarządu Gospodarki Wodnej w Warszawie. Otrzymane wyniki pozwolą na sformułowanie wniosków w zakresie jakości dostępnej wody dla mieszkańców w Polsce.pl_PL
dc.description.abstractThe question of whether all Polish citizens do have access to safe and clean water is not rhetorical. A study conducted by TNS OBOP4 in 2009 shows that over 60% of Poles do not trust to drink water without prior boiling. Water flowing from the taps, although widely available, is judged to be polluted, with too much fluorine or not having the appropriate consumer values (colour, smell and taste). The current water treatment systems can however improve them, although such a treatment, i.e. mainly through chlorination of water, deteriorates its quality in relation to pure natural water. The result is that fewer and fewer Poles drink water directly from the tap. They also less and less use tap water to cook food for which the bottled water is trusted more. Reason for that is that society does not trust the safety of the water supplied by the municipal water companies. The question thus is: are they right? This article presents an analysis of the drinking water quality and the degree of access to water supply and sewerage system in Poland. For this purpose, the method of analysis of secondary statistical data was applied, mostly based on data available in the materials of the Central Statistical Office in Warsaw, the Waterworks Polish Chamber of Commerce in Bydgoszcz and the National Water Management in Warsaw. The results fi allow assessing the level of water supply and sewage systems in the country and second drawing conclusions as to the quality of water available to the residents of Poland.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl_PL
dc.relation.ispartofseriesActa Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica;313
dc.subjectjakość wodypl_PL
dc.subjectzwodociągowaniepl_PL
dc.subjectskanalizowaniepl_PL
dc.subjectwater qualitypl_PL
dc.subjectwater supply systempl_PL
dc.subjectsewerage systempl_PL
dc.titleJakość wody pitnej w Polscepl_PL
dc.title.alternativeThe quality of drinking water in Polandpl_PL
dc.typeArticlepl_PL
dc.rights.holder© Copyright by Uniwersytet Łódzki, Łódź 2015pl_PL
dc.page.number[195]-205pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Szczeciński, Wydział Nauk Ekonomicznych i Zarządzania, Instytut Ekonomii.pl_PL
dc.identifier.eissn2353-7663
dc.referencesBerelski T., Forowicz K. (2002), Woda po polsku, „Rzeczpospolita”, 24.04.2002.pl_PL
dc.referencesDyrektywa 98/83/WE Parlamentu i Rady UE w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, Dz.U. UE L z dnia 5 grudnia 1998 r.pl_PL
dc.referencesGłówny Urząd Statystyczny (2000), Rocznik Statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej 2000, Warszawa 2000.pl_PL
dc.referencesGłówny Urząd Statystyczny (2005), Rocznik Statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej 2005, Warszawa 2005.pl_PL
dc.referencesGłówny Urząd Statystyczny (2012), Infrastruktura komunalna w 2011 r., Warszawa.pl_PL
dc.referencesGłówny Urząd Statystyczny (2013), Rocznik Statystyczny Rzeczpospolitej Polskiej 2013, Warszawa 2013.pl_PL
dc.referencesGromiec M. (2004), Postanowienia traktatu akcesyjnego i zobowiązania wynikające z przystąpienia Polski do UE w zakresie jakości zasobów wodnych, „Gospodarka Wodna”, nr 4.pl_PL
dc.referencesKoluch P., Wosińska J. (2008), Wielka woda, „Pro-Test”, nr 7–8 (79), http://www.readersdigest.com.au/facts-about-bottled-water (dostęp: 8.01.2014).pl_PL
dc.referencesKrajowy Zarząd Gospodarki Wodnej (2013), Gospodarka ściekowa w Polsce w latach 2010–2011, Warszawa.pl_PL
dc.referencesMulik B., Stankiewicz A., Wichrowska B., Problemy z wdrażaniem Drinking Water Directive, materiały z konferencji ENDWARE dostępne na: http://www.pis.gov.pl/userfiles/file/Departament%20BW/Artyku%C5%82y/11_2011Problemy%20z%20wdra%C5%BCaniem%20DWD.pdf (dostęp: 1.02.2014).pl_PL
dc.referencesObwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 12 czerwca 2006 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków, Dz. U. z 2006 r., nr 123, poz. 858.pl_PL
dc.referencesPrice J. M. (1969), Coronaries/Cholesterol/Chlorine, Pyramid Books, New York.pl_PL
dc.referencesProtokół z posiedzenia Zgromadzenia Ogólnego ONZ, http://www.un.org/News?Press/docs/2010/ga10967.doc.htm (dostęp: 8.01.2014).pl_PL
dc.referencesRaport GIS (2011), Jakość wody przeznaczonej do spożycia w 2010 roku, Warszawa.pl_PL
dc.referencesRozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 11 lutego 2004 r. w sprawie klasyfikacji dla prezentowania stanu wód powierzchniowych i podziemnych, sposobu prowadzenia monitoringu oraz sposobu interpretacji wyników i prezentacji stanu tych wód, Dz.U. z 2004 r., nr 32, poz. 284.pl_PL
dc.referencesRozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 27 listopada 2002 r. w sprawie wymagań, jakim powinny odpowiadać wody powierzchniowe wykorzystywane do zaopatrzenia ludności w wodę przeznaczoną do spożycia, Dz.U. z 2002 r., nr 204, poz. 1728.pl_PL
dc.referencesRozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 kwietnia 2010 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, Dz.U. z 2010 r., nr 72, poz. 466.pl_PL
dc.referencesRozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, Dz.U. z 2007 r., nr 61, poz. 417.pl_PL
dc.referencesRutkowski M. (2003), Zarys wymagań określonych Dyrektywą Wodną UE w sprawie polityki Wodnej, „Gospodarka Wodna”, nr 7.pl_PL
dc.referencesTest Brita, opracowanie wyników: http://www.tester.brita-polska.pl (dostęp: 8.01.2014).pl_PL
dc.referencesUstawa o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków, Dz. U. z 2001 r., nr 72, poz. 747.pl_PL
dc.referencesUstawa z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Dz. U. z 1985 r., nr 12, poz. 49.pl_PL
dc.referencesUstawa z dnia 18 lipca 2001 r. Prawo wodne, Dz.U. z 2001 r., nr 115, poz. 1229.pl_PL
dc.referencesUstawa z dnia 27 kwietnia 2001 r. – Prawo ochrony środowiska, Dz. U. z 2001 r., nr 62, poz. 627.pl_PL
dc.referencesUstawa z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę, Dz. U. z 2001 r., nr 72, poz. 747.pl_PL
dc.identifier.doi10.18778/0208-6018.313.13
dc.relation.volume2pl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord