dc.contributor.author | Walczak, Karol | |
dc.date.accessioned | 2024-08-29T11:35:53Z | |
dc.date.available | 2024-08-29T11:35:53Z | |
dc.date.issued | 2024-08-20 | |
dc.identifier.issn | 1506-6541 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/53062 | |
dc.description.abstract | This text presents the phenomenon of the so-called highland cuisine in the perspective of changes experienced by the traditional culture of Podhale from the second half of the 19th century to modern times. In the first part, it presents the basic ingredients and dishes of simple and very poor shepherd-peasant cuisine from the period of discovering Podhale and the creation of the myth of highlanders. Next, it analyzes the processes that determined the qualitative transformation of highlander cooking, which, although from the position of a classical ethnographer remains loosely connected with traditional cuisine, for tourists visiting Podhale, as well as the inhabitants themselves, becomes an important determinant of the local color and highlander identity. | en |
dc.description.abstract | Niniejszy tekst przedstawia fenomen tzw. góralskiej kuchni w perspektywie przemian, jakich doświadczała tradycyjna kultura Podhala od drugiej połowy XIX w. po czasy współczesne. W części pierwszej prezentuje podstawowe składniki i dania prostej i bardzo ubogiej kuchni pastersko-chłopskiej z okresu odkrywania Podhala i zawiązywania się mitu góralszczyzny. W dalszej części analizuje procesy, jakie zadecydowały o jakościowej przemianie góralskiego gotowania pod Tatrami, które, choć z pozycji klasycznego etnografa pozostaje w luźnym związku z tradycyjną kuchnią, to dla odwiedzających Podhale turystów, a także samych mieszkańców, staje się ważnym wyznacznikiem lokalnego kolorytu i góralskiej tożsamości. | pl |
dc.language.iso | pl | |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego | pl |
dc.relation.ispartofseries | Zeszyty Wiejskie | pl |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 | |
dc.subject | food | en |
dc.subject | tradition | en |
dc.subject | mythization | en |
dc.subject | popular culture | en |
dc.subject | jedzenie | pl |
dc.subject | tradycja | pl |
dc.subject | mityzacja | pl |
dc.subject | kultura popularna | pl |
dc.title | Góralska kuchnia. Pomiędzy etnograficznym detalem a późnonowoczesnym symulakrum | pl |
dc.title.alternative | Highlander cuisine. Between ethnographic detail and late modern simulacrum | en |
dc.type | Article | |
dc.page.number | 281-291 | |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Wydział Pedagogiczno-Artystyczny w Kaliszu, Zakład Ochrony Dziedzictwa Kulturowego i Komunikacji Międzykulturowej | pl |
dc.identifier.eissn | 2657-4373 | |
dc.references | Bauman Z., Zbędni, niechciani, odrzuceni, „Kultura i Społeczeństwo” 1998, t. XVII, nr 2. | pl |
dc.references | Bell D., Nadejście społeczeństwa postindustrialnego: próba prognozowania społecznego, Warszawa 1994. | pl |
dc.references | Fiske J., Zrozumieć kulturę popularną, Kraków 2010. | pl |
dc.references | Golonka-Czajkowska M., Żentyca, legumina, gazdowy zawijaniec w bułce poniywiyrany, czyli o kulinarnych wątkach w retoryce tatrzańskiego turyzmu, [w:] Pokarmy i jedzenie w kulturze. Tabu, dieta, symbol, red. K. Łeńska-Bąk, Opole 2007. | pl |
dc.references | Janota E., Przewodnik po wycieczkach na Babią Górę, do Tatr i Pienin, Kraków 1860. | pl |
dc.references | Kowalska-Lewicka A., Szromba-Rysowa Z., Pożywienie, [w:] Etnografia Polski. Przemiany kultury, red. M. Biernacka i in., t. 1, Wrocław–Warszawa–Kraków–Gdańsk 1976. | pl |
dc.references | Krauzowicz M., Kruczek Z., Turystyka kulinarana na Podhalu, „Zeszyty Naukowe Turystyka i Rekreacja” 2016, nr 18(2). | pl |
dc.references | Matlakowski W., Zdobienie sprzętu ludu polskiego na Podhalu, Warszawa 1901. | pl |
dc.references | Reinfuss R., Podhalański fenomen, „Polska Sztuka Ludowa” 1988, R. XLII, nr 1–2. | pl |
dc.references | Staszel W., Jak się żywi miejscowa ludność na Podhalu, „Rocznik Podhalański” 1914, t. 2. | pl |
dc.references | Steczkowska M., Obrazki z podróży do Tatrów i Pienin, Kraków 1858 [1872]. | pl |
dc.references | Szromba-Rysowa Z., Przy wspólnym stole. Z obyczajowości współczesnej wsi karpackiej, Wrocław 1988. | pl |
dc.contributor.authorEmail | karol.walczak@amu.edu.pl | |
dc.identifier.doi | 10.18778/1506-6541.S2024.22 | |