dc.contributor.author | Broniewska, Grażyna | |
dc.contributor.editor | Stasiak, Andrzej | |
dc.date.accessioned | 2023-04-12T14:30:03Z | |
dc.date.available | 2023-04-12T14:30:03Z | |
dc.date.issued | 2004 | |
dc.identifier.citation | Broniewska, G. (2004). Koncentracja na kliencie i zaangażowanie pracowników jako bazowe cechy zarządzania jakością w hotelach. Turystyka i Hotelarstwo, 5, 37-53. | pl_PL |
dc.identifier.issn | 1644-8871 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/46702 | |
dc.description.abstract | One of key points of the effective system of quality management is focused on satisfying client’s needs. The notion ‘client’, usually, identified with an external client – a purchaser of offered products and services. Whereas, in the philosophy of Total Quality Management and in the concept of Relationship Marketing the key role of hotel personnel, referred to as an internal client, has been highlighted.
Among many important principles of Quality Management, the principle of focusing on the client (external and internal) together with staff involvement principle seem to be of prime significance in accordance with the thesis: ‘The highest satisfaction of internal client’s needs is the basis for satisfaction of external client’s needs of the same standards’.
Therefore, this paper has been devoted to the care of external and internal client and the staff involvement. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi | pl_PL |
dc.relation.ispartofseries | Turystyka i Hotelarstwo; | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.title | Koncentracja na kliencie i zaangażowanie pracowników jako bazowe cechy zarządzania jakością w hotelach | pl_PL |
dc.title.alternative | Focus on the client and staff involvement as the basic features of quality management in hotels | pl_PL |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.page.number | 37-53 | pl_PL |
dc.references | Bitner M.J., Booms B.H., Tetreault M.S., 1990, The service encounter: diagnosing favorable and unfavorable incidents, Journal of Marketing, 1. | pl_PL |
dc.references | Broniewska G., 2000, Identyfikacja i zaspokajanie potrzeb klienta wewnętrznego, Problemy Jakości, 3. | pl_PL |
dc.references | Garbarski L., 1998, Zachowanie nabywców, PWE, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Gordon I.H., 2001, Relacje z klientem. Marketing partnerski, PWE, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Kachniewska M., 2002, Zarządzanie jakością usług turystycznych, Difin, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Kaplan R.S., Norton D.P., 2001, Strategiczna karta wyników, PWN, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Kleniewski A., 2003, Osiem zasad zarządzania jakością, Problemy Jakości, 1. | pl_PL |
dc.references | Knowles T., 2001, Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią, PWE, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Kornak S., 1994, Jak kierować hotelami i innymi obiektami usługowymi? Management i marketing w praktyce, Wyd. Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości, Łódź. | pl_PL |
dc.references | Materiały Hotelu Marriott w Warszawie, [w:] Kornak A.S., Jak kierować hotelami i innymi obiektami noclegowymi? Management i marketing w praktyce, 1994, Wyd. Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości, Łódź. | pl_PL |
dc.references | Mazur J., 2001, Zarządzanie marketingiem usług, Difin, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Nakata N., Ikezawa T., 1992, Działalność w zakresie sterowania jakością w przemyśle hotelarskim i rekreacyjnym, [w:] Sterowanie jakością w przedsiębiorstwach japońskich, IOPM Orgmasz, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Parasuraman A., Zeithaml V.A., Berry L., 1985, A conceptual model of service qualityand its implications for future research, Journal of Marketing, 49. | pl_PL |
dc.references | Pląder D., 2000, Rynek usług hotelarskich a zadania personelu, Hotelarz, 6. | pl_PL |
dc.references | Rapacz A., 1996, Jakość usług strategicznym zagadnieniem współczesnego hotelarstwa, Prace Naukowe AE, 715, Wrocław. | pl_PL |
dc.relation.volume | 5 | pl_PL |
dc.discipline | geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna | pl_PL |