dc.contributor.author | Siemaszkiewicz, Paweł | |
dc.date.accessioned | 2021-10-15T06:23:05Z | |
dc.date.available | 2021-10-15T06:23:05Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.issn | 1641-3466 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/39388 | |
dc.description.abstract | The article discusses the issue of strategies implemented in Polish farms and innovations created as a result. On farms, as well as in enterprises from other industries, net income is assumed as the main goal. In order to achieve it, the direction of development is defined, which may be manifested, for example, by directing production, modernization of the farm or increasing production efficiency. To this end, a strategy is created and implemented in the farms, as a result of which innovation takes place. The objective is to achieve a competitive advantage and maximize net income. Research purpose of this work is to identify the implemented strategies and innovations introduced, as a result, in Polish farms. | pl_PL |
dc.language.iso | en | pl_PL |
dc.publisher | Politechnika Śląska, Wydział Organizacji i Zarządzania | pl_PL |
dc.relation.ispartofseries | Scientific Papers of the Silesian University of Technology – Organization and Management Series;139 | |
dc.rights | Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | * |
dc.subject | innovation | pl_PL |
dc.subject | farm | pl_PL |
dc.subject | strategy | pl_PL |
dc.subject | development | pl_PL |
dc.subject | agricultural enterprise | pl_PL |
dc.title | Strategies implemented in Polish farms and resulting innovations | pl_PL |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.page.number | 513-524 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | University of Łódź, Faculty of Management | pl_PL |
dc.references | Arseniuk, E. (2018). Rozwój i charakterystyka systemów rolniczych od rolnictwa 3 pierwotnego po cyberrolnictwo. Agro Serwis, 1-2, 39-41 | pl_PL |
dc.references | Barłowska, J., Wolanciuk, A., Idec, J. (2017). Rolnictwo ekologiczne w Polsce na tle Unii 5 Europejskiej i świata. Przegląd Hodowlany, 2, 1-4. | pl_PL |
dc.references | Bereś, A., Krawiec, S. (2015). Wpływ powiązań sieciowych na rozwój innowacyjności 7 przedsiębiorstw w nowej perspektywie finansowej 2014-2020. Barometr Regionalny. 8 Analizy i prognozy, 13, 4, 99-103 | pl_PL |
dc.references | Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2016 r. (2017a). Warsaw: Statistics Poland | pl_PL |
dc.references | Demecki, W., Żukowski, P. (2010), Budowa strategii jako narzędzia innowacyjnego 11 zarządzania organizacją. Prace komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa 12 Geograficznego, 15, 69-84. | pl_PL |
dc.references | Dudzińska, M., Kocur-Bera, K. (2013). Definicja małego gospodarstwa rolnego. 14 Infrastruktura i ekologia terenów wiejskich, I/IV, 17-30. | pl_PL |
dc.references | Główny Urząd Statystyczny [Statistics Poland] (2015). Turystyka w 2014 r. Warsaw: 16 Statistics Poland. | pl_PL |
dc.references | Grabarczyk, K., Wrzesińska-Kowal, J. (2015). Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce. 18 Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego Ekonomika i Organizacja 19 Gospodarki Żywnościowej, 111, 19-31. | pl_PL |
dc.references | Grębowiec, M. (2017). Produkty regionalne i tradycyjne jako element budowania 21 konkurencyjnej oferty produktów żywnościowych w Polsce i innych krajach Europy. 22 Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego, 17(32), 2, 65-80. | pl_PL |
dc.references | Hermaniuk, T. (2018). Postawy i zachowania konsumentów na rynku ekologicznych 24 produktów żywnościowych. Handel Wewnętrzny, 2(373), 189-199. | pl_PL |
dc.references | Janc, K., Czapiewski, K. (2016). Poziom wykształcenia rolników w Polsce – analiza 26 czasowo-przestrzenna. Biuletyn Komitetu Przestrzennego Zagospodarowania Kraju PAN, 27 263. | pl_PL |
dc.references | Jęczmyk, A. (2015). Tradycyjne i regionalne produkty żywnościowe jako element rozwoju 29 gospodarstw agroturystycznych. Studia Komitetu Przestrzennego Zagospodarowania 30 Kraju PAN, 163, 143-154. | pl_PL |
dc.references | Johnson, G., Scholes, K., Whittington, R. (2010). Podstawy strategii. Warszawa: PWE. | pl_PL |
dc.references | Juchniewicz, M. (2014). Model otwartych innowacji w przemyśle spożywczym – skala 33 i znaczenie zjawiska. Zagadnienia ekonomiki rolnej, 3, 107-118. | pl_PL |
dc.references | Kulawik, J. (2015). Wybrane problem rolnictwa światowego. Zagadnienia Ekonomiki 35 Rolnej, 3(344), 19-47. | pl_PL |
dc.references | Lubomirska-Kalisz, J. (2015). Zastosowanie tradycyjnych strategii konkurencji przez 37 współczesne przedsiębiorstwa. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Studia 38 i Prace Nauk Ekonomicznych i Zarządzania, I, 40, 11-20. | pl_PL |
dc.references | Marcinkiewicz, C. (2013). Rozwój i stan polskiej agroturystyki. Zeszyty Naukowe Wyższej 2 Szkoły Humanitas. Zarządzanie, 1, 21-35 | pl_PL |
dc.references | Matel, A. (2015). Konsumpcja umiaru a współczesne trendy zachowań konsumenckich. 4 Zarządzanie. Teoria i Praktyka, 3(13), 17-24. | pl_PL |
dc.references | Nachtman, G. (2014). Konkurencyjność ekologicznych gospodarstw roślinnych na tle 6 gospodarstw prowadzących produkcję z udziałem zwierząt. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 7 4, 131-143. | pl_PL |
dc.references | Porter, M.E. (1998). Competitive Strategy. Techniques for analyzing industries and 9 competitors with a new introduction. New York: Free Press. | pl_PL |
dc.references | Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2005-2006 (2007). Warsaw: 11 Agricultural and Food Quality Inspection. Main Inspectorate. | pl_PL |
dc.references | Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2013-2014 (2015). Warsaw: 13 Agricultural and Food Quality Inspection. Main Inspectorate. | pl_PL |
dc.references | Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2015-2016 (2017). Warsaw: 15 Agricultural and Food Quality Inspection. Main Inspectorate. | pl_PL |
dc.references | Rocznik statystyczny rolnictwa 2015 (2016a). Warsaw: Statistics Poland | pl_PL |
dc.references | Rolnictwo ekologiczne w Polsce w 2002 roku (2003). Warsaw: Agricultural and Food 18 Quality Inspection. Main Inspectorate | pl_PL |
dc.references | Rolnictwo ekologiczne w Polsce w 2004 roku (2005). Warsaw: Agricultural and Food 20 Quality Inspection. Main Inspectorate. | pl_PL |
dc.references | Stępniak-Kucharska, A. (2012). Działalność innowacyjna przedsiębiorstw przemysłowych 22 w Polsce. Studia prawno-ekonomiczne, LXXXVI, 293-319. | pl_PL |
dc.references | Swinnen, J., Riera, O. (2013). The global bioeconomy. Agricultural Economics, 44, 1-5 | pl_PL |
dc.references | Szymańska, A.I. (2012). Innowacyjność produktowa przedsiębiorstw produkcyjnych 25 a preferencje konsumentów. Prace Komisji Geografii, Przemysłu Polskiego Towarzystwa 26 Geograficznego, 20, 147-161. | pl_PL |
dc.references | Turystyka w 2013 r. (2013). Warsaw: Statistics Poland | pl_PL |
dc.references | Turystyka w 2015 r. (2016b). Warsaw: Statistics Poland. | pl_PL |
dc.references | Turystyka w 2016 r. (2017b). Warsaw: Statistics Poland. | pl_PL |
dc.references | Ustawa z dnia 11 kwietnia 2003 r. o kształtowaniu ustroju rolnego, Dz.U. 2003, Nr 64, 31 poz. 592 tekst jedn. Art. 2, pkt. 2. | pl_PL |
dc.references | Uwarunkowania ekonomiczne i społeczne rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce 33 (2017). Warszawa: Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa, Polska Akademia Nauk. | pl_PL |
dc.references | Walaszczyk, A. (2012). Systemy informacyjne w rolnictwie precyzyjnym. In: R. Knosala 35 (ed.), Innowacje w zarządzaniu i inżynierii produkcji (pp. 875-883). Opole: Oficyna 36 Wydawnicza Polskiego Towarzystwa Zarządzania Produkcją. | pl_PL |
dc.references | Walczak, J. (2018). Precyzyjny chów bydła mlecznego. Wiadomości zootechniczne, LVI(3), 38 3-10. | pl_PL |
dc.contributor.authorEmail | pawel.siemaszkiewicz@uni.lodz.pl | pl_PL |
dc.identifier.doi | 10.29119/1641-3466.2019.139.40 | |
dc.discipline | nauki o zarządzaniu i jakości | pl_PL |