Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorSiemaszkiewicz, Paweł
dc.date.accessioned2021-10-15T06:23:05Z
dc.date.available2021-10-15T06:23:05Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn1641-3466
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/39388
dc.description.abstractThe article discusses the issue of strategies implemented in Polish farms and innovations created as a result. On farms, as well as in enterprises from other industries, net income is assumed as the main goal. In order to achieve it, the direction of development is defined, which may be manifested, for example, by directing production, modernization of the farm or increasing production efficiency. To this end, a strategy is created and implemented in the farms, as a result of which innovation takes place. The objective is to achieve a competitive advantage and maximize net income. Research purpose of this work is to identify the implemented strategies and innovations introduced, as a result, in Polish farms.pl_PL
dc.language.isoenpl_PL
dc.publisherPolitechnika Śląska, Wydział Organizacji i Zarządzaniapl_PL
dc.relation.ispartofseriesScientific Papers of the Silesian University of Technology – Organization and Management Series;139
dc.rightsUznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectinnovationpl_PL
dc.subjectfarmpl_PL
dc.subjectstrategypl_PL
dc.subjectdevelopmentpl_PL
dc.subjectagricultural enterprisepl_PL
dc.titleStrategies implemented in Polish farms and resulting innovationspl_PL
dc.typeArticlepl_PL
dc.page.number513-524pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniversity of Łódź, Faculty of Managementpl_PL
dc.referencesArseniuk, E. (2018). Rozwój i charakterystyka systemów rolniczych od rolnictwa 3 pierwotnego po cyberrolnictwo. Agro Serwis, 1-2, 39-41pl_PL
dc.referencesBarłowska, J., Wolanciuk, A., Idec, J. (2017). Rolnictwo ekologiczne w Polsce na tle Unii 5 Europejskiej i świata. Przegląd Hodowlany, 2, 1-4.pl_PL
dc.referencesBereś, A., Krawiec, S. (2015). Wpływ powiązań sieciowych na rozwój innowacyjności 7 przedsiębiorstw w nowej perspektywie finansowej 2014-2020. Barometr Regionalny. 8 Analizy i prognozy, 13, 4, 99-103pl_PL
dc.referencesCharakterystyka gospodarstw rolnych w 2016 r. (2017a). Warsaw: Statistics Polandpl_PL
dc.referencesDemecki, W., Żukowski, P. (2010), Budowa strategii jako narzędzia innowacyjnego 11 zarządzania organizacją. Prace komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa 12 Geograficznego, 15, 69-84.pl_PL
dc.referencesDudzińska, M., Kocur-Bera, K. (2013). Definicja małego gospodarstwa rolnego. 14 Infrastruktura i ekologia terenów wiejskich, I/IV, 17-30.pl_PL
dc.referencesGłówny Urząd Statystyczny [Statistics Poland] (2015). Turystyka w 2014 r. Warsaw: 16 Statistics Poland.pl_PL
dc.referencesGrabarczyk, K., Wrzesińska-Kowal, J. (2015). Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce. 18 Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego Ekonomika i Organizacja 19 Gospodarki Żywnościowej, 111, 19-31.pl_PL
dc.referencesGrębowiec, M. (2017). Produkty regionalne i tradycyjne jako element budowania 21 konkurencyjnej oferty produktów żywnościowych w Polsce i innych krajach Europy. 22 Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego, 17(32), 2, 65-80.pl_PL
dc.referencesHermaniuk, T. (2018). Postawy i zachowania konsumentów na rynku ekologicznych 24 produktów żywnościowych. Handel Wewnętrzny, 2(373), 189-199.pl_PL
dc.referencesJanc, K., Czapiewski, K. (2016). Poziom wykształcenia rolników w Polsce – analiza 26 czasowo-przestrzenna. Biuletyn Komitetu Przestrzennego Zagospodarowania Kraju PAN, 27 263.pl_PL
dc.referencesJęczmyk, A. (2015). Tradycyjne i regionalne produkty żywnościowe jako element rozwoju 29 gospodarstw agroturystycznych. Studia Komitetu Przestrzennego Zagospodarowania 30 Kraju PAN, 163, 143-154.pl_PL
dc.referencesJohnson, G., Scholes, K., Whittington, R. (2010). Podstawy strategii. Warszawa: PWE.pl_PL
dc.referencesJuchniewicz, M. (2014). Model otwartych innowacji w przemyśle spożywczym – skala 33 i znaczenie zjawiska. Zagadnienia ekonomiki rolnej, 3, 107-118.pl_PL
dc.referencesKulawik, J. (2015). Wybrane problem rolnictwa światowego. Zagadnienia Ekonomiki 35 Rolnej, 3(344), 19-47.pl_PL
dc.referencesLubomirska-Kalisz, J. (2015). Zastosowanie tradycyjnych strategii konkurencji przez 37 współczesne przedsiębiorstwa. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Studia 38 i Prace Nauk Ekonomicznych i Zarządzania, I, 40, 11-20.pl_PL
dc.referencesMarcinkiewicz, C. (2013). Rozwój i stan polskiej agroturystyki. Zeszyty Naukowe Wyższej 2 Szkoły Humanitas. Zarządzanie, 1, 21-35pl_PL
dc.referencesMatel, A. (2015). Konsumpcja umiaru a współczesne trendy zachowań konsumenckich. 4 Zarządzanie. Teoria i Praktyka, 3(13), 17-24.pl_PL
dc.referencesNachtman, G. (2014). Konkurencyjność ekologicznych gospodarstw roślinnych na tle 6 gospodarstw prowadzących produkcję z udziałem zwierząt. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 7 4, 131-143.pl_PL
dc.referencesPorter, M.E. (1998). Competitive Strategy. Techniques for analyzing industries and 9 competitors with a new introduction. New York: Free Press.pl_PL
dc.referencesRaport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2005-2006 (2007). Warsaw: 11 Agricultural and Food Quality Inspection. Main Inspectorate.pl_PL
dc.referencesRaport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2013-2014 (2015). Warsaw: 13 Agricultural and Food Quality Inspection. Main Inspectorate.pl_PL
dc.referencesRaport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2015-2016 (2017). Warsaw: 15 Agricultural and Food Quality Inspection. Main Inspectorate.pl_PL
dc.referencesRocznik statystyczny rolnictwa 2015 (2016a). Warsaw: Statistics Polandpl_PL
dc.referencesRolnictwo ekologiczne w Polsce w 2002 roku (2003). Warsaw: Agricultural and Food 18 Quality Inspection. Main Inspectoratepl_PL
dc.referencesRolnictwo ekologiczne w Polsce w 2004 roku (2005). Warsaw: Agricultural and Food 20 Quality Inspection. Main Inspectorate.pl_PL
dc.referencesStępniak-Kucharska, A. (2012). Działalność innowacyjna przedsiębiorstw przemysłowych 22 w Polsce. Studia prawno-ekonomiczne, LXXXVI, 293-319.pl_PL
dc.referencesSwinnen, J., Riera, O. (2013). The global bioeconomy. Agricultural Economics, 44, 1-5pl_PL
dc.referencesSzymańska, A.I. (2012). Innowacyjność produktowa przedsiębiorstw produkcyjnych 25 a preferencje konsumentów. Prace Komisji Geografii, Przemysłu Polskiego Towarzystwa 26 Geograficznego, 20, 147-161.pl_PL
dc.referencesTurystyka w 2013 r. (2013). Warsaw: Statistics Polandpl_PL
dc.referencesTurystyka w 2015 r. (2016b). Warsaw: Statistics Poland.pl_PL
dc.referencesTurystyka w 2016 r. (2017b). Warsaw: Statistics Poland.pl_PL
dc.referencesUstawa z dnia 11 kwietnia 2003 r. o kształtowaniu ustroju rolnego, Dz.U. 2003, Nr 64, 31 poz. 592 tekst jedn. Art. 2, pkt. 2.pl_PL
dc.referencesUwarunkowania ekonomiczne i społeczne rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce 33 (2017). Warszawa: Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa, Polska Akademia Nauk.pl_PL
dc.referencesWalaszczyk, A. (2012). Systemy informacyjne w rolnictwie precyzyjnym. In: R. Knosala 35 (ed.), Innowacje w zarządzaniu i inżynierii produkcji (pp. 875-883). Opole: Oficyna 36 Wydawnicza Polskiego Towarzystwa Zarządzania Produkcją.pl_PL
dc.referencesWalczak, J. (2018). Precyzyjny chów bydła mlecznego. Wiadomości zootechniczne, LVI(3), 38 3-10.pl_PL
dc.contributor.authorEmailpawel.siemaszkiewicz@uni.lodz.plpl_PL
dc.identifier.doi10.29119/1641-3466.2019.139.40
dc.disciplinenauki o zarządzaniu i jakościpl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail
Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe