• polski
    • English
  • English 
    • polski
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Wydział Biologii i Ochrony Środowiska | Faculty of Biology and Environmental Protection
  • Prace doktorskie i habilitacyjne | PhD Dissertations and Postdoctoral Thesis
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Wydział Biologii i Ochrony Środowiska | Faculty of Biology and Environmental Protection
  • Prace doktorskie i habilitacyjne | PhD Dissertations and Postdoctoral Thesis
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Egzogenna melatonina jako czynnik modyfikujący metabolizm kiełkujących nasion kukurydzy (Zea mays L.)

No Thumbnail [100%x80]
View/Open
Dysertacja I.Kołodziejczyk.pdf (12.25Mb)
Recenzja Pawłowski Tomasz.pdf (283.4Kb)
Recenzja Sadowska-Bartosz Izabela.pdf (3.591Mb)
Streszczenie.pdf (2.676Mb)
Date
2021-05-31
Author
Kołodziejczyk, Izabela
Metadata
Show full item record
Abstract
Rozprawa doktorska dotyczy biostymulujących właściwości melatoniny (MEL, N-acetylo-5-metoksytryptamina) aplikowanej do nasion kukurydzy podczas hydrokondycjonowania. Do badań fizjologicznych, biochemicznych, cytologicznych i molekularnych, użyto nasion nietraktowanych – kontrolnych (NT), hydrokondycjonowanych wodą (H) i wodnymi roztworami MEL o stężeniach 50 i 500 μM (odpowiednio HMel50 i HMel500). Wykazano, że aplikowanie egzogennej MEL do nasion poprawiało ich kiełkowanie w temperaturach suboptymalnych i stymulowało wzrost osi zarodkowych w warunkach stresu chłodu (5 oC) i po jego ustąpieniu – podczas regeneracji. Udokumentowano sezonowe wahania stężeń endogennej MEL – zaobserwowano istotny wzrost tej indoloaminy w miesiącach zimowych. Zasugerowano, że endogenna MEL w nasionach może odgrywać kluczową rolę w sezonowych, niezależnie od warunków środowiskowych, rytmach. Poziom tej indoloaminy wzrósł znacznie i proporcjonalnie do zastosowanego stężenia, w nasionach kukurydzy HMel50 i HMel500, co świadczy o skuteczności dobranego primingu. Właściwości przeciwutleniające MEL potwierdził niski poziom uszkodzeń oksydacyjnych białek oraz mniejsza ilość produktów peroksydacji lipidów w osiach zarodkowych nasion HMel50 i HMel500 eksponowanych na działanie niskiej temperatury (5 oC) podczas kiełkowania. Było to skorelowane ze stymulującym wpływem MEL na podstawowe enzymy antyoksydacyjne: SOD, peroksydazy APX i GSH-PX oraz na GST – enzym detoksykujący. Badania nad proteomem pozwoliły zidentyfikować białka związane z hydroprimingiem i po raz pierwszy takie, które ulegały ekspresji tylko w obecności MEL. Udokumentowano, że MEL stymuluje również strategie obronne przed stresem na poziomie cytofizjologicznym, indukując endoreplikację w komórkach bazalnej strefy osi zarodkowych. MEL aplikowana do nasion kukurydzy poprawia ich jakość, działa biostymulująco i optymalizuje proces kiełkowania zwłaszcza w warunkach stresu chłodu.
URI
http://hdl.handle.net/11089/39091
Collections
  • Prace doktorskie i habilitacyjne | PhD Dissertations and Postdoctoral Thesis [214]

University of Lodz Repository

Contact Us | Send Feedback | Accessibility
 

 


University of Lodz Repository

Contact Us | Send Feedback | Accessibility
 

 

NoThumbnail