Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorUjwary, Maria
dc.date.accessioned2021-04-16T11:08:05Z
dc.date.available2021-04-16T11:08:05Z
dc.date.issued2019-12-30
dc.identifier.issn1899-2226
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/35173
dc.description.abstractThe main point of the article is to analyze the ethical assumptions of the Codex of Food Ethics and to answer the question of whether the formalization of morality related to food is possible at all. The analyzed Codex was created in October 2013, with the participation of experts from various communities. The value that was indicated and considered to be accepted by all acceding to its use is the “good of the consumer,” although it was not clearly defined in the content of the Code. The Code does draw attention to safety, quality, trust, control, and respect of the law, however. These issues were discussed in the article. Unfortunately, due to the lack of information about the further fate of the Code, it is difficult to answer the question whether it has a chance to for practical application in the form proposed by its creators.en
dc.language.isopl
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl
dc.relation.ispartofseriesAnnales. Etyka w Życiu Gospodarczym;4pl
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
dc.subjectfooden
dc.subjectfood safetyen
dc.subjectfood ethicsen
dc.subjectCode of Ethicsen
dc.titleZałożenia etyczne Kodeksu Etyki Żywnościowejpl
dc.title.alternativeEthical assumptions of the Food Ethics Codeen
dc.typeArticle
dc.page.number59-71
dc.contributor.authorAffiliationJesuit University Ignatianum in Cracow, Faculty of Philosophypl
dc.identifier.eissn2353-4869
dc.referencesBauman, Z. (2012). Etyka ponowoczesna (J. Bauman, J. Tokarska-Bakir, tłum.). Warszawa: Wydawnictwo Aletheia.pl
dc.referencesBirnbacher, B. (1999). Odpowiedzialność za przyszłe pokolenia (B. Andrzejewski, P. Jackowski, tłum.). Warszawa: Oficyna Naukowa.pl
dc.referencesChore krowy trafiają do rzeźni i na nasze stoły. „Ludzie nie świnie, zjedzą wszystko. (2019). https://www.tvn24.pl/superwizjer-w-tvn24,149,m/chore-bydlo-kupie-chore-krowy-sprzedawane-na-mieso-w-rzezniach,903977.htmlpl
dc.referencesKlimczuk, A. (2014). Możliwość i użyteczność moralna kodyfikacji norm etyki zawodowej: przegląd stanowisk etycznych. Palimpsest. Czasopismo Socjologiczne, 1(6), 111–118.pl
dc.referencesKodeks Etyki Reklamy. https://radareklamy.pl/kodeks-etyki/pl
dc.referencesKodeks Etyki Żywnościowej. (2013). https://www.zywnosc.com.pl/wp-content/uploads/2020/03/Kodeks_etyki_żywnościowej.pdfpl
dc.referencesKołakowski, L. (1967). Etyka bez kodeksu. W: L. Kołakowski, Kultura i fetysze. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe.pl
dc.referencesKorzycka, M., & Wojciechowski, P. (2016). Prawo żywnościowe jako nowa dziedzina prawa. Studia Iuridica Agraria, 14, 275–296. http://dx.doi.org/10.15290/sia.2016.14.17pl
dc.referencesKowalczyk, S. (2014). Bezpieczeństwo i jakość polskiej żywności. Roczniki Naukowe, Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 16(4), 147–152.pl
dc.referencesKryteria Żywieniowe do samoregulacji dotyczącej reklamy żywności skierowanej do dzieci w wieku poniżej 12. roku życia w Polsce. Kodeks Etyki Reklamy. Załącznik 2a. https://radareklamy.pl/kodeks-etyki/pl
dc.referencesKupuj samotne banany. Za akcją w Lidlu stoją Banki Żywności. (2018). https://finanse.wp.pl/kupuj-samotne-banany-za-akcja-w-lidlu-stoja-banki-zywnosci-6280063143872641apl
dc.referencesLinek, A. (2016). Kilka słów o odżywianiu i żywności w świecie konsumpcji. W: A. Wysocki & M. Zarzecki (red.), Etos polskich przetwórców żywności, (s. 179–208). Warszawa: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego.pl
dc.referencesList otwarty do konsumentów Fundacji Etyki Zawodowej Rolnika i Producenta Żywności „Etyczne Agro”. (2019). https://publicystyka.ngo.pl/fundacja-etyczne-agro-list-otwarty-do-konsumentowpl
dc.referencesNiklińska, N., & Woronowski, H. (2014). Uwarunkowania etycznych postaw producentów żywności. Optium. Studia Ekonomiczne, 3(69), 156–168.pl
dc.referencesPieńczykowska, J. (2013). Afery podkopują zaufanie do jakości polskiej żywności. https://polskatimes.pl/afery-podkopuja-zufanie-do-jakosci-polskiej-zywnosci/ar/799691pl
dc.referencesPodstawowe wymagania dotyczące znakowania żywności. (2018). https://gis.gov.pl/zywnosc-i-woda/znakowanie-zywnosci-2/pl
dc.referencesPowstał Kodeks Etyki Żywnościowej. (2013). Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 4, 82–83.pl
dc.referencesRaport Federacji Polskich Banków Żywności – Nie marnuję jedzenia. (2018). https://bankizywnosci.pl/wp-content/uploads/2018/10/Przewodnik-do-Raportu_FPBZ_-Nie-marnuj-jedzenia-2018.pdfpl
dc.referencesRolnictwo ekologiczne w skrócie. Komisja Europejska. https://ec.europa.eu/agriculture/organic/consumer-trust_plpl
dc.referencesSpaemann, R. (2006). Granice. O etycznym wymiarze działania (J. Merecki, tłum.). Warszawa: Oficyna Naukowa.pl
dc.referencesWojciechowski, T. (2012). Człowiek czy ekonomia? Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 3, s. 10pl
dc.referencesWysocki, A. (2016). Podstawowe zasady etyki w biznesie żywnościowym. W: A. Wysocki, & M. Zarzecki (red.), Etos polskich przetwórców żywności (s. 53–67). Warszawa: Wydawnictwo Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego.pl
dc.referencesWysocki, A., & Zarzecki, M. (2016). Etos zawodowy a współczesne problemy produkcji żywności. W: A. Wysocki, M. Zarzecki (red.), Etos polskich przetwórców żywności (s. 9–22). Warszawa: Wydawnictwo Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego.pl
dc.contributor.authorEmailmaria.ujwary@gmail.com
dc.identifier.doi10.18778/1899-2226.22.4.04
dc.relation.volume22


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0