dc.contributor.author | Leśniewski, Michał A. | |
dc.contributor.editor | Gregorczyk, Sylwester | |
dc.contributor.editor | Urbanek, Grzegorz | |
dc.date.accessioned | 2021-03-19T10:50:00Z | |
dc.date.available | 2021-03-19T10:50:00Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.citation | Leśniewski M. A., Konkurencyjność widziana przez pryzmat kultury organizacyjnej przedsiębiorstw – studium teoretyczne, [w:] Zarządzanie strategiczne w dobie cyfrowej gospodarki sieciowej, S. Gregorczyk, G. Urbanek (red.), WUŁ, Łódź 2020, http://dx.doi.org/10.18778/8220-335-6.03 | pl_PL |
dc.identifier.isbn | 978-83-8220-335-6 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/34294 | |
dc.description.abstract | The problem of competitiveness is a great challenge not only for the business practice of enterprises but also for management and quality sciences. Competitiveness is an inseparable element (factor) related to achieving and maintaining competitive advantage on the market. It can be perceived as the total of factors (e.g. all the resources of an organization) constituting an economic entity or as a selected factor (e.g. organizational culture), thanks to which the organization will achieve and maintain a competitive advantage. The aim of the study is to present in the theoretical sphere of competitiveness seen through the prism of organizational culture. The considerations presented in this study are based on an interpretative study of the literature on the subject. The combination of competitiveness and organizational culture is fully in line with the interests of soft management and soft competitiveness. | pl_PL |
dc.description.abstract | Problem konkurencyjności stanowi wielkie wyzwanie nie tylko dla praktyki gospodarczej przedsiębiorstw, ale również dla nauk zarządzania i jakości. Konkurencyjność stanowi nierozerwalny element (czynnik) związany z osiągnięciem i utrzymaniem przewagi konkurencyjnej na rynku. Może być postrzegana jako ogół czynników (np. wszystkie zasoby organizacji) tworzących podmiot gospodarczy lub jako wybrany czynnik (np. kultura organizacyjna), dzięki któremu organizacja osiągnie i będzie utrzymywać przewagę konkurencyjną. Celem opracowania jest przedstawienie konkurencyjności widzianej przez pryzmat kultury organizacyjnej. Rozważania przedstawione w niniejszym rozdziale oparte są na interpretacyjnym studium literatury przedmiotu. Powiązanie konkurencyjności i kultury organizacyjnej w pełni wpisuje się w przedmiot zainteresowań zarządzania miękkiego i konkurencyjności miękkiej. | |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartof | Zarządzanie strategiczne w dobie cyfrowej gospodarki sieciowej; | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | konkurencyjność | pl_PL |
dc.subject | competitiveness | pl_PL |
dc.subject | kultura organizacyjna | pl_PL |
dc.subject | organizational culture | pl_PL |
dc.subject | konkurencyjność miękka | pl_PL |
dc.subject | soft competitiveness | pl_PL |
dc.title | Konkurencyjność widziana przez pryzmat kultury organizacyjnej przedsiębiorstw – studium teoretyczne | pl_PL |
dc.type | Book chapter | pl_PL |
dc.page.number | 37-48 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Krakowska Akademia im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego, Wydział Zarządzania i Komunikacji Społecznej | pl_PL |
dc.identifier.eisbn | 978-83-8220-336-3 | |
dc.references | Baran M., Kształtowanie decyzji menedżerskich pod wpływem rozwiązań systemowych w zakresie zarządzania informacjami, [w:] P. Łebkowski (red.), Innowacyjno-efektywnościowe problemy teorii i praktyki zarządzania, Uczelniane Wydawnictwo Naukowo-Dydaktyczne Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica, Kraków 2009, s. 185–191. | pl_PL |
dc.references | Baran M., Skuteczność utrzymywania strategicznej przewagi konkurencyjnej przez liderów branży budowlanej w świetle kryzysu w otoczeniu gospodarczym, [w:] M. Baran (red.), Poszukiwanie przewagi konkurencyjnej. Wybrane uwarunkowania, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2014, s. 139–154. | pl_PL |
dc.references | Bratnicki M., Dynamizowanie procesu zarządzania: organizacyjny pierwowzór przedsiębiorczości, [w:] Dynamika zarządzania organizacjami. Paradygmaty – metody – zastosowania: księga pamiątkowa wydana z okazji 50-lecia pracy naukowej prof. zw. dr. hab. Jerzego Rokity, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Karola Adamieckiego w Katowicach, Katowice 2007, s. 107–121. | pl_PL |
dc.references | Bratnicki M., Dyduch W., Przedsiębiorczość – element kultury organizacyjnej, „Zarządzanie Zasobami Ludzkimi” 2002, nr 3–4, s. 81–92. | pl_PL |
dc.references | Cyfert S., Krzakiewicz K., System celów menedżerów – postulat kreowania czy niszczenia wartości?, [w:] S. Rudolf (red.), Ekonomiczne i społeczne problemy nadzoru korporacyjnego, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2004, s. 173–185. | pl_PL |
dc.references | Czakon W., Sieci w zarządzaniu strategicznym, Wolters Kluwer Polska, Warszawa 2012. | pl_PL |
dc.references | Kiełtyka L., Rola menedżera we współczesnych organizacjach, „Przegląd Organizacji” 2016, nr 8(919), s. 4–11. | pl_PL |
dc.references | Leśniewski M. A., Behawioralna kulturowa przewaga konkurencyjna przedsiębiorstw, [w:] J. Kaczmarek, P. Litwa (red.), Procesy rozwoju przedsiębiorstw w konkurencyjnym i innowacyjnym otoczeniu, Fundacja Uniwersytetu Ekonomicznego, Kraków 2016, s. 123–135. | pl_PL |
dc.references | Leśniewski M. A., Człowiek Konkurencyjności – model koncepcyjny, [w:] M. Budzanowska-Drzewiecka, K. Czernek (red.), Kierunki ewolucji nauk o zarządzaniu, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2018, s. 123–135. | pl_PL |
dc.references | Leśniewski M. A., Konkurencyjność kulturowa przedsiębiorstw. Studium teoretyczno-empiryczne, Wydawnictwo Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, Kielce 2020. | pl_PL |
dc.references | Leśniewski M. A., Konkurencyjność miękka przedsiębiorstw, Wydawnictwo Difin, Warszawa 2015. | pl_PL |
dc.references | Leśniewski M. A., Konkurencyjność przedsiębiorstw. Wybrane problemy, Towarzystwo Naukowe Organizacji i Kierownictwa „Dom Organizatora”, Toruń 2011. | pl_PL |
dc.references | Leśniewski M. A., Pozytywny menedżer wiedzy decydentem stymulowania rozwoju zasobów przedsiębiorstwa, „Akademia Zarządzania” 2018, nr 2(1), s. 81–100. | pl_PL |
dc.references | Leśniewski M. A., Świadomość ekorozwojowa w konkurencyjności miękkiej przedsiębiorstw, „Edukacja Ekonomistów i Menedżerów” 2016, nr 2(40), s. 151–164. | pl_PL |
dc.references | Sikorski Cz., Kultura organizacyjna. Efektywnie wykorzystaj możliwości swoich klientów, Wydawnictwo C. H. Beck, Warszawa 2006. | pl_PL |
dc.references | Stańczyk S., Nurt kulturowy w zarządzaniu, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2008. | pl_PL |
dc.references | Sułkowski Ł., Kulturowe procesy zarządzania, Wydawnictwo Difin, Warszawa 2012. | pl_PL |
dc.identifier.doi | 10.18778/8220-335-6.03 | |