Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorJurczuk, Aleksandra
dc.contributor.editorWojciechowska, Jolanta
dc.contributor.editorMakowska-Iskierka, Marzena
dc.date.accessioned2021-03-15T16:22:30Z
dc.date.available2021-03-15T16:22:30Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.citationJurczuk A., Idea zrównoważonego rozwoju w hotelarstwie na przykładzie sieci Radisson Blu, [w:] Warsztaty z Geografii Turyzmu, Tom 10, Krajoznawstwo a turystyka, Wojciechowska J., Makowska-Iskierka M. (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2020, s. 183-190, doi: 10.18778/8220-355-4.13pl_PL
dc.identifier.isbn978-83-8220-355-4
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/34203
dc.description.abstractArtykuł ma na celu ukazanie sposobów realizowania idei zrównoważonego rozwoju w sektorze hotelarstwa. Zagadnienie zostało omówione na przykładzie sieci Radisson Blu oraz podejmowanych w niej autorskich działań w zakresie zachowania równowagi przyrodniczej oraz wprowadzanych programów prospołecznych. Dodatkowo w artykule opisano związane z tym praktyki stosowane w poszczególnych hotelach tej sieci na terenie Polski.pl_PL
dc.description.abstractThe purpose of the article is to present ways of implementing the idea of sustainable development in the hospitality sector. The issue was discussed using the example of the Radisson Blu network and its activities with regard to maintaining sustainable practices and implementing pro-social programs. In addition, the author has described some practices implemented in individual hotels of this network in Poland.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl_PL
dc.relation.ispartofWojciechowska J., Makowska-Iskierka M. (red.), Warsztaty z Geografii Turyzmu, Tom 10, Krajoznawstwo a turystyka, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2020;
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectzrównoważony rozwójpl_PL
dc.subjectekologiapl_PL
dc.subjecthotelarstwopl_PL
dc.subjectRadisson Blupl_PL
dc.subjectsustainable developmentpl_PL
dc.subjectecologypl_PL
dc.subjecthotel sectorpl_PL
dc.subjectRadisson Blupl_PL
dc.titleIdea zrównoważonego rozwoju w hotelarstwie na przykładzie sieci Radisson Blupl_PL
dc.title.alternativeThe idea of sustainable development in the hospitality sector: the example of the Radisson Blu networkpl_PL
dc.typeBook chapterpl_PL
dc.page.number183-190pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lubliniepl_PL
dc.identifier.eisbn978-83-8220-356-1
dc.contributor.authorBiographicalnoteJurczuk Aleksandra – studentka I roku studiów magisterskich na kierunku turystyka i rekreacja na Wydziale Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Zainteresowania: fotografia, rękodzieło, ochrona środowiska; e-mail: olkajurczuk@gmail.com.pl_PL
dc.referencesCase study: lowering laundry’s impact. Reducing the environmental footprint of hotel operations at Radisson Blu through the Clax Advanced laundry solution (2019). Pobrane z: https://cache.radissonhotels.com/galleries/radblu/galleries/radblu/images/PDF/SealedAir_RadissonBlu_CaseStudy_FINAL.pdf (1.03.2019).pl_PL
dc.referencesCele zrównoważonego rozwoju (2019). Pobrane z: http://www.un.org.pl/ (21.12.2019).pl_PL
dc.referencesEDEN (2019). Pobrane z: https://www.edenpolska.pl/pl/o-projekcie-eden2 (22.01.2019).pl_PL
dc.referencesInternational Tourism Partnership (2019). Pobrane z: https://www.ihei.org/about-us/ (22.01.2019).pl_PL
dc.referencesHistory (2019). Pobrane z: https://www.ihei.org/about-us/history/ (22.01.2019).pl_PL
dc.referencesKampania: „Bardzo Dobre Maniery” (2013). Pobrane z: https://dziennikpolski24.pl/kampania-bardzo-dobre-maniery-z-pck/ar/3274262 (26.04.2019).pl_PL
dc.referencesOdpowiedzialność społeczna (2019). Pobrane z: https://www.radissonblu.com/pl/responsible (28.03.2019).pl_PL
dc.referencesPodgórze.pl (2019). Pobrane z: https://podgorze.pl/dom-dziecka-przy-alei-pod-kopcem/ (25.04.2019).pl_PL
dc.referencesPoland Business Run (2019). Pobrane z: https://polandbusinessrun.pl/pl/pbr/about/historia-1 (25.04.2019).pl_PL
dc.referencesRadisson Blu Hotel, Krakow (2019). Pobrane z: www.radissonblu.com/pl/hotel-krakow/responsible-business (10.08.2020).pl_PL
dc.referencesRadisson Blu Hotel, Wrocław (2019). Pobrane z: www.radissonblu.com/pl/hotel-wroclaw/responsible (10.08.2020).pl_PL
dc.referencesRadisson Blu Sobieski Hotel, Warszawa (2020). Pobrane z: www.radissonblu.com/pl/sobieski-warsaw (10.08.2020).pl_PL
dc.referencesRadisson Hospitality Development (2019). Pobrane z: https://www.radissonhospitalityab.com/development (10.08.2020).pl_PL
dc.referencesSkowroński, A. (2006). Zrównoważony rozwój perspektywą dalszego postępu cywilizacyjnego. Problemy ekorozwoju, 1 (2), 47–57.pl_PL
dc.referencesWłącz oszczędzanie (2019). Pobrane z: https://wlaczoszczedzanie.pl/znaki-ekologiczne/oznaczenia-produktow-ekologicznych/ecolabel-zwany-tez-stokrotka-lub-margerytka/ (22.01.2019).pl_PL
dc.referencesZielone wydarzenia (2019). Pobrane z: https://zielonewydarzenia.pl/pl/i.7.id.564.0/Brytyjski_standard_BSI_8901.html (25.04.2019).pl_PL
dc.contributor.authorEmailolkajurczuk@gmail.compl_PL
dc.identifier.doi10.18778/8220-355-4.13
dc.relation.volume10pl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe