Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorKaczorowski, Kamil
dc.contributor.authorRudnicka, Agata
dc.contributor.editorBrzeziński, Jakub
dc.contributor.editorRudnicka, Agata
dc.date.accessioned2021-01-27T13:22:40Z
dc.date.available2021-01-27T13:22:40Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.citationKaczorowski K., Rudnicka A., Zamknięta pętla łańcucha dostaw w branży spożywczej na wybranych przykładach, [w:] Nowoczesne trendy w logistyce i zarządzaniu łańcuchem dostaw, Brzeziński J., Rudnicka A. (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2020, s. 119-130, doi: 10.18778/8220-312-7.11pl_PL
dc.identifier.isbn978-83-8220-312-7
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/33222
dc.description.abstractMarnowanie zasobów to jedno z kluczowych wyzwań dla współczesnego biznesu. Mając na uwadze kurczące się ilości surowców nieodnawialnych oraz wartość ekonomiczną odpadów firmy szukają rozwiązań, które umożliwiałby efektywną gospodarkę odpadami minimalizując ich ilość oraz ograniczając wielkość zużywanych zasobów. Zamknięta pętla łańcucha dostaw spełnia te kryteria. Celem artykułu jest przybliżenia koncepcji zamkniętej pętli łańcucha dostaw na wybranych przykładach z branży spożywczej.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl_PL
dc.relation.ispartofNowoczesne trendy w logistyce i zarządzaniu łańcuchem dostaw, Brzeziński J., Rudnicka A. (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2020;
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectZamknięta pętla łańcucha dostawpl_PL
dc.subjectdziałania na rzecz środowiskapl_PL
dc.subjectbranża spożywczapl_PL
dc.titleZamknięta pętla łańcucha dostaw w branży spożywczej na wybranych przykładachpl_PL
dc.typeBook chapterpl_PL
dc.rights.holder© Copyright by Jakub Brzeziński, Agata Rudnicka, Łodź–Kraków 2020 © Copyright for this edition by Uniwersytet Łódzki, Łodź–Kraków 2020 © Copyright for this edition by AGENT PR, Łodź–Kraków 2020pl_PL
dc.page.number119-130pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Łódzki, Wydział Zarządzaniapl_PL
dc.identifier.eisbn978-83-8220-313-4
dc.referencesBorrello M., Lombardi A., Pascucci S., Cembalo L., The seven challenges for transitioning into a bio-based circular economy in the agri-food sector, „Recent Patents on Food, Nutrition & Agriculture” 2016, no. 8(1).pl_PL
dc.referencesFood security and environmental impacts, https://www.eea.europa.eu/themes/agriculture/greening-agricultural-policy/food-security-and-environmental-impacts [dostęp: 25.11.2020].pl_PL
dc.referencesFresco L.O., Challenges for food system adaptation today and tomorrow, „Environmental Science & Policy” 2009, no. 12(4).pl_PL
dc.referencesEEC 2019: Kwestia plastiku to duży problem dla branży spożywczej, https://www.portalspozywczy.pl/technologie/wiadomosci/eec-2019-kwestia-plastiku-to-duzy-problem-dla-branzy-spozywczej,171603.html [dostęp: 25.11.2020].pl_PL
dc.referencesGovindan K., Soleimani H., A review of reverse logistics and closed-loop supply chains: a Journal of Cleaner Production focus, „Journal of Cleaner Production” 2017, no. 142.pl_PL
dc.referencesGovindan K., Soleimani H., Kannan D., Reverse logistics and closed-loop supply chain: A comprehensive review to explore the future, „European Journal of Operational Research” 2015, no. 240(3).pl_PL
dc.referencesGuide Jr. V.D.R., Wassenhove L.N., The Evolution of Closed-Loop Supply Chain Research, „Operations Research” 2009.pl_PL
dc.referencesKasztelan A., Wpływ przemysłu spożywczego na środowisko w Polsce, „Przemysł Spożywczy” 2012, nr 66(11).pl_PL
dc.referencesKasztelan A., Kierepka M., Oddziaływanie przemysłu spożywczego na środowisko w Polsce, „Roczniki” (Annals) 2014.pl_PL
dc.referencesOtles S., Despoudi S., Bucatariu C., Kartal C., Food waste management, valorization, and sustainability in the food industry, [w:] Food waste recovery, Academic Press, 2015.pl_PL
dc.referencesRavindran R., Jaiswal A.K., Exploitation of food industry waste for high-value products, „Trends in Biotechnology” 2016, no. 34(1).pl_PL
dc.referencesRitchie H., M. Roser M., Environmental impacts of food production, https://ourworldindata.org/environmental-impacts-of-food [dostęp: 25.11.2020].pl_PL
dc.referencesSzmelter-Jarosz A., Specyfika zarządzania zamkniętą pętlą łańcucha dostaw w sektorze spożywczym, „Logistyka Odzysku” 2016, nr 3.pl_PL
dc.referencesTundys B., Zarządzanie łańcuchem dostaw. Zarządzanie, pomiar, ocena, CeDeWu, Warszawa 2018.pl_PL
dc.referencesTuri A., Goncalves G., Mocan M., Challenges and competitiveness indicators for the sustainable development of the supply chain in food industry, „Procedia-Social and Behavioral Sciences” 2014.pl_PL
dc.referencesWells P., Seitz M., Business models and closed-loop supply chains: a typology, „Supply Chain Management: an International Journal” 2005.pl_PL
dc.referencesWitkowski J., Zarządzanie łańcuchem dostaw. Koncepcje, procedury, doświadczenia, PWE, Warszawa 2010.pl_PL
dc.referencesWognum P.N., Bremmers H., Trienekens J.H., van der Vorst J.G., Bloemhof J.M., Systems for sustainability and transparency of food supply chains – Current status and challenges, „Advanced Engineering Informatics” 2011, no. 25(1).pl_PL
dc.identifier.doi10.18778/8220-312-7.11
dc.disciplinenauki o zarządzaniu i jakościpl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe