dc.contributor.author | Kaczorowski, Kamil | |
dc.contributor.author | Rudnicka, Agata | |
dc.contributor.editor | Brzeziński, Jakub | |
dc.contributor.editor | Rudnicka, Agata | |
dc.date.accessioned | 2021-01-27T13:22:40Z | |
dc.date.available | 2021-01-27T13:22:40Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.citation | Kaczorowski K., Rudnicka A., Zamknięta pętla łańcucha dostaw w branży spożywczej na wybranych przykładach, [w:] Nowoczesne trendy w logistyce i zarządzaniu łańcuchem dostaw, Brzeziński J., Rudnicka A. (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2020, s. 119-130, doi: 10.18778/8220-312-7.11 | pl_PL |
dc.identifier.isbn | 978-83-8220-312-7 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/33222 | |
dc.description.abstract | Marnowanie zasobów to jedno z kluczowych wyzwań dla współczesnego biznesu. Mając na uwadze kurczące się ilości surowców nieodnawialnych oraz wartość ekonomiczną odpadów firmy szukają rozwiązań, które umożliwiałby efektywną gospodarkę odpadami minimalizując ich ilość oraz ograniczając wielkość zużywanych zasobów. Zamknięta pętla łańcucha dostaw spełnia te kryteria. Celem artykułu jest przybliżenia koncepcji zamkniętej pętli łańcucha dostaw na wybranych przykładach z branży spożywczej. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartof | Nowoczesne trendy w logistyce i zarządzaniu łańcuchem dostaw, Brzeziński J., Rudnicka A. (red.), Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2020; | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Zamknięta pętla łańcucha dostaw | pl_PL |
dc.subject | działania na rzecz środowiska | pl_PL |
dc.subject | branża spożywcza | pl_PL |
dc.title | Zamknięta pętla łańcucha dostaw w branży spożywczej na wybranych przykładach | pl_PL |
dc.type | Book chapter | pl_PL |
dc.rights.holder | © Copyright by Jakub Brzeziński, Agata Rudnicka, Łodź–Kraków 2020 © Copyright for this edition by Uniwersytet Łódzki, Łodź–Kraków 2020 © Copyright for this edition by AGENT PR, Łodź–Kraków 2020 | pl_PL |
dc.page.number | 119-130 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Łódzki, Wydział Zarządzania | pl_PL |
dc.identifier.eisbn | 978-83-8220-313-4 | |
dc.references | Borrello M., Lombardi A., Pascucci S., Cembalo L., The seven challenges for transitioning into a bio-based circular economy in the agri-food sector, „Recent Patents on Food, Nutrition & Agriculture” 2016, no. 8(1). | pl_PL |
dc.references | Food security and environmental impacts, https://www.eea.europa.eu/themes/agriculture/greening-agricultural-policy/food-security-and-environmental-impacts [dostęp: 25.11.2020]. | pl_PL |
dc.references | Fresco L.O., Challenges for food system adaptation today and tomorrow, „Environmental Science & Policy” 2009, no. 12(4). | pl_PL |
dc.references | EEC 2019: Kwestia plastiku to duży problem dla branży spożywczej, https://www.portalspozywczy.pl/technologie/wiadomosci/eec-2019-kwestia-plastiku-to-duzy-problem-dla-branzy-spozywczej,171603.html [dostęp: 25.11.2020]. | pl_PL |
dc.references | Govindan K., Soleimani H., A review of reverse logistics and closed-loop supply chains: a Journal of Cleaner Production focus, „Journal of Cleaner Production” 2017, no. 142. | pl_PL |
dc.references | Govindan K., Soleimani H., Kannan D., Reverse logistics and closed-loop supply chain: A comprehensive review to explore the future, „European Journal of Operational Research” 2015, no. 240(3). | pl_PL |
dc.references | Guide Jr. V.D.R., Wassenhove L.N., The Evolution of Closed-Loop Supply Chain Research, „Operations Research” 2009. | pl_PL |
dc.references | Kasztelan A., Wpływ przemysłu spożywczego na środowisko w Polsce, „Przemysł Spożywczy” 2012, nr 66(11). | pl_PL |
dc.references | Kasztelan A., Kierepka M., Oddziaływanie przemysłu spożywczego na środowisko w Polsce, „Roczniki” (Annals) 2014. | pl_PL |
dc.references | Otles S., Despoudi S., Bucatariu C., Kartal C., Food waste management, valorization, and sustainability in the food industry, [w:] Food waste recovery, Academic Press, 2015. | pl_PL |
dc.references | Ravindran R., Jaiswal A.K., Exploitation of food industry waste for high-value products, „Trends in Biotechnology” 2016, no. 34(1). | pl_PL |
dc.references | Ritchie H., M. Roser M., Environmental impacts of food production, https://ourworldindata.org/environmental-impacts-of-food [dostęp: 25.11.2020]. | pl_PL |
dc.references | Szmelter-Jarosz A., Specyfika zarządzania zamkniętą pętlą łańcucha dostaw w sektorze spożywczym, „Logistyka Odzysku” 2016, nr 3. | pl_PL |
dc.references | Tundys B., Zarządzanie łańcuchem dostaw. Zarządzanie, pomiar, ocena, CeDeWu, Warszawa 2018. | pl_PL |
dc.references | Turi A., Goncalves G., Mocan M., Challenges and competitiveness indicators for the sustainable development of the supply chain in food industry, „Procedia-Social and Behavioral Sciences” 2014. | pl_PL |
dc.references | Wells P., Seitz M., Business models and closed-loop supply chains: a typology, „Supply Chain Management: an International Journal” 2005. | pl_PL |
dc.references | Witkowski J., Zarządzanie łańcuchem dostaw. Koncepcje, procedury, doświadczenia, PWE, Warszawa 2010. | pl_PL |
dc.references | Wognum P.N., Bremmers H., Trienekens J.H., van der Vorst J.G., Bloemhof J.M., Systems for sustainability and transparency of food supply chains – Current status and challenges, „Advanced Engineering Informatics” 2011, no. 25(1). | pl_PL |
dc.identifier.doi | 10.18778/8220-312-7.11 | |
dc.discipline | nauki o zarządzaniu i jakości | pl_PL |