Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorOwczarek, Agnieszka
dc.contributor.authorSmętkiewicz, Karolina
dc.date.accessioned2019-11-22T14:05:56Z
dc.date.available2019-11-22T14:05:56Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn2299-8403
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/30871
dc.description.abstractIn recent years, there has been dynamic development of culinary tourism which activates many rural and urban areas for self-promotion purposes. The aim of this article is to present the essence of culinary tourism and the Festival of Tastes in Uniejów as a manifestation of this trend as well as a development factor increasing the popularity of the city among tourists and an effective municipal tool of marketing strategy. The methodology adopted to achieve the objectives of the article includes: review and analysis of the literature on the subject of culinary tourism and Uniejów, own empirical research based on the analysis of Taster’s Passports collected during the last edition of the festival, and observations related to the organization of the event. Based on the research it was found that the Festival of Tastes in Uniejów can be an example of effective and attractive use of the gastronomic potential of the city and the rural areas of the commune for promotional purposes.en_GB
dc.description.abstractW ostatnich latach zauważa się dynamiczny rozwój turystyki kulinarnej, która aktywizuje wiele obszarów zarówno wiejskich, jak i miejskich w celach autopromocyjnych. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie istoty turystyki kulinarnej oraz Uniejowskiego Festiwalu Smaków, jako jednego z przejawów tendencji i determinanty mającej wpływ na popularność Uniejowa wśród turystów oraz skuteczne narzędzie strategii marketingowej gminy. Metodyka przyjęta do osiągnięcia założonego celu artykułu obejmuje: przegląd i analizę literatury przedmiotu dotyczącej turystyki kulinarnej oraz Uniejowa, własne badania empiryczne polegające na analizie materiałów źródłowych m.in. Paszportów Degustatora zebranych podczas ostatniej edycji festiwalu, a także obserwacje i doświadczenia własne z prac związanych z organizacją wydarzenia. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że Uniejowski Festiwal Smaków jest przykładem efektywnego i atrakcyjnego wykorzystania potencjału gastronomicznego miasta i jego zaplecza – obszarów wiejskich gminy w celach promocyjnych.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl_PL
dc.relation.ispartofseriesBiuletyn Uniejowski
dc.rightsThis work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 License.pl_PL
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0pl_PL
dc.subjectculinary tourismen_GB
dc.subjectUniejówen_GB
dc.subjectFestival of Tastes in Uniejówen_GB
dc.subjectturystyka kulinarnapl_PL
dc.subjectUniejówpl_PL
dc.subjectUniejowski Festiwal Smakówpl_PL
dc.titleStrategia rozwoju turystyki kulinarnej na przykładzie Festiwalu Smaków w Uniejowiepl_PL
dc.title.alternativeDevelopment strategy of culinary tourism – the Festival of Tastes in Uniejówen_GB
dc.typeArticlepl_PL
dc.page.number115-130
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu, Instytut Filologii Romańskiej, Urząd Miasta w Uniejowie, Dział Promocji, 99-210 Uniejów, ul. Bł. Bogumiła 13
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Pedagogiczny im. KEN w Krakowie, Instytut Geografii, Zakład Przedsiębiorczości i Gospodarki Przestrzennej, 30-084 Kraków, ul. Podchorążych 2
dc.identifier.eissn2449-8319
dc.referencesAwedyk M., Charakterystyka społeczno-demograficzna oraz ekonomiczna naturystów uczestniczących w pozaeuropejskich wycieczkach poznawczych, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego” 2010, nr 591, „Ekonomiczne Problemy Usług” 2010, nr 53.pl_PL
dc.referencesCzarniecka-Skubina E., Turystyka Kulinarna, „Przegląd Gastronomiczny” 2008, nr 12, s. 10–11.pl_PL
dc.referencesGabryelski D., (red.), Kulinarne Podróże po Łódzkiem, część 3, Polska Press Grupa, Warszawa 2016, s. 72.pl_PL
dc.referencesGontarz J., Podążaj ze smakiem, „Gorące Źródła. Magazyn Term Uniejów”, Wyd. PGK „Termy Uniejów” Sp. z o.o., Uniejów, 2019, s. 9–11.pl_PL
dc.referencesGontarz J. (red.), Smaki Uniejowa, Wyd. Urząd Miasta Uniejów, Uniejów, 2018, https://uniejow.pl/download/publikacje_promocyjne/Album_Smaki_Uniejowa_2018.pdf [dostęp: 14.06.2019].pl_PL
dc.referencesGorczyczewska E., Smętkiewicz K., Budowa i promocja marki miejsca na przykładzie uzdrowiska termalnego Uniejów, „Studia Ekonomiczne. Zeszyty Naukowe Wydziałowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach” 2013, nr 144/13, s. 396−408.pl_PL
dc.referencesHipsz N., Wieś polska – postawy, styl życia, CBOS, 2013, s. 1–14, https://www.cbos.pl/spiskom.pol/2013/k_117_13.pdf [dostęp: 14.06.2019].pl_PL
dc.referenceshttps://uniejow.pl/download/w_uniejowie/publikacje_kulinarne/Czas_na_smaki.pdf [dostęp: 14.06.2019].pl_PL
dc.referencesKobojek E., Położenie fizycznogeograficzne miasta i gminy Uniejów, „Biuletyn Uniejowski” 2012, t. 1, s. 9−22.pl_PL
dc.referencesKugiełko M., Obecny stan turystyki eventowej w Uniejowie, „Turystyka Kulturowa” 2015, nr 11, s. 64–66.pl_PL
dc.referencesKulawiak A., Smętkiewicz K., Polityka lokalna gminy Uniejów – wybrane aspekty teoretyczne i praktyczne, „Acta Universitatis Lodziensis. Folia Geographica Socio-Oeconomica” 2016, nr 24, s. 87−104.pl_PL
dc.referencesKulawiak A., Rachwał T., Smętkiewicz K., Wpływ inwestycji infrastrukturalnych, przemysłowych i budownictwa mieszkaniowego na rozwój układów lokalnych i regionalnych ma przykładzie gminy Uniejów w województwie łódzkim, „Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego” 2018, nr 32(3), s. 69−97.pl_PL
dc.referencesLatour T., Smętkiewicz K., Właściwości fizykochemiczne i chemiczne wód geotermalnych warunkujące ich wykorzystanie do celów leczniczych, ze szczególnym uwzględnieniem wody z odwiertu PIG/AGH–2 w Uniejowie. Uniejów jako najmłodsze uzdrowisko termalne w Polsce, „Biuletyn Uniejowski” 2012, t. 1, s. 79−93.pl_PL
dc.referencesPurchla J., Dziedzictwo, a transformacja, MCK w Krakowie, Małopolska Szkoła Administracji Publicznej Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków 2005, s. 15–16.pl_PL
dc.referencesSmętkiewicz K., Świadomość społeczna wykorzystania wód geotermalnych w województwie łódzkim i landzie Styria w kontekście zrównoważonego rozwoju regionów, Wyd. Ibidem, Łódź 2014, s. 238.pl_PL
dc.referencesSmętkiewicz K.K., Smętkiewicz K.M., Walory przyrodnicze gminy Uniejów – formy ochrony przyrody, „Biuletyn Uniejowski” 2012, t. 1, s. 95−119.pl_PL
dc.referencesWołocznik A., Szmigiel S., Czas na smaki – kulinarny Uniejów, Wyd. Fundacja Inicjatyw Aktywnych Go Silver, Warszawa 2018.pl_PL
dc.referencesWołocznik A., Szmigiel S., Szelągowska K., Zielonka A., Tradycja kulinarna Uniejowa, Fundacja Inicjatyw Aktywnych Go Silver, Warszawa 2018.pl_PL
dc.referencesWoźniczko M., Orłowski D., Turystyka kulinarna w Polsce – wstępne badania nad fenomenem zjawiska, „Turystyka kulturowa” 2016, nr 5, s. 61–63.pl_PL
dc.referencesVI edycja Festiwalu Smaków już za nami, 2019, https://uniejow.pl/aktualnosci/vi-edycja-festiwalu-smakow-juz-za-nami.html [dostęp: 14.06.2019].pl_PL
dc.referencesBank Danych Lokalnych GUS, 2019, https://bdl.stat.gov.pl [dostęp: 21.06.2019].pl_PL
dc.referencesCzas na Smaki – Uniejów kulinarny, 2018, http://gosilver.org.pl/strona-glowna/nasze-projekty/warsztaty-kulinarne/ [dostęp: 14.06.2019].pl_PL
dc.referencesFestiwal kulinarny w Uniejowie, 2017, https://tvnmeteo.tvn24.pl/wideo/festiwal-kulinarny-w-uniejowie,1,502,1633006.html [dostęp: 14.06.2019].pl_PL
dc.referencesGoogle maps, 2019, https://www.google.com/maps [dostęp: 21.06.2019].pl_PL
dc.referencesHotele i restauracje, 2019, http://uniejow.gotopoland.eu/pl/turystyka/pierwsze-uzdrowisko-termalne/hotele-i-restauracje-uniejow.html [dostęp: 14.06.2019].pl_PL
dc.referencesKalendarz Imprez Gminy Uniejów, Wyd. Gmina Uniejów, 2019, https://uniejow.pl/wp-content/uploads/2018/12/Kalendarz-Imprez-2019.pdf [dostęp: 14.06.2019].pl_PL
dc.referencesKonferencja na temat lokalnych produktów z udziałem ambasadora Marka Prawdy, 2019, https://uniejow.pl/aktualnosci/konferencja-na-temat-lokalnych-produktow-z-udzialem-ambasadora-marka-prawdy.html [dostęp: 14.06.2019].pl_PL
dc.referencesKulinarny Uniejów, 2019, http://kulinarny.uniejow.pl/pomysl/ [dostęp: 14.06.2019].pl_PL
dc.referencesMistrz pizzy na Uniejowskim Festiwalu Smaków, 2018, https://tvnmeteo.tvn24.pl/wideo/mistrz-pizzy-na-uniejowskim-festiwalu-smakow,1,7,1724409.html [dostęp: 14.06.2019].pl_PL
dc.referencesOgórek Termalny zadebiutował!, 2017, https://uniejow.pl/aktualnosci/ogorek-termalny-zadebiutowal.html [dostęp: 14.06.2019].pl_PL
dc.referencesOgórek termalny, miód z lokalnych pasiek, mistrzowska pizza, smakowity weekend w Uniejowie, 2018, https://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/polska,28/ogorek-termalny-miod-z-lokalnych-pasiek-mistrzowska-pizza-smakowity-weekend-w-uniejowie,257638,1,0.html [dostęp: 14.06.2019].pl_PL
dc.referencesSmaki wiosny w Uniejowie, 2018, http://lodz.tvp.pl/36906104/smaki-wiosny-w-uniejowie-21042018/ [dostęp: 14.06.2019].pl_PL
dc.referencesUniejów – niesamowite smaki i wszechstronność wody geotermalnej, 2018, https://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/polska,28/uniejow-niesamowite-smaki-i-wszechstronnosc-wody-geotermalnej,257695,1,0.html [dostęp: 14.06.2019].pl_PL
dc.referencesTurystyka kulinarna – nowy trend na mapie urlopowej Polaków, 2016, http://www.salesnews.pl/Article.aspx?id=1588 [dostęp: 14.06.2019].pl_PL
dc.contributor.authorEmailagnieszka.owczarek@uniejow.pl
dc.contributor.authorEmailkarolina.smetkiewicz@up.krakow.pl
dc.identifier.doi10.18778/2299-8403.08.07
dc.relation.volume8pl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 License.
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 License.