dc.contributor.author | Rzeźnicka, Zofia | |
dc.date.accessioned | 2017-01-27T15:46:07Z | |
dc.date.available | 2017-01-27T15:46:07Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/20395 | |
dc.description.abstract | Rozprawa dotyczy roli mięsa oraz wybranych produktów odzwierzęcych w dietetyce, farmakologii i sztuce kulinarnej epoki antyku i Bizancjum. Dysertacja powstała przede wszystkim w oparciu o traktaty medyczne spisane w okresie od II do VII w. Na ich podstawie zilustrowałam poglądy ówczesnych lekarzy na temat wpływu konsumpcji interesujących mnie pokarmów na ludzki organizm, a w skutek tego ich wykorzystania w terapeutyce, począwszy od późnego antyku po epokę wczesnego Bizancjum. Podstawową bazą źródłową dla moich badań jest dorobek Galena z Pergamonu oraz bizantyńskie traktaty medyczne autorstwa Orybazjusza, Antyma, Aecjusza z Amidy, Aleksandra z Tralles, Pawła z Eginy i anonimowego dziełka O pokarmach. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.subject | dietetyka antyku i Bizancjum | pl_PL |
dc.subject | medycyna antyku i Bizancjum | pl_PL |
dc.subject | sztuka kulinarna antyku i Bizancjum | pl_PL |
dc.title | Mięso i produkty zwierzęce w dietetyce, procedurach terapeutycznych i gastronomii antyku i wczesnego Bizancjum na podstawie wybranych źródeł medycznych | pl_PL |
dc.type | PhD/Doctoral Dissertation | pl_PL |
dc.rights.holder | Zofia Rzeźnicka | pl_PL |
dc.page.number | 505 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Łódzki, Wydział Filozoficzno-Historyczny | pl_PL |
dc.contributor.authorEmail | zosia_pwp.historyk@wp.pl | pl_PL |
dc.dissertation.director | Kokoszko, Maciej | |
dc.dissertation.reviewer | Mikołajczyk, Ireneusz | |
dc.dissertation.reviewer | Kochanek, Piotr | |
dc.date.defence | 2017-02-17 | |