Show simple item record

dc.contributor.authorRzeźnicka, Zofia
dc.date.accessioned2017-01-27T15:46:07Z
dc.date.available2017-01-27T15:46:07Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/20395
dc.description.abstractRozprawa dotyczy roli mięsa oraz wybranych produktów odzwierzęcych w dietetyce, farmakologii i sztuce kulinarnej epoki antyku i Bizancjum. Dysertacja powstała przede wszystkim w oparciu o traktaty medyczne spisane w okresie od II do VII w. Na ich podstawie zilustrowałam poglądy ówczesnych lekarzy na temat wpływu konsumpcji interesujących mnie pokarmów na ludzki organizm, a w skutek tego ich wykorzystania w terapeutyce, począwszy od późnego antyku po epokę wczesnego Bizancjum. Podstawową bazą źródłową dla moich badań jest dorobek Galena z Pergamonu oraz bizantyńskie traktaty medyczne autorstwa Orybazjusza, Antyma, Aecjusza z Amidy, Aleksandra z Tralles, Pawła z Eginy i anonimowego dziełka O pokarmach.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.subjectdietetyka antyku i Bizancjumpl_PL
dc.subjectmedycyna antyku i Bizancjumpl_PL
dc.subjectsztuka kulinarna antyku i Bizancjumpl_PL
dc.titleMięso i produkty zwierzęce w dietetyce, procedurach terapeutycznych i gastronomii antyku i wczesnego Bizancjum na podstawie wybranych źródeł medycznychpl_PL
dc.typePhD/Doctoral Dissertationpl_PL
dc.rights.holderZofia Rzeźnickapl_PL
dc.page.number505pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Łódzki, Wydział Filozoficzno-Historycznypl_PL
dc.contributor.authorEmailzosia_pwp.historyk@wp.plpl_PL
dc.dissertation.directorKokoszko, Maciej
dc.dissertation.reviewerMikołajczyk, Ireneusz
dc.dissertation.reviewerKochanek, Piotr
dc.date.defence2017-02-17


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record