Mięso i produkty zwierzęce w dietetyce, procedurach terapeutycznych i gastronomii antyku i wczesnego Bizancjum na podstawie wybranych źródeł medycznych
Abstract
Rozprawa dotyczy roli mięsa oraz wybranych produktów odzwierzęcych w dietetyce, farmakologii i sztuce kulinarnej epoki antyku i Bizancjum. Dysertacja powstała przede wszystkim w oparciu o traktaty medyczne spisane w okresie od II do VII w. Na ich podstawie zilustrowałam poglądy ówczesnych lekarzy na temat wpływu konsumpcji interesujących mnie pokarmów na ludzki organizm, a w skutek tego ich wykorzystania w terapeutyce, począwszy od późnego antyku po epokę wczesnego Bizancjum. Podstawową bazą źródłową dla moich badań jest dorobek Galena z Pergamonu oraz bizantyńskie traktaty medyczne autorstwa Orybazjusza, Antyma, Aecjusza z Amidy, Aleksandra z Tralles, Pawła z Eginy i anonimowego dziełka O pokarmach.