Transfer technologii w przedsiębiorstwach przemysłu przetwórstwa spożywczego - uwarunkowania, modele
Abstract
Przedmiotem dysertacji jest proces transferu technologii w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego. Inspiracją do podjęcia badań będących przedmiotem tej pracy było przeświadczenie, że transfer technologii jest głównym czynnikiem wzrostu gospodarczego, a jego wybór ma kluczowe znaczenie dla rozwoju firmy. W pracy tej oprócz szerokich studiów literaturowych oraz wtórnych danych statystycznych GUS oraz US województwa łódzkiego, w części empirycznej pracy wykorzystano szereg danych pierwotnych uzyskanych w badaniach w ramach projektu "Stworzenie narzędzi do monitorowania innowacyjności regionu łódzkiego, z wykorzystaniem procesu przedsiębiorczego odkrywania na potrzeby aktualizacji RIS LORIS 2030". Autor był członkiem zespołu badawczego i realizatorem 25 wywiadów stanowiących podstawowy pakiet pierwotnych danych wykorzystanych w części empirycznej. Badania te, a także prowadzone w ramach tego projektu badania ankietowe 120 przedsiębiorstw, pozwoliły na poszukanie uogólnionych sądów, praw i reguł występujących w gospodarce, możliwe dzięki zastosowaniu metod analogicznych do metody analizy przypadku. Ich wyniki stanowiły założenia modelu transferu technologii w przedsiębiorstwach produkcji artykułów spożywczych integrującego kolejne fazy procesu badań nad technologiami z procesem uruchomienia produkcji i powiązanie tych działań z procesami inwencji w zakresie wyboru technologii, jej komercjalizacji oraz współpracy z otoczeniem naukowo-badawczym i biznesowym. Analiza wyników badań oraz relacji ukazanych w modelu integracji techniki i organizacji procesu transferu technologii w przemyśle produkcji artykułów spożywczych i warunkach w jakich przedsiębiorstwa tego przemysłu funkcjonują w województwie łódzkim, były podstawą do sformułowanie szeregu wniosków. Wnioski te stanowią odpowiedź na postawione w tej pracy pytania badawcze oraz są podstawą weryfikacji hipotez badawczych.