Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorMaj, Agnieszka
dc.date.accessioned2024-08-22T11:51:19Z
dc.date.available2024-08-22T11:51:19Z
dc.date.issued2024-06-30
dc.identifier.issn0208-600X
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/52979
dc.description.abstractThis article describes the diet catering service (delivering ready-made meals to customers’ homes or work in a selected period) as an example of rationalization and professionalization of diet. The article is based on the results of interviews conducted with 15 users of dietetic catering from Poland, conducted between 2021 and 2023. The aim of the interviews was to try to answer the question of what benefits the respondents derived from using dietetic catering in their everyday life. As the results of the analysis show, respondents try to live a healthy lifestyle, which they do not always succeed in doing. Outsourcing the preparation of meals to the specialized companies allows them to save time and receive well-balanced meals, at selected times of the day adapted to their rhythm of work. There is a compromise between meeting healthy eating norms and social norms relating to food consumption, both in terms of mealtimes, the number of meals per day as well as what is meant by a ‘proper lunch’.en
dc.description.abstractW artykule opisano usługę kateringu dietetycznego polegającą na dostarczaniu klientom gotowych posiłków do domu lub pracy w wybranym okresie jako przykład racjonalizacji i profesjonalizacji diety. Artykuł bazuje na wynikach badań własnych, wywiadów przeprowadzonych z 15 użytkownikami kateringu dietetycznego z Polski, w latach 2021–2023. Celem wywiadów była próba uzyskania odpowiedzi na pytanie, jakie korzyści daje badanym korzystanie z kateringu dietetyczego w codziennym życiu. Jak pokazują wyniki analiz, badani starają się sprostać zasadom prowadzenia zdrowego stylu życia, co nie zawsze im się udaje. Powierzenie przygotowywania posiłków w ręce wyspecjalizowanych firm pozwala im zaoszczędzić czas i otrzymywać odpowiednio zbilansowane posiłki, w wybranych porach dostosowanych do ich rytmu dnia. Mamy tu do czynienia z kompromisem pomiędzy realizacją norm dotyczących zdrowego odżywiania a norm społecznych odnoszących się do spożywania posiłków, zarówno jeśli chodzi o pory posiłków, ich liczbę w ciągu dnia, jak i to, co rozumie się jako „porządny obiad”.pl
dc.language.isoen
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl
dc.relation.ispartofseriesActa Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica;89pl
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
dc.subjectnutritionen
dc.subjectdietetic cateringen
dc.subjectPolanden
dc.subjectdieten
dc.subjectrationalizationen
dc.subjectodżywianiepl
dc.subjectkatering dietetycznypl
dc.subjectPolskapl
dc.subjectdietapl
dc.subjectracjonalizacjapl
dc.titleDiet as a challenge and a strategy: on the phenomenon of diet rationalisation in everyday lifeen
dc.title.alternativeDieta jako wyzwanie i strategia: o zjawisku racjonalizacji diety w codziennym życiupl
dc.typeArticle
dc.page.number57-70
dc.contributor.authorAffiliationWarsaw University of Life Sciences, Department of Sociologyen
dc.identifier.eissn2353-4850
dc.referencesAries P., Duby G. (eds.) (2000), Historia życia prywatnego, vol. 5: Od I wojny światowej do naszych czasów, Wydawnictwo Ossollineum.en
dc.referencesBiedrzycka K. (2015), Porównanie zaleceń żywieniowych z popularnymi dietami oraz skutki ich stosowania, [in:] Wolska-Adamczyk A. (ed)., Znaczenie racjonalnego żywienia w edukacji zdrowotnej, WSIiZ, Warszawa.en
dc.referencesBourdieu P. (2023), Dystynkcja. Społeczna krytyka władzy sądzenia, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa.en
dc.referencesCrowther G. (2013), Eating Culture: An Anthropological Guide to Food, University of Toronto Press.en
dc.referencesDomański H., Karpiński Z., Przybysz D., Straczuk J. (2015), Wzory jedzenia a struktura społeczna, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa.en
dc.referencesFischler C. (1988). Food, self and identity, “Social Science Information”, vol. 7(2), pp. 275–292. https://doi.org/10.1177/053901888027002005en
dc.referencesFoucault M. (1991), Discipline and Punish: The Birth of the Prison, Penguin Books.en
dc.referencesGlinka B., Czakon W. (2021), Podstawy badań jakościowych, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa.en
dc.referencesHigman B.W. (2012), Historia żywności: jak żywność zmieniała świat, Wydawnictwo Aletheia, Warszawa.en
dc.referencesKalberg S. (1980), Max Weber’s Types of Rationality: Cornerstones for the Analysis of Rationalization Processes in History, “The American Journal of Sociology”, vol. 85(5), pp. 1145–1179.en
dc.referencesKuryłowicz K. (2022), Pojęcie racjonalności i racjonalizacja prawa w pracach Maxa Webera, “Archiwum filozofii prawa i filozofii społecznej”, vol. 2021(3), pp. 82–93.en
dc.referencesMiles M.B., Huberman A.M. (2000), Analiza danych jakościowych, Wydawnictwo Trans Humana, Białystok.en
dc.referencesPoulain J.-P. (2017), The Sociology of Food: Eating and the Place of Food in Society, Bloomsbury (ebook)en
dc.referencesPyrzyńska E. (2018), Zachowania konsumenta na ryku usług cateringowych na przykładzie cateringu dietetycznego, “Ekonomiczne problemy turystyki”, vol. 2(42), pp. 265–271. https://wnus.usz.edu.pl/ept, https://doi.org/10.18276/ept.2018.2.42-25en
dc.referencesSchilling Ch. (2005), The Body in Culture, Technology and Society, Sage Publications, Thousand Oaks, London,.en
dc.referencesStraczuk J. (2016), Modernizacja wzorów żywienia w PRL wobec wiedzy potocznej i codziennych praktyk, [in:] Kurczewska J. (ed.), Przemiany kulturowe we współczesnej Polsce, Wydawnictwo IFiS PAN, Warszawa, pp. 200–211.en
dc.referencesTurner B.S. (1982), The Government of the Body: Medical Regimens and the Rationalization of Diet, “The British Journal of Sociology”, vol. 33(2), pp. 254–269.en
dc.referencesTurner B.S. (1994), Regulating Bodies: Essays in Medical Sociology, Routlegde, London and New York.en
dc.referencesVigarello G. (2012), Historia otyłości, Wydawnictwo Aletheia, Warszawa.en
dc.referencesWeber M. (2010), Protestant Etic and The Spirit of Capitalism, Martino Fine Books.en
dc.referencesZborowski M., Mikulec A. (2022), Dietary Catering: The Perfect Solution for Rational Food Management in Households, “Sustainability”, vol. 2022(14), 9174. https://doi.org/10.3390/su14159174en
dc.referencesBankier.pl, Polak „na pudełkach”: krajowy rynek kateringu dietetycznego wart ok. 2 mld złotych i ciągle rośnie, https://www.bankier.pl/wiadomosc/Polak-na-pudelkach-Krajowy-rynek-cateringu-dietetycznego-wart-ok-2-mld-zl-i-ciagle-rosnie-8441892.html [accessed: 22.02.2024]en
dc.referencesDieta Pirata https://dietapirata.com.pl/zestawy/ [accessed: 2.11.2023]en
dc.referencesFitpapu https://www.fitpapu.com/jak-to-dziala/zdrowy-styl/ [accessed: 2.11.2023]en
dc.referencesMójKatering.pl https://mojcatering.com.pl/dieta/zestaw-sport/ [accessed: 2.11.2023]en
dc.contributor.authorEmailagnieszka_maj@sggw.edu.pl
dc.identifier.doi10.18778/0208-600X.89.04


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0