Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorPrączko, Anna
dc.contributor.authorKierzkowska, Agata
dc.contributor.authorRochmińska, Małgorzata
dc.contributor.editorStasiak, Andrzej
dc.date.accessioned2023-04-17T14:38:16Z
dc.date.available2023-04-17T14:38:16Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.citationPrączko, A., Kierzkowska, A., Rochmińska, M. (2005). Kuchnia regionalna Podhala i jej wykorzystanie w gastronomii regionu. Turystyka i Hotelarstwo, 8, 133-157.pl_PL
dc.identifier.issn1644-8871
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/46732
dc.description.abstractThis paper discusses factors determining the character of the traditional cuisine of the Podhale region such as farming and breeding system, geographical and historical considerations, religious traditions, prevailing tastes of local inhabitants and economic conditions. The work includes detailed characterization of the traditional highlanders’ cuisine well-known for such dishes and products as sauerkraut soup, potato pancakes (moskole), and sheep chese (oscypek, bundz). Commonly associated with Podhale, they represent culinary showpieces of the region. Particular attention has been given to festive dishes, prepared by local population with special care. The empirical section of the work has been based on field investigation on regional cuisine and catering facilities available in Podhale. The survey was carried out in selected villages and settlements in the Małopolskie voivodship. It was found that the contemporary cuisine of the Podhale region has preserved to large extent culinary tradition that is still present in everyday’s life of the inhabitants. Included in the paper is a selection of recipes of most typical dishes. The recipes were provided by respondents participating in a questionnaire survey. Therefore these recipes are still in use in the region concerned. Most popular dishes include: sauerkraut soup, haluski (cabbage and noodles), kluski scykane (potato noodles), rzezańce (noodles). The survey explored also availability of eating places in the Podhale region, among which particularly important are traditional inns called karczma accounting for more than a half of all places. Serving mostly typical regional food, the karczmas represent a recommendable form of promotion of region’s assets, combining cuisine and folklore.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzipl_PL
dc.relation.ispartofseriesTurystyka i Hotelarstwo;
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.titleKuchnia regionalna Podhala i jej wykorzystanie w gastronomii regionupl_PL
dc.title.alternativeThe cuisine of the Podhale region and its use in the region's food service tradepl_PL
dc.typeArticlepl_PL
dc.page.number133-157pl_PL
dc.referencesBaranowski B., 1979, Polska karczma, restauracja, kawiarnia, Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Wrocław.pl_PL
dc.referencesBłaszczyk-Żuławska H., 2003, Kultura ludowa Podhala, Muzeum Tatrzańskie, Zakopane.pl_PL
dc.referencesGrzesińska W., Gajewska D., 1999, Żywienie w turystyce, WSiP, Warszawa.pl_PL
dc.referencesJakimowicz-Klein B., 2003, Kuchnia góralska z przyprawami leczącymi, Wyd. Astram, Wrocław.pl_PL
dc.referencesKozak A., 2001, Zagroda Karkoszów w Czarnej Górze. Przewodnik, Muzeum Tatrzańskie, Zakopane.pl_PL
dc.referencesMarkuza-Bieniecka B., Dekarski J.P., 1976, Kuchnia regionalna wczoraj i dziś, Wyd. Watra, Warszawa.pl_PL
dc.referencesPrączko A., Kierzkowska A., 2004, Wykorzystanie regionalnych tradycji kulinarnych we współczesnej gastronomii Lubelszczyzny, Turystyka i Hotelarstwo, 6.pl_PL
dc.referencesSterczula E., 1992, Potrawy ludności góralskiej, Rocznik Podhalański, 5.pl_PL
dc.referencesSzromba-Rysowa Z., 2000, Pożywienie, [w:] Podhale – tradycja we współczesnej kulturze wsi, Instytut Archeologii i Etnologii PAN, Kraków.pl_PL
dc.referencesŚwiderski F., Bytnerowicz B., 1990, Potrawy z roślin strączkowych w naszej kuchni, PWE, Warszawa.pl_PL
dc.referencesTylkowa D. (red.), 2000, Podhale. Tradycja we współczesnej kulturze wsi, Biblioteka Etnografii Polskiej, nr 55, Kraków.pl_PL
dc.referencesWiaderek T., 2005, Grule, kapusta i owcze mleko, Przegląd Gastronomiczny, 8.pl_PL
dc.relation.volume8pl_PL
dc.disciplinegeografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzennapl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail
Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe