Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorPrączko, Anna
dc.contributor.authorKierzkowska, Agata
dc.contributor.editorStasiak, Andrzej
dc.date.accessioned2023-04-14T10:15:57Z
dc.date.available2023-04-14T10:15:57Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.citationPrączko, A., Kierzkowska, A. (2004). Wykorzystanie regionalnych tradycji kulinarnych we współczesnej gastronomii Lubelszczyzny. Turystyka i Hotelarstwo, 6, 159-177.pl_PL
dc.identifier.issn1644-8871
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/46715
dc.description.abstractThe paper discusses the influence of culinary traditions in contemporary Poland, taking into account the complexity of this issue. Apart from the above, various factors moulding culinary traditions of a region have been considered. The agrarian-breeding economy, natural resources of geographical environment, tastes and traditional dietary habits of inhabitants of the region should be taken into consideration. The influence of culinary traditions of neighbouring regions, affluence of the local community and also its religion are of some significance as well. The research was carried out in Janów, Biłgoraj and Włodawa regions in Lublin Province. The aim of the research was to establish the image of indigenous regional cuisine with dominating dishes of flour and groats, supplemented with milk and vegetables. Meat is rare in traditional diet of local residents. Among representative delicacies of the region one may find boiled dumplings stuffed with cabbage, fried pies, a type of gelatine dessert made of buckwheat groats, a kind of local bread (korowaj) and soup made of lettuce. The paper also characterizes the catering base of the examined region. It has been found that the majority of catering outlets are to be found in Włodawa region. These are mainly bars belonging to outlets of food type, and cafés belonging to supplementary outlets. As to additional activity, only a slight interest of their owners has been observed. The range of the use of traditional cuisine of examined regions has been proven to be limited and possible directions of its contribution to the development of local catering have been pointed out.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Łodzipl_PL
dc.relation.ispartofseriesTurystyka i Hotelarstwo;
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.titleWykorzystanie regionalnych tradycji kulinarnych we współczesnej gastronomii Lubelszczyznypl_PL
dc.title.alternativeThe use of regional culinary traditions in the contemporary catering of the Lublin regionpl_PL
dc.typeArticlepl_PL
dc.page.number159-177pl_PL
dc.referencesBołotnikowa W.A. (red.), 1984, Kuchnia białoruska, Państwowe Wyd. Rolnicze i Leśne, Warszawa.pl_PL
dc.referencesCzerwińska D., 2003, Nie tylko na sypko, Przegląd Gastronomiczny, 8.pl_PL
dc.referencesGołębiowski Ł., 1894, Domy i dwory, Lwów, przedruk w: Jak efektywnie wykorzystać uwarunkowania wynikające z miejscowej tradycji i kultury do promowania rozwoju lokalnego – Zaczarowane Polesie, 2000, Ekologiczny Klub UNESCO.pl_PL
dc.referencesGrzesińska W., Gajewska D., 1999, Żywienie w turystyce, WSiP, Warszawa.pl_PL
dc.referencesKasza dla zdrowia i urody, 2003, Urząd Miejski w Janowie Lubelskim, Janów Lubelski.pl_PL
dc.referencesKucharz & Gastronom. Vademecum, 2001, Wyd. Rea, Warszawa.pl_PL
dc.referencesKlaczyński L., 2003, Unia smaku, Przegląd Gastronomiczny, 8.pl_PL
dc.referencesKubiak I., Kubiak K., 1981, Chleb w tradycji ludowej, Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza, Warszawa.pl_PL
dc.referencesLemnis M., Vitry H., 1986, W staropolskiej kuchni i przy polskim stole, Wyd. Interpress, Warszawa.pl_PL
dc.referencesMalinowski L., 2003, Słodkie smaki gościnności, Przegląd Gastronomiczny, 8.pl_PL
dc.referencesMarkuza-Bieniecka B., Dekowski J.P., 1976, Kuchnia regionalna wczoraj i dziś, Wyd. Warta, Warszawa.pl_PL
dc.referencesMokras-Grabowska J., 2003, Autentyczność twórczości ludowej Lubelszczyzny, Turystyka i Hotelarstwo, 4.pl_PL
dc.referencesSala J., 2003, Marketing w gastronomii, Wyd. Ekonomiczne, Warszawa.pl_PL
dc.referencesStudzieniecki T., Palich P., 2003, Kuchnia – element dziedzictwa kulturowego jako produkt turystyczny, [w:] Stegner T. (red.), W kuchni i za stołem – dystanse i przenikanie kultur, Arche, Gdańsk.pl_PL
dc.referencesZieja T., 2003, Brama na wschód, Biesiada pod kasztanami, Przegląd Gastronomiczny, 8.pl_PL
dc.relation.volume6pl_PL
dc.disciplinegeografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzennapl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail
Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe
Poza zaznaczonymi wyjątkami, licencja tej pozycji opisana jest jako Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe