dc.contributor.author | Poreda, Anna | |
dc.contributor.editor | Makowska-Iskierka, Marzena | |
dc.contributor.editor | Wojciechowska, Jolanta | |
dc.date.accessioned | 2022-08-19T06:06:53Z | |
dc.date.available | 2022-08-19T06:06:53Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.citation | Poreda A., Lokalne produkty, regionalne i tradycyjne dania w gastronomii hotelowej jako przykład innowacji stosowanych przez hotele 5-gwiazdkowe w Polsce, [w:] Percepcja turystyki w przestrzeni i w czasie pandemii COVID-19, M. Makowska-Iskierka, J. Wojciechowska (red.), Warsztaty z Geografii Turyzmu, t. 12, WUŁ, Łódź 2022, https://doi.org/10.18778/8220-907-5.07 | pl_PL |
dc.identifier.isbn | 978-83-8220-907-5 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/42835 | |
dc.description.abstract | Branża gastronomiczna to jedna z prężniej rozwijających się gałęzi gospodarki.
Warto jednak zwrócić uwagę, że pomimo wprowadzania wielu innowacji, podążania za
aktualnymi trendami, branża gastronomiczna nawiązuje do tradycji, tzn. wykorzystywania
produktów regionalnych, korzystania z kanonów kuchni narodowych czy serwowania dań
regionalnych. Od gastronomii hotelowej wymaga się uniwersalności. Ma ona za zadanie
odpowiadać potrzebom żywieniowym różnorodnych gości hoteli. Mimo ukierunkowania
restauracji na jeden rodzaj kuchni, widać utrzymującą się tendencję do serwowania
takich śniadań, by odpowiadały potrzebom jak największej grupy gości, niezależnie od
kraju pochodzenia czy zwyczajów żywieniowych. Śniadania są najczęściej wybieraną
usługą gastronomiczną. Hotelarze niejednokrotnie decydują się na poszerzenie tej oferty
o produkty i dania pochodzenia lokalnego, własnego lub tradycyjnego – regionalnego.
Wybór ten pozytywnie wpływa na przewagę konkurencyjną pomiędzy obiektami, oddziałując
przy okazji pozytywnie na rozwój rynku lokalnego. Hotelarze chętnie się chwalą
wykorzystywaniem takich produktów w swoim menu, dodatkowo pogłębiając wiedzę
gości w zakresie kuchni kraju czy regionu. W artykule autorka przedstawiła przykłady
wykorzystania dań tradycyjnych w restauracjach hotelowych ze szczególnym uwzględnieniem
takich praktyk w hotelach 5-gwiazdkowych w Polsce. | pl_PL |
dc.description.abstract | The catering industry is one of the most rapidly growing branches of the economy.
However, it is worth noting that despite the introduction of many innovations and
following current trends, the catering industry has not parted with tradition. Tradition is
understood as the use of regional products, the use of national cuisine or the serving of
regional dishes. Hotel catering is required to be highly versatile. It is also supposed to meet
the nutritional needs of various hotel guests. Despite restaurants focusing on one type of
cuisine, there is a persistent tendency to serve breakfasts that suit the needs of the largest
group of guests, regardless of their country of origin or eating habits. Breakfasts are the
most popular catering service in hotels. More and more hoteliers are deciding to extend
this offer with products and dishes of their own devising, or of local or traditional-regional
origin. This choice has a positive influence on the competitive advantage among the establishments,
and at the same time has a positive impact on the development of the local
market. Hoteliers are eager to boast of using such products on their menus, additionally
contributing to the education of guests about the cuisine of the country or region. In this
article, the author presents examples of using traditional dishes in hotel restaurants. With
particular emphasis on such practices in five-star hotels in Poland | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartof | Percepcja turystyki w przestrzeni i w czasie pandemii COVID-19; | |
dc.relation.ispartofseries | Warsztaty z Geografii Turyzmu; | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | luksusowe hotele | pl_PL |
dc.subject | restauracja hotelowa | pl_PL |
dc.subject | dania regionalne | pl_PL |
dc.subject | hotele 5-gwiazdkowe | pl_PL |
dc.subject | gastronomia hotelowa | pl_PL |
dc.title | Lokalne produkty, regionalne i tradycyjne dania w gastronomii hotelowej jako przykład innowacji stosowanych przez hotele 5-gwiazdkowe w Polsce | pl_PL |
dc.type | Book chapter | pl_PL |
dc.page.number | 125-136 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Łódzki, Wydział Nauk Geograficznych | pl_PL |
dc.identifier.eisbn | 978-83-8220-908-2 | |
dc.contributor.authorBiographicalnote | Anna Poreda, mgr, asystent w Instytucie Geografii Miast, Turyzmu
i Geoinformacji na Wydziale Nauk Geograficznych UŁ, e-mail: anna.
poreda@geo.uni.lodz.pl, https://orcid.org/0000-0001-6843-5981, dyscyplina:
geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna.
Zainteresowania badawcze: oscylują w temacie turystyki kulinarnej,
gastronomi hotelowej, turystyki konferencyjnej i hotelarstwa. W trakcie
przygotowywania rozprawy doktorskiej pt.: Znaczenie usług gastronomicznych
w funkcjonowaniu hoteli w Polsce. | pl_PL |
dc.references | Bekier-Jaworska, E., Koprucha, K., Lubaś, M. (2014). Wykorzystanie dań regionalnych oraz lokalnych obiektów gastronomicznych w rozwoju turystyki kulinarnej na terenie miasta Zamość. Turystyka Kulturowa, 12, 21–37. | pl_PL |
dc.references | Charzyński, P., Gonia, A., Podgórski, Z., Kruger, A.A. (2017). Uwarunkowania rozwoju turystyki kulinarnej w województwie pomorskim. Journal of Education, Health and Sport, 7 (4), 665–681. | pl_PL |
dc.references | Duda-Seifert, M., Drozdowska, M., Rogowski, M. (2016). Produkty turystyki kulinarnej Wrocławia i Poznania – analiza porównawcza. Turystyka Kulturowa, 5 (5), 101–114. | pl_PL |
dc.references | Herman, K., Szromek, A., Naramski, M. (2014). Sprawność wykorzystania narzędzi komunikacji e-mailowej w sprzedaży produktu turystycznego. Zeszyty Politechniki Śląskiej. Organizacja i Zarządzanie, 68, 299–311. | pl_PL |
dc.references | Kozłowska, A. (2020). Kuchnia regionalna w gastronomii hotelowej na przykładzie Poznania. W: M. Makowska-Iskierka, J. Wojciechowska (red.), Warsztaty z Geografii Turyzmu 10: Krajoznawstwo a turystyka (s. 191–200). Łódź: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego. https://doi.org/10.18778/8220-355-4.14 | pl_PL |
dc.references | Makała, H. (2007). Tradycje w kuchni polskiej jako atrakcja dla turystów. Zeszyty Naukowe. Turystyka i Rekreacja, 1 (15), 17–27. | pl_PL |
dc.references | Ołubiec-Opatowska, E., Pielak, M., Czarniecka-Skubina, E., Głuchowski, A. (2018). Oferta gastronomiczna w turystyce na przykładzie polskich obiektów noclegowych. Zeszyty Naukowe Uczelni Vistula, 60 (3), 45–58. | pl_PL |
dc.references | Orłowski, D. (2018). Polskie kuchnie regionalne i ich miejsce w turystyce kulinarnej na obszarach wiejskich. Turystyka Kulturowa, 7, 132–157. | pl_PL |
dc.references | Przybyło-Kisielewska, K., Kruczek, Z., Knefel, M. (2019). Znaczenie regionalnych produktów kulinarnych w turystyce zdrowotnej. Dobre praktyki w uzdrowisku Busko-Zdrój. Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Turystyki i Ekologii, VIII (15), 32–49. https://doi.org/10.13140/RG.2.2.12969.85600 | pl_PL |
dc.references | Sala, J. (2020). Hotele luksusowe – istota, rola i paradygmaty rozwoju na rynku turystycznym. Marketing i Rynek/Journal of Marketing and Market Studies, XXVII (1), 3–13. https://doi.org/10.33226/1231-7853.2020.1.1 | pl_PL |
dc.references | Walenciuk, J., Dłużewska, A. (2018). Innowacje w usługach hotelarskich – analiza porównawcza rozwiązań innowacyjnych wdrażanych w wybranych hotelach województwa lubelskiego i małopolskiego. Ekonomiczne Problemy Turystyki, 2 (42), 145–155. https://doi.org/10.18276/ept.2018.2.42–15 | pl_PL |
dc.references | Zdon-Korzeniowska, M. (2009). Jak kształtować regionalne produkty turystyczne? Teoria i praktyka. Kraków: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego. | pl_PL |
dc.references | Bank Danych Lokalnych. Pobrane z: bdl.stat.gov.pl/bdl/start (13.03.2022). | pl_PL |
dc.references | Encyklopedia Zarządzania. Pobrane z: www.mfiles.pl/pl/index.php/Dobro_luksusowe (13.03.2022). | pl_PL |
dc.references | Encyklopedia Zarządzania. Pobrane z: www.mfiles.pl/pl/index.php/Dobro_luksusowe (13.03.2022). | pl_PL |
dc.references | Słownik Języka Polskiego. Pobrane z: https://sjp.pwn.pl/ (13.03.2022). | pl_PL |
dc.contributor.authorEmail | anna.poreda@geo.uni.lodz.pl | pl_PL |
dc.identifier.doi | 10.18778/8220-907-5.07 | |
dc.relation.volume | 12 | pl_PL |