dc.contributor.author | DOMANSKI, TOMASZ | |
dc.contributor.author | Bryła, Paweł | |
dc.date.accessioned | 2020-02-07T07:00:54Z | |
dc.date.available | 2020-02-07T07:00:54Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.identifier.citation | Domański T., Bryła P., Marketing produktów regionalnych na europejskim rynku żywności, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2013, doi: 10.18778/7525-992-6 | pl_PL |
dc.identifier.isbn | 978-83-7525-992-6 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/31446 | |
dc.description | Niniejsze opracowanie jest kolejnym etapem naszych badań w zakresie analizy wybranych aspektów marketingu produktów żywnościowych na rynku europejskim. Tym razem postanowiliśmy zająć się marketingiem produktów regionalnych. Wybór tej kategorii produktów nie jest przypadkowy. Obserwujemy bowiem bardzo wyraźne zmiany w zachowaniach nabywców, którzy coraz częściej sięgają po regionalne produkty żywnościowe z uwagi na ich unikatowe walory. Wzrost zainteresowania takimi produktami wynika w dużym stopniu ze zmęczenia konsumentów ofertą produktów masowych. Nowym trendem zachowań nabywców produktów żywnościowych jest poszukiwanie zdrowych produktów o unikatowych atrybutach. Mamy tutaj do czynienia z rosnącą świadomością konsumentów – zwłaszcza średniego pokolenia – oraz z coraz większą dbałością o zdrowy tryb życia. Współczesny konsument jest także coraz bardziej otwarty na poznawanie różnych regionów i to zarówno w skali swego kraju, jak i całej Europy. W procesie konsumpcji produktów żywnościowych obserwujemy | pl_PL |
dc.description.sponsorship | Udostępnienie publikacji Wydawnictwa Uniwersytetu Łódzkiego finansowane w ramach projektu „Doskonałość naukowa kluczem do doskonałości kształcenia”. Projekt realizowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój; nr umowy: POWER.03.05.00-00-Z092/17-00. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego | pl_PL |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | marketing | pl_PL |
dc.subject | produkty regionalne | pl_PL |
dc.subject | europejski rynek żywności | pl_PL |
dc.subject | żywność ekologiczna | pl_PL |
dc.subject | Lista Produktów Tradycyjnych | pl_PL |
dc.title | Marketing produktów regionalnych na europejskim rynku żywności | pl_PL |
dc.type | Book | pl_PL |
dc.page.number | 296 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Łódzki, Wydział Studiów Międzynarodowych i Politologicznych, Katedra Marketingu Międzynarodowego i Dystrybucji | pl_PL |
dc.identifier.eisbn | 978-83-7969-038-1 | |
dc.references | Albisu L.M., Work Programme 2, Link between origin labelled products and local production systems, supply chain analysis-Final report, July 2002, Dolphins Concerted Action, Contract QLK5-2000-0593, European Commission. | pl_PL |
dc.references | Amabile S., Processus d’innovation, réseaux et usages d’internet. Les eléments de la croissance du marché de la PME?, „Décisions Marketing” [Paris], No 48, Octobre–Décembre 2007. | pl_PL |
dc.references | Amerighi G., Il cacio pecorino, Libreria editrice Fiorentina, Firenze 1979. | pl_PL |
dc.references | Atlante Qualivita 2009, Edizioni del Gusto, Milano 2008. | pl_PL |
dc.references | Aurier P., Fort F., Effets de la région d’origine, du produit, de la marque et de leurs congruences, sur l’evaluation des consommateurs: application aux produits agroalimentaires, „Recherche et Applications en Marketing” 2005, t. 20, no 4 [s. 29–52]. | pl_PL |
dc.references | Aurier P., Sirieix L., Le marketing des produits agroalimentaires, Dunod, Paris 2004. | pl_PL |
dc.references | Barberis C., Lardo di Colonnata: la via bianca del gusto tra i marmi di Carrara, Federico Motta, Milano 2003. | pl_PL |
dc.references | Baruzzi M., Montanari M., Porci e porcari nel medioevo, paesaggio economia alimentazione, Libreria SEAB, Clueb, Bologna 1981. | pl_PL |
dc.references | Belletti G., Burgassi T., Manco E., Marescotti A., Pacciani A., Scaramuzzi S., The roles of geographical indications (PDO and PDI) on the internationalization process of agro-food products, [w:] International Marketing and International Trade of Quality Food Products, EAAE Seminar, Bologna 2007. | pl_PL |
dc.references | Czinkota M.R., Ronkainen I.A., Zvobgo G., International Marketing, South-Western Cengage Learning, Andover 2011. | pl_PL |
dc.references | Dion D., Remy E., Stiz L., Le sentiment régional comme levier d’action marketing, „Décisions Marketing” [Paris], No 58, Avril–Juin 2010. | pl_PL |
dc.references | Domański T., Strategie rozwoju handlu, PWE, Warszawa 2005. | pl_PL |
dc.references | Fotopoulos C., Krystallis A., Quality labels as a marketing advantage. The case of the „PDO Zagora” apples in the Greek market, „European Journal of Marketing” 2003, vol. 37, No 10. | pl_PL |
dc.references | Gallen C., Cases A.-S., Le role du risqué percu et de l’éxperience dans l’achat de vin en ligne, „Décisions Marketing” [Paris], No 45, Janvier–Mars 2007. | pl_PL |
dc.references | Gatti de Marinis C., Il lardo di Colonnata, Pacini Fazzi, Lucca [2001]. | pl_PL |
dc.references | Gąsiorowski M., Dotychczasowe dokonania w promocji i budowie rynku żywności tradycyjnej, [w:] M. Gąsiorowski (red.), O produktach tradycyjnych i regionalnych. Możliwości a polskie realia, Fundacja Fundusz Współpracy, Warszawa 2005 [s. 269–278]. | pl_PL |
dc.references | Gąsiorowski M., Jasiński J., System ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych, „Zagadnienia Doradztwa Rolniczego” 2004, nr 1 [s. 86–100]. | pl_PL |
dc.references | Gąsiorowski M., Swulińska-Katulska A., Dziedzictwo kulinarne szansą polskiej wsi w zjednoczonej Europie, „Zagadnienia Doradztwa Rolniczego” 2002, nr 1 [s. 26–43]. | pl_PL |
dc.references | Gombault A., Le marketing du patrimoine culturel, [w:] Le Marketing de l’art et de la culture. Spectacle vivant, patrimoine et industries culturelles, red. D. Bourgeon-Renault, Dunaud, Paris 2009. | pl_PL |
dc.references | Goszczyński D., Uwarunkowania rozwoju rynków produktów regionalnych i tradycyjnych, „Handel Wewnętrzny” 2006, listopad–grudzień [s. 5–11]. | pl_PL |
dc.references | Guarnaschelli Gotti M., Colonna A., Pecorino romano: la storia più saporita del mondo, Macomer, Consorzio per la tutela del formaggio pecorino romano, 1993. | pl_PL |
dc.references | Hulten B., Broweus N., Dijk van M., Marketing sensoryczny, PWE, Warszawa 2011. | pl_PL |
dc.references | INSOR-Istituto nazionale di sociologia rurale, Atlante dei prodotti tipici: i salumi, Agra – Rai-Eri, Roma [2002]. | pl_PL |
dc.references | INSOR-Istituto nazionale di sociologia rurale, Dizionario enciclopedico dei formaggi, Mondadori Doc, Milano 2008. | pl_PL |
dc.references | Iversen N., Hem L., Provenance associations as core values of place umbrella brands. A framework of characteristics, „European Journal of Marketing” 2008, vol. 42, No 5/6. | pl_PL |
dc.references | Jąder K., Produkty regionalne – ich miejsce i znaczenie w popycie i podaży wybranych grup artykułów spożywczych, „Zagadnienia Ekonomiki Rolnej” 2006, nr 4 [s. 143–147]. | pl_PL |
dc.references | Komisja Europejska, Food Quality Policy in the European Union. Protection of Geographical Indications, Designations of Origin and Certificates of Specific Character for agricultural products and foodstuffs. Guide to Community Regulations, Bruksela 2004. | pl_PL |
dc.references | Kuznesof S., Tregear A., Moxey A., Regional foods: a consumer perspective, „British Food Journal” 1997, vol. 99, No 6. | pl_PL |
dc.references | Meulen H. van der, A normative definition method for origin food products, „Anthropology of Food” 2007, marzec, http://aof.revues.org, data dostępu: 23.06.2007. | pl_PL |
dc.references | Mora P., Castaing Y., Bonnes pratiques en marketing du vin. 20 études de cas de vins du monde, Dunod, Paris 2005. | pl_PL |
dc.references | Negbi M. (ed.), Saffron Crocus sativus L, Edited by Moshe Negbi, CRC Press, Amsterdam 1999. | pl_PL |
dc.references | Nomisma. Originale Italiano. Rapporto Indicod-Ecr-Promozione e Tutela dell’Agroalimentare di Qualita.milano (IT): Agra Editrice, Milano 2005. | pl_PL |
dc.references | OriGIn (Organization for an International Geographical Indications Network), Newsletter, 2005, February, vol. 4 [s. 1–4]. | pl_PL |
dc.references | Pourquoi et comment innover dans un secteur traditionnel comme le vin?, „Décisions Marketing” [Paris], 2010, t. 8, No 60, Octobre–Decembre. | pl_PL |
dc.references | Rapporto 2011, La sicurezza agro ambientale e agroalimentare. Ministero Politiche Agricole Alimentari e Forestali. Corpo Forestale dello Stato, Marzo 2012. | pl_PL |
dc.references | Romanelli L., I salumi d’Italia, Nardini, Firenze 2002. | pl_PL |
dc.references | Rouzet E., Seguin G., Le marketing du vin. Savoir vendre le vin, 2e édition, Dunod, Paris 2006. | pl_PL |
dc.references | Rozporządzenie Rady (WE) nr 509/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie produktów rolnych i środków spożywczych będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami, DzU UE z dn. 31.3.2006 L 93/1–9 PL. | pl_PL |
dc.references | Rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych, DzU UE z dn. 31.3.2006 L 93/12–23 PL. | pl_PL |
dc.references | Scheffer S., Qu’est-ce qu’un produit alimentaire lié à une origine géographique? [praca doktorska], Université Paris I Panthéon Sorbonne, Paryż 2002. | pl_PL |
dc.references | Schneider S.C., Barsoux J.L., Managing Across Cultures, Prentice Hall, Harlow 2003. | pl_PL |
dc.references | Sonnino R., Embeddedness in Action: Saffron and the Making of the Local in southern Tuscany, „Agriculture and Human Values”, January 2007. | pl_PL |
dc.references | Sonnino R., For a ‘Piece of Bread’? Interpreting Sustainable Development through Agritourism in southern Tuscany, „Sociologia Ruralis” 2004, No 44 (3) [s. 285–300]. | pl_PL |
dc.references | Sonnino R., The power of place: embeddedness and local food systems in Italy and the UK, „Antrophology of Food”, March 2007, cyt. za: http://aof.revues.org/454. | pl_PL |
dc.references | Sonnino R., Marsden T.K., Alternative Food Networks in England: Towards a New Agrarian Eco-Economy?, [w:] T.K. Marsden, J. Murdoch (eds), Between the Local and the Global: Confronting Complexity in the Contemporary Agri-food Sector, Elsevier, Amsterdam 2006 [s. 309–333]. | pl_PL |
dc.references | Sonnino R., Marsden T.K., Beyond the Divide: Rethinking Relations between Alternative and Conventional Food Networks in Europe, „Journal of Economic Geography” 2006, No 6 [s. 181–199]. | pl_PL |
dc.references | Swulińska-Katulska A., Szuber M., Świadomość konsumentów i producentów w ocenie jakości produktów regionalnych, „Zagadnienia Doradztwa Rolniczego” 2006, nr 2 [s. 30–41]. | pl_PL |
dc.references | Tacca A., Perna et Parma: una biografia del prosciutto, Parma 1990. | pl_PL |
dc.references | Tregear A., Gorton M., The challenges of sharing: brands as club goods, „European Journal of Marketing” 2009, vol. 43, No 5/6. | pl_PL |
dc.references | Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych, DzU RP, 2004, nr 10, poz. 68 [s. 823–833]. | pl_PL |
dc.references | Usunier J.C., Lee J.A., Marketing Across Cultures, Prentice Hall, Harlow 2009. | pl_PL |
dc.references | Wagen van der L., White L., Events Management, Pearson, Frenchs Forest 2010. | pl_PL |
dc.references | Wirthgen A., Consumer, Retailer, and Producer Assessments of Product Differentiation According to Regional Origin and Process Quality, „Agribusiness” 2005, t. 21, No 2 [s. 191–211]. | pl_PL |
dc.references | http://www.3torri.com | pl_PL |
dc.references | http://www.academiabarilla.com/ | pl_PL |
dc.references | http://www.acetaiadigiorgio.it/ | pl_PL |
dc.references | http://www.acetaiaditalia.it/ | pl_PL |
dc.references | http://www.acetaialabonissima.it/lang1/home.html | pl_PL |
dc.references | http://www.agraria.org/ | pl_PL |
dc.references | http://www.agriturist.it/ | pl_PL |
dc.references | http://www.aof.revues.org/ | pl_PL |
dc.references | http://www.balsamico.it/ing_adsl/home.html | pl_PL |
dc.references | http://www.bella–toscana.com/ | pl_PL |
dc.references | http://www.blog.prosciutto.it/it/ | pl_PL |
dc.references | http://www.cheesemaking.com | pl_PL |
dc.references | http://www.chianti.com/ | pl_PL |
dc.references | http://www.consorziobalsamico.it | pl_PL |
dc.references | http://www.consorzioolioseggiano.it/ | pl_PL |
dc.references | http://www.consorziopecorinosiciliano.it/ | pl_PL |
dc.references | http://www.crcnetbase.com/ | pl_PL |
dc.references | http://www.culturalitaly.com/ | pl_PL |
dc.references | http://www.discovertheorigin.co.uk/ | pl_PL |
dc.references | http://www.discovertuscany.com/ | pl_PL |
dc.references | http://www.ezinearticles.com/ | pl_PL |
dc.references | http://www.firenzemadeintuscany.com/it/ | pl_PL |
dc.references | http://www.fondazioneslowfood.it/ | pl_PL |
dc.references | http://www.formalibera.com/ | pl_PL |
dc.references | http://www.frantoiofranci.it/index_engl.html | pl_PL |
dc.references | http://www.gerinispa.it/public/gerini/ | pl_PL |
dc.references | http://www.ghelli.it/ita/home.html | pl_PL |
dc.references | http://www.giardino.alpoggiolo.it/fr.html | pl_PL |
dc.references | http://www.gorgonzola.com/ | pl_PL |
dc.references | http://www.greve-in-chianti.com/ | pl_PL |
dc.references | http://www.herbalextractonline.com/ | pl_PL |
dc.references | http://www.italian-cheese.org/en/ | pl_PL |
dc.references | http://www.italiancheese.tumblr.com/ | pl_PL |
dc.references | http://www.italtrade.com/ | pl_PL |
dc.references | http://www.legendsfromeurope.com/ | pl_PL |
dc.references | http://www.madridfusion.net/ | pl_PL |
dc.references | http://www.magiany.com | pl_PL |
dc.references | http://www.naturalmenteitaliano.it/ | pl_PL |
dc.references | http://www.olio2go.com/ | pl_PL |
dc.references | http://www.parmigiano-reggiano.it/ | pl_PL |
dc.references | http://www.pecorinoromano.com/ | pl_PL |
dc.references | http://www.pecorinotoscanodop.it/ | pl_PL |
dc.references | http://www.prosciuttificiovaldinievole.it/ | pl_PL |
dc.references | http://www.prosciuttodiparma.com/ | pl_PL |
dc.references | http://www.regione.toscana.it/ | pl_PL |
dc.references | http://www.salcis.it | pl_PL |
dc.references | http://www.salumificioviani.com | pl_PL |
dc.references | http://www.santolivo.it/en/ | pl_PL |
dc.references | http://www.sienafree.it/ | pl_PL |
dc.references | http://www.slowchianti.it/ | pl_PL |
dc.references | http://www.slow–food.info/ | pl_PL |
dc.references | http://www.slowfood.it/ | pl_PL |
dc.references | http://www.specialtyfood.com/ | pl_PL |
dc.references | http://www.stilnovodesign.it/Default.aspx | pl_PL |
dc.references | http://www.tangoitalia.com/ | pl_PL |
dc.references | http://www.teatronaturale.it/ | pl_PL |
dc.references | http://www.toscanafood.it/ | pl_PL |
dc.references | http://www.toscanapromozione.it/ | pl_PL |
dc.references | http://www.transitionsabroad.com/ | pl_PL |
dc.references | http://www.travelandleisure.com/ | pl_PL |
dc.references | http://www.turismo.comune.modena.it/en | pl_PL |
dc.references | http://www.tuscanmade.com/ | pl_PL |
dc.references | http://www.vallerona.net/index.asp | pl_PL |
dc.references | http://www.valtiberino.com/ | pl_PL |
dc.references | http://www.viverelatoscana.net/ | pl_PL |
dc.references | http://www.zafferanodop.it/ | pl_PL |
dc.identifier.doi | 10.18778/7525-992-6 | |