Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorKozłowska, Anna
dc.date.accessioned2019-10-06T09:43:55Z
dc.date.available2019-10-06T09:43:55Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn0867-5856
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/30337
dc.description.abstractRestaurants and other facilities providing catering services are an important part of hotels, can be their flagship product or make them unique. The obligation to provide restaurant services was imposed by the Ordinance of the Minister of Economy and Labour of 19th August 2004, concerning hotel and other facilities where hotel services are provided. Despite the dynamic development of gastronomy in the 21st century, running catering facilities in hotels is often an obligation which does not bring additional income. The aim of the research is to present the gastronomic product in Lodz hotels, understood as all the services related to gastronomy that are provided. The analysis was conducted with respect to the brand of the facilities, references to local cuisine and the availability of hotel gastronomy to potential guests. The work also presents factors that may facilitate access to hotel gastronomy, breaking the stereotype of ‘available only for hotel guests’, as well as the advantages of using the hotel's gastronomic product in a proper way.en_GB
dc.language.isoenen_GB
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegoen_GB
dc.relation.ispartofseriesTourism; 1
dc.subjectgastronomic product of a hotelen_GB
dc.subjecthotel restauranten_GB
dc.subjectŁódźen_GB
dc.subjecthotel gastronomyen_GB
dc.titleThe gastronomic product of Łódź hotelsen_GB
dc.typeArticleen_GB
dc.page.number35-42
dc.contributor.authorAffiliationUniversity of Lodz, Faculty of Geographical Sciences, Institute of Geography of the City and Tourism
dc.identifier.eissn2080-6922
dc.referencesBjörk, P., Kauppinen-Räisänen, H. (2017). A destination’s gastronomy as a means for holiday well-being. British Food Journal, 119 (7), 1578–1591.en_GB
dc.referencesCentralna Ewidencja i Wykazy w Turystyce, Ministerstwo Turystyki. Retrieved from: www.turystyka.gov.pl (20.01.2019).en_GB
dc.referencesCzarnecka-Skubina, E., Głuchowski, A., Rasińska, E. (2017). Rynek Usług Gastronomicznych w Polsce na przykładzie Warszawy. Handel Wewnętrzny, 4 (369/2), 118-133.en_GB
dc.referencesDziennik Łódzki. Retrieved from: www.dzienniklodzki.pl/tradycyjna-lodzka-kuchnia-w-hotelu-holiday-inn-zdjeciafilm/ar/3803633 (20.01.2019).en_GB
dc.referencesGordin, V., Trabskaya, J., Zelenskaya, E. (2016). The role of hotel restaurants in gastronomic place branding. International Journal of Culture, Tourism and Hospitality Research, 10, 81-90.en_GB
dc.referencesGrand Hotel Łódź. Retrieved from: www.grand.hotel.com.pl (20.01.2019).en_GB
dc.referencesGrzegorczyk, A. (2005). Marka jest nazwą. Definiens marki. In: A. Grzegorczyk (ed.), Instrumenty kształtowania wizerunku marki (1-7). Warszawa: Wyższa Szkoła Promocji.en_GB
dc.referencesHorecanet.pl. Retrieved from: www.horecanet.pl/piata-galazoltego-przewodnika-gault-millau-za-nami/ (20.01.2019).en_GB
dc.referencesHotel Tobaco. Retrieved from: www.hoteltobaco.pl (20.01.2019).en_GB
dc.referencesInterSIT. Retrieved from: www.mapa.lodz.pl (20.01.2019).en_GB
dc.referencesJędrysiak, T., Orłowski, D., Woźniczko, M. (2015). Turystyka kulinarna. Warszawa: PWE.en_GB
dc.referencesKapera, I. (2015). Hotel gastronomy as viewed by customers. Food Journal, 117, 2993-3002.en_GB
dc.referencesKoper, H. (2018). Coraz więcej łódzkich restauracji wyróżnionych w „Żółtym przewodniku Gault & Millau”. Retrieved from: www.lodz.travel/aktualnosci-lodzkiej-organizacji-turystycznej/artykul-lot/coraz-wiecej-lodzkich-restauracji-wyroznionych-w-zoltym-przewodniku-gault-millau-id24650/2018/11/29/ (20.01.2019).en_GB
dc.referencesKotler, P. (1994). Marketing. Analiza, planowanie, wdrażanie i kontrola. Warszawa: Gebethner & Ska.en_GB
dc.referencesKozłowska, A. (2015). Wybrane wydarzenia gastronomiczne w Łodzi jako efekt trendów europejskich. In: B. Krakowiak, A. Stasiak (eds), Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu (pp. 333-356). Łódź: Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego oraz Instytut Geografii Miast i Turyzmu Uniwersytetu Łódzkiego.en_GB
dc.referencesKrakowiak, B., Stasiak, A. (eds) (2015). Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu. Łódź: Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego oraz Instytut Geografii Miast i Turyzmu Uniwersytetu Łódzkiego.en_GB
dc.referencesKuchniewska, M. (2013). Media społecznościowe jako narzędzie nowoczesnego marketingu usług hotelarskich. In: P. Dominik (ed.), Innowacyjne rozwiązania we współczesnym hotelarstwie (pp. 106-121). Warszawa: Almamer.en_GB
dc.referencesKwiatkowska, E., Levytska, G. (2009). Rynek usług gastronomicznych w Polsce na początku XXI w. Zeszyty Naukowe SGGW Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej Warszawa, 74, 91-102.en_GB
dc.referencesMilewska, M., Prączko, A., Stasiak, A. (2017). Podstawy gastronomii. Od żywności do turystyki kulinarnej. Warszawa: PWE.en_GB
dc.referencesMilewska, M., Włodarczyk, B. (2015). Hotelarstwo. Podstawowe wiadomości. Warszawa: PWE.en_GB
dc.referencesMinisterstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Retrieved from: www.gov.pl/web/rolnictwo/produkty-regionalne-i-tradycyjne1 (20.01.2019).en_GB
dc.referencesRozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z 19.08.2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie. DzU. 2004, nr 188, poz. 1945.en_GB
dc.referencesSala, J. (2011). Marketing w gastronomii. Warszawa: PWE.en_GB
dc.referencesStasiak, A. (2007). Gastronomia jako produkt turystyczny. Turystyka i Hotelarstwo, 11, 103-129.en_GB
dc.referencesStasiak, A. (2015). Gastronomia jako atrakcja turystyczna Łodzi. Turyzm, 25 (2), 77-90.en_GB
dc.referencesTripAdvisor. Retrieved from: www.pl.tripadvisor.com/Attractions-g274837-Activities-Lodz_Lodz_Province_Central_Poland.html (20.01.2019).en_GB
dc.referencesUstawa z 29.08.1997 r. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turtycznych. DzU. 1997, nr 133, poz. 884.en_GB
dc.referencesVienna House. Retrieved from: www.viennahouse.com (20.01.2019).en_GB
dc.referencesWłodarczyk, B. (2015). Hotele w przestrzeni miejskiej Łodzi. Tourism/ Turyzm, 25 (2), 63-75.en_GB
dc.referencesWojciechowska, A. (2014). Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia Łódzka. Łódź: Centrum Inicjatyw na Rzecz Rozwoju „Regio”.en_GB
dc.referencesWojewódzki Urząd Ochrony Zabytków w Łodzi, 2018. Retrieved from: www.wuoz-lodz.pl/Rejestr_i_ewidencja_zabytkow,19 (20.01.2019).en_GB
dc.referencesWrona, D., Armatys, K. Marka. Retrieved from: https://mfiles.pl/pl/index.php/Marka (20.01.2019).en_GB
dc.contributor.authorEmailanna.kozlowska@geo.uni.lodz.pl
dc.identifier.doi10.2478/tour-2019-0004
dc.relation.volume29en_GB


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord