dc.contributor.author | Kowalczyk, Andrzej | |
dc.date.accessioned | 2019-05-30T07:56:34Z | |
dc.date.available | 2019-05-30T07:56:34Z | |
dc.date.issued | 2005 | |
dc.identifier.issn | 0867-5856 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/28755 | |
dc.description.abstract | Culinary tourism, one part of the wide- ranging cultural tourism, is becoming increasingly popular. Culinary tourists not only search for taste experiences but also want to develop their understanding, purchase products and so on. The factors which determine the culinary attractiveness of a region are the originality, variety and traditions of its cooking. Culinary tourism not only gives pleasure to its participants but may be an important factor in local development as well. | pl_PL |
dc.description.abstract | Turystyka kulinarna, która staje się coraz bardziej popularna, jest częścią szeroko rozumianej turystyki kulturowej. Osoby uprawiające tę formę turystyki poszukują nie tylko doznań smakowych, ale pragną poszerzyć swoją wiedzę, dokonać zakupów itp. Czynnikami decydującymi o atrakcyjności kulinarnej regionu lub miejscowości są odmienność i różnorodność danej kuchni oraz wierność tradycji. Turystyka kulinarna nie tylko daje satysfakcję osobom ją uprawiającym, ale może być ważnym czynnikiem rozwoju lokalnego. | pl_PL |
dc.language.iso | en | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartofseries | Turyzm/Tourism;1-2 | |
dc.subject | culinary tourism | pl_PL |
dc.subject | culinary attractiveness | pl_PL |
dc.subject | culinary regions | pl_PL |
dc.subject | regional products | pl_PL |
dc.subject | turystyka kulinarna | pl_PL |
dc.subject | atrakcyjność kulinarna | pl_PL |
dc.subject | regiony kulinarne | pl_PL |
dc.subject | produkty regionalne | pl_PL |
dc.title | Culinary Tourism from a Geographical Perspective | pl_PL |
dc.title.alternative | Turystyka kulinarna-ujęcie geograficzne | pl_PL |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.page.number | 163-186 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Warszawski, Wydział Geografii i Studiów Regionalnych | pl_PL |
dc.references | Alessandria - Monferrato. Food & wlrie, 2003, Alexala - Agenzia Turística Locale della Provincia di Alessandria, Alessandria. | pl_PL |
dc.references | Bierzeitung. Bier & Barock in Oslbayem und Böhmen, 2003, bez miejsca wydania. | pl_PL |
dc.references | Bogusz A. N., Zaczyński M., 2004, Barok na talerzu, „Wprost", 27 (1127), s. 61-62. | pl_PL |
dc.references | Calci. tradizione, sioria e cultura/Calci, tradition, history and culture. Comune di Calci, Provincia di Pisa, bez roku wydania. | pl_PL |
dc.references | Chinas Gastronomieführer. Das Staatliche Amt für Tourismus der VR China, bez miejsca i roku wydania. | pl_PL |
dc.references | Chinese imperial cuisines, http://www.china.org/cn/ english/imperial/25792. htm. | pl_PL |
dc.references | Cieśla J., Rybak A., 2004, Kuchnia polska. „Polityka", 30 (2462). s. 3-10. | pl_PL |
dc.references | Constantineau B.. 2004, Culinary gems of B.C. Restaurants providing a memaorable dining experience to be Usted www.culinarytourism.org/pdf/2004Jan_vancouver %20sun.pdf. | pl_PL |
dc.references | Eat the view. Promoting sustainable local products, 2002. The Countryside Agency, Wetherby. | pl_PL |
dc.references | Gastronomische Touren durch Pilsen. 2003, Magistrat der Stadt Pilsen. | pl_PL |
dc.references | Hall C. M., 2003, Consuming places: the role of food, wine and tourism in regional development, [w:l C. M. Hall, Sharpies L., Mitchell R., Macionis N., Cambo- ume B. (eds) Food tourism arround the rvorld. Development. management and markets, Butterworth-Heine- mann, Oxford - Burlington, s. 25-59. | pl_PL |
dc.references | Hall C. M.. Sharples L., 2003. The consumption of experiences or the experience of consumtlon? An introduction to the tourism of taste, [w:] C. M. Hall, L. Sharpies, R. Mitchell, N. Macionis, B. Camboume (eds), Food tourism arround the world. Development, management and markets, Butterworth-Heinemann, Oxford-Burlin- gton, s. 1-24. | pl_PL |
dc.references | Hall C. M.. Sharples L., Smith A., 2003. The experience of consumption or the consumption of experiences? Challenges and issues in food tourism, [w:] C. M. Hall, L. Sharpies, R. Mitchell, N. Macionis. B. Camboume (eds), Food tourism arround the world. Development, management and markets, Butterworth-Heinemann, Oxford-Burlington, s. 314-335. | pl_PL |
dc.references | Johnson H.. Robinson J., 2001, Allas win świata, W1G- Press, Warszawa. | pl_PL |
dc.references | Kowalczyk A., 2003, Szlaki wina - nowa forma aktywizacji turystycznej obszarów wiejskich, „Prace i Studia Geograficzne", t. 32, Geografia turyzmu, s. 69-98. | pl_PL |
dc.references | La coste degli etruschl A guide the wines, oil. cooking, beaches and villages. Costa degli Etruschi, Azienda Promozione Turística, Livorno, bez roku wydania. | pl_PL |
dc.references | Les etapes du Cognac. Routes viticoles et tourlstigues en Chórente et Charente-Marttime, 2004, Maison des viticulteurs, Cognac. | pl_PL |
dc.references | München. Kulinarischer Innen-Stadtplan. Der Weg zu guter Gastlichkeit. bez roku i miejsca wydania. | pl_PL |
dc.references | Ónogastronomicher Fíihrer der Basilicata. Gastronomie. Wein. Handwerk. Reiserouten. 2001. Azienda dl Promozione Turística Regionale - Instituto Geográfico de Agostini, Novara. | pl_PL |
dc.references | Sansoni F. M., 1999, Enogastronomla e tipicitá. Vinl pro- dotti e speciallia dell'Appennino Emiliano Romagnolo, Unione Appennino e Verde, Modena. | pl_PL |
dc.references | Singapore. Food and entertainment, 1997, Singapore Tourism Board, Singapore. | pl_PL |
dc.references | Strada dei vinl e del saporL Provincia di Ferrara, Associazi- one Strada dei Vini e dei Sapori della Provincia di Ferrara, Ferrara, bez roku wydania. | pl_PL |
dc.references | Strada dei vini e dei sapori. Provincia di Ferrara. Catalogo. Catalogue, Katalog. 2003, 2003, Associazione Strada dei Vini e dei Sapori della Provincia di Ferrara, Ferrara. | pl_PL |
dc.references | Strada dei vini e dei sapori. Provincia dl Ferrara, Guida catalogo. Guide catalogue, Guide catalogue, Reisehand- buch Katalog. 2004, 2004, Associazione Strada dei Vini e dei Sapori della Provincia di Ferrara, Ferrara. | pl_PL |
dc.references | Tourism of Jlavours in the province of Alessandria. Road map, 2002, Inst. Geográfico De Agostini, Novara. | pl_PL |
dc.references | Wiejskie jadło. Mapa kulinarna powiatu mrągowskiego. 2003, Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Turystyki Wiejskiej w Pieckach - Starostwo Powiatowe w Mrągowie, Piecki - Mrągowo. | pl_PL |
dc.references | Wolf E., 2004, Culinary tourism: a tasty economic proposition. June 2004, International Culinary Tourism Association, Portland. | pl_PL |
dc.references | http: //chinesefood. about, com/od/regionalchines ecuisine. | pl_PL |
dc.references | http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_cuisine. http://europa.eu.int/comm/agriculture/qual (dane na 05.07.2004 r.). | pl_PL |
dc.references | http://warriortours.com/intro/cuisine_eight.htm. http://www.alkmaar.nl/gemeente. http://www.bento.com/phgal3.html. | pl_PL |
dc.references | http://www.chinabig.com.cn/en/travel/cuisine. http://www.chlopskiejadlo.com.pl. http: //www.culinaryeurope.org. | pl_PL |
dc.references | http://www.eulinary-heritage.com. http://www.culinary-heritage.com/region.asp. http://www.culinarytourism.org/faq.php. | pl_PL |
dc.references | http: //www.foodfestival.co.uk. http: //www.ludlow.org.uk. http://www.singaporefoodfestival.com. | pl_PL |
dc.references | http://www.travelchinaguide.com/intro/euisine_drink/ eight_cuisines.htm. | pl_PL |
dc.relation.volume | 15 | pl_PL |