Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorKuczyński, Marcin
dc.date.accessioned2017-11-02T14:22:22Z
dc.date.available2017-11-02T14:22:22Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn2082-4440
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/23157
dc.description.abstractThis article deals with the impact of agricultural raw materials, especially potatoes, on the food industry. Unpredictable price changes and raw material availability for the production of chips and French fries influences industry instability. The aim of this paper is to analyse the literature and find possible reasons for the fluctuations and to present current prevention methods. The author suggests it is possible to implement solutions by building long term relationships between farmers and producers. This avoids or minimises price and availability fluctuations of potatoes for the production of chips and French fries.en_GB
dc.description.abstractArtykuł traktuje o wpływie surowców pochodzenia rolniczego, w szczególności ziemniaków, na przemysł przetwórczy oraz o fluktuacjach cenowych i dostępności ziemniaków przemysłowych do produkcji w szczególności frytek i chipsów oraz wpływie tych wahań na przemysł przetwórczy. Celem artykułu jest przeanalizowanie literatury i określenie możliwych przyczyn fluktuacji oraz opisanie dotychczasowych metod zapobiegania im. Autor opisuje możliwe do wprowadzenia rozwiązania budujące wieloletnie relacje producentów z dostawcami surowca, które mogą pomóc zapobiec części największych fluktuacji cen i dostępności ziemniaków lub co najmniej je zniwelować.pl_PL
dc.language.isoplpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl_PL
dc.relation.ispartofseriesEkonomia Międzynarodowa;19
dc.subjectpotato priceen_GB
dc.subjectprice fluctuationsen_GB
dc.subjectagricultural raw materialsen_GB
dc.subjectFrench friesen_GB
dc.subjectchipsen_GB
dc.subjectproductionen_GB
dc.subjectinternational tradeen_GB
dc.subjectagribusinessen_GB
dc.subjectcena ziemniakówpl_PL
dc.subjectfluktuacje cenowepl_PL
dc.subjectsurowce pochodzenia rolniczegopl_PL
dc.subjectfrytkipl_PL
dc.subjectchipsypl_PL
dc.subjectprodukcjapl_PL
dc.subjecthandel międzynarodowypl_PL
dc.subjectagrobiznespl_PL
dc.titleFluktuacje cenowe surowców pochodzenia rolniczego na przykładzie ziemniaków i ich wpływ na przemysł przetwórczypl_PL
dc.title.alternativeAgriculture raw materials’ price fluctuations on the example of potatoes and their impact on the food industryen_GB
dc.typeArticlepl_PL
dc.rights.holder© Copyright by Authors, Łódź 2017; © Copyright for this edition by Uniwersytet Łódzki, Łódź 2017pl_PL
dc.page.number[134]-146
dc.contributor.authorAffiliationUniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Wydział Nauk Ekonomicznych, Katedra Międzynarodowych Stosunków Gospodarczych
dc.identifier.eissn2300-6005
dc.referencesAMI (2017), AMI Markt Woche, Kartoffeln, 36/2017, www.ami-informiert.de.pl_PL
dc.referencesBelgaprom (2017), Prijsnotering aardappelen / Cotation pommes de terre bintje; Belgapomprijs / Prix Belgapom 2016–2017, http://belgapom.be/fr/cotationbelgapom (data dostępu: 3.04.2017).pl_PL
dc.referencesDavis J.H., Goldberg R.A. (1957), A concept of agribusiness, Harvard University, Boston, MA.pl_PL
dc.referencesFAO (1999), Assessment of the impacts of the Uruguay round on agricultural markets and food security, CCP 99/12 Rev., Rzym.pl_PL
dc.referencesFAO (2003), Trade reforms and food security: conceptualizing the linkages, www.fao.org/3/a-y4671e.pdf (data dostępu: 20.09.2017).pl_PL
dc.referencesMellor J. (1992), Agriculture on the Road to Industrialization, Johns Hopkins University Press, Baltimore, MD.pl_PL
dc.referencesOda S. (2017), The Great Japan Potato-Chip Crisis: Panic Buying, $12 Bags, www.bloomberg.com/news/articles/2017-04-14/the-great-japan-potato-chipcrisis-panic-buying-12-bags (data dostępu: 20.09.2017).pl_PL
dc.referencesPawlak K., Poczta W. (2011), Międzynarodowy handel rolny. Teorie, konkurencyjność, scenariusze rozwoju, PWE, Warszawa.pl_PL
dc.referencesReadon T., Timmer P., Berdeque J. (2004), The rapid rise of supermarkets in developing countries: Induced organizational, institutional technological changes in agri-food systems, Electronic Journal of Agricultural and Development Economics, Vol. 1, nr 2.pl_PL
dc.referencesSzymanowski W. (2008), Zarządzanie łańcuchami dostaw żywności w Polsce, kierunki zmian, Wydawnictwo Difin, Warszawa.pl_PL
dc.referencesUN (1975), Report of the World Food Conference, Rome 5–16 November 1974, Nowy Jork.pl_PL
dc.referencesVanzetti D. (1998), Global Stocks, Price Stability and Food Security, Statens Jordbrugs- og Fiskeriøkonomiske Institut, Kopenhaga.pl_PL
dc.referencesWouters M., Kirchberger M.A. (2015), Customer value propositions as interorganizational management accounting to support customer collaboration, Industrial Marketing Management, Vol. 46.pl_PL
dc.contributor.authorEmailmkuczynski@lbsnacks.pl
dc.identifier.doi10.18778/2082-4440.19.02
dc.subject.jelF18
dc.subject.jelD24
dc.subject.jelQ17


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord