dc.contributor.author | Duda, Wirgiliusz | |
dc.contributor.author | Hrabec, Zbigniew | |
dc.contributor.author | Leyko, Wanda | |
dc.date.accessioned | 2015-12-08T12:42:05Z | |
dc.date.available | 2015-12-08T12:42:05Z | |
dc.date.issued | 1981 | |
dc.identifier.issn | 0208-614X | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/15234 | |
dc.description.abstract | Uzyskane wyniki świadczą, że oderwanie wolnych i słabo związanych fosforanów organicznych nie wpływa w istotny sposób na powinowactwo tlenowe Hb wołowej. Zastosowany w pracy dodatek 2,3-DPG, dziesiyciokrotnle przekraczający wartości fizjologiczne, powoduje wówczas spadek powinowactwa tlenowego.
Łańcuchy β-globiny wołowej wykazują mniejszą trwałość niż łańcuchy α-
-globiny. Dodatek 2,3-DPG nie wywiera wpływu na trwałość łańcucha β-hemoglobiny wołowej, ma więc inne działanie niż ATP, który jak stwierdzono w poprzedniej pracy, ma działanie stabilizujące na ten łańcuch. | pl_PL |
dc.description.sponsorship | Zadanie pt. „Digitalizacja i udostępnienie w Cyfrowym Repozytorium Uniwersytetu Łódzkiego kolekcji czasopism naukowych wydawanych przez Uniwersytet Łódzki” nr 885/P-DUN/2014 dofinansowane zostało ze środków MNiSW w ramach działalności upowszechniającej naukę. | pl_PL |
dc.language.iso | en | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartofseries | Acta Universitatis Lodziensis. Folia Biochimica et Biophysica;1 | |
dc.title | Effect of 2,3-DPG on the stability of isolated apo-α and apo-β chains of bovine hemoglobin | pl_PL |
dc.title.alternative | Wpływ 2,3-DPG na trwałość izolowanych apo-α i apo- β łańucuchów hemoglobiny wołowej | pl_PL |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.page.number | 137-148 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | University of Łódź, Institute of Biochemistry and Biophysics | pl_PL |