Pokaż uproszczony rekord

dc.contributor.authorDuda, Wirgiliusz
dc.contributor.authorHrabec, Zbigniew
dc.contributor.authorLeyko, Wanda
dc.date.accessioned2015-12-08T12:42:05Z
dc.date.available2015-12-08T12:42:05Z
dc.date.issued1981
dc.identifier.issn0208-614X
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/15234
dc.description.abstractUzyskane wyniki świadczą, że oderwanie wolnych i słabo związanych fosforanów organicznych nie wpływa w istotny sposób na powinowactwo tlenowe Hb wołowej. Zastosowany w pracy dodatek 2,3-DPG, dziesiyciokrotnle przekraczający wartości fizjologiczne, powoduje wówczas spadek powinowactwa tlenowego. Łańcuchy β-globiny wołowej wykazują mniejszą trwałość niż łańcuchy α- -globiny. Dodatek 2,3-DPG nie wywiera wpływu na trwałość łańcucha β-hemoglobiny wołowej, ma więc inne działanie niż ATP, który jak stwierdzono w poprzedniej pracy, ma działanie stabilizujące na ten łańcuch.pl_PL
dc.description.sponsorshipZadanie pt. „Digitalizacja i udostępnienie w Cyfrowym Repozytorium Uniwersytetu Łódzkiego kolekcji czasopism naukowych wydawanych przez Uniwersytet Łódzki” nr 885/P-DUN/2014 dofinansowane zostało ze środków MNiSW w ramach działalności upowszechniającej naukę.pl_PL
dc.language.isoenpl_PL
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl_PL
dc.relation.ispartofseriesActa Universitatis Lodziensis. Folia Biochimica et Biophysica;1
dc.titleEffect of 2,3-DPG on the stability of isolated apo-α and apo-β chains of bovine hemoglobinpl_PL
dc.title.alternativeWpływ 2,3-DPG na trwałość izolowanych apo-α i apo- β łańucuchów hemoglobiny wołowejpl_PL
dc.typeArticlepl_PL
dc.page.number137-148pl_PL
dc.contributor.authorAffiliationUniversity of Łódź, Institute of Biochemistry and Biophysicspl_PL


Pliki tej pozycji

Thumbnail

Pozycja umieszczona jest w następujących kolekcjach

Pokaż uproszczony rekord