dc.contributor.author | Duda, Wirgiliusz | |
dc.contributor.author | Kralisz, Urszula | |
dc.contributor.author | Leyko, Wanda | |
dc.date.accessioned | 2015-12-08T11:54:54Z | |
dc.date.available | 2015-12-08T11:54:54Z | |
dc.date.issued | 1981 | |
dc.identifier.issn | 0208-614X | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/15230 | |
dc.description.abstract | Preparaty globiny przechowywano w obecności ATP, stosując stężenie ATP:
tetramer Hb = 2 : 1 w 8 M roztworze mocznika de jonizowanego z dodatkiem β--merkaptoetanolu, w temperaturze +4°C. w tych samych warunkach przechowywano próby kontrolne, tj. preparaty globiny bez ATP. Rozdziały α i β globiny wykonano metodą Clegga na kolumnach z CM-32 celulozą, oznaczając zawartość ot
i |3 łańcuchow globiny po 24, 48, 72 i 96 godzinach przechowywania. Czystość
otrzymanych α i β łańcuchów globiny sprawdzano metodą ogniskowania izoelektrycznego
w żelu poliakryloamidowym z 8 M mocznikiem i amfoliną o pH
3,5-10,0. Skład aminokwasowy α i β globiny oznaczano metodą automatycznej
analizy aminokwasow. Stwierdzono, że w probach kontrolnych zawartość łańcucha β zmniejszała się z 30 mg do ok. 15 mg w okresie 48-96 godzin przechowywania.
W próbach przechowywanych z dodatkiem ATP zawartość łańcucha
zmniejszała się do ok. 21 mg. Uzyskane wyniki wskazują na stabilizujący
wpływ ATP na łańcuchy β. Zawartość łańcucha α zmieniała się nieznacznie
zarówno w próbach kontrolnych jak i przechowywanych w obecności ATP. | pl_PL |
dc.description.sponsorship | Zadanie pt. „Digitalizacja i udostępnienie w Cyfrowym Repozytorium Uniwersytetu Łódzkiego kolekcji czasopism naukowych wydawanych przez Uniwersytet Łódzki” nr 885/P-DUN/2014 dofinansowane zostało ze środków MNiSW w ramach działalności upowszechniającej naukę. | pl_PL |
dc.language.iso | en | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartofseries | Acta Universitatis Lodziensis. Folia Biochimica et Biophysica;1 | |
dc.title | Effect of ATP on the stability of isolated apo-α and apo-β chains of bovine hemoglobin | pl_PL |
dc.title.alternative | Wpływ ATP na trwałość izolowanych apo-α i apo-β łańcuchów hemoglobiny wołowej | pl_PL |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.page.number | 121-135 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | University of Łódź, Institute of Biochemistry and Biophysics | pl_PL |