dc.contributor.author | Krajewski, Tadeusz | |
dc.contributor.author | Nowak, Paweł | |
dc.contributor.author | Golański, Jacek | |
dc.date.accessioned | 2015-11-23T08:54:16Z | |
dc.date.available | 2015-11-23T08:54:16Z | |
dc.date.issued | 1996 | |
dc.identifier.issn | 0208-614X | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/14172 | |
dc.description.abstract | W pracy opisano sposób izolowania fibrynogenu karpia (Cyprinus carpio) oraz produktów
jego plazminowej degradacji, a także dokonano charakterystyki tych białek. Stwierdzono, że
podobnie jak u innych gatunków kręgowców, fibrynogen karpia składa się z trzech par
nieidentycznych łańcuchów polipeptydowych, Aa, B/l i y. W przeciwieństwie jednak do
fibrynogenu ssaków, łańcuch B/i fibrynogenu karpia posiada wyższą masę cząsteczkową niż
łańcuch Aa. Stosunkowo duży rozmiar łańcucha B/i fibrynogenu karpia wynika z wysokiej
masy cząsteczkowej NH2-końcowego fibrynopeplydu B, odłączanego z fibrynogenu przez
trombinę. Tak jak u ssaków, trawienie fibrynogenu karpia plazminą prowadzi do otrzymania
dwóch głównych końcowych produktów degradacji: fragmentów D i E. Wykazano, że
fragment D (D,) hamuje polimeryzację monomerów fibryny nie tylko w układzie homo-, ale
także w heterologicznym. | pl_PL |
dc.description.sponsorship | Zadanie pt. „Digitalizacja i udostępnienie w Cyfrowym Repozytorium Uniwersytetu Łódzkiego kolekcji czasopism naukowych wydawanych przez Uniwersytet Łódzki” nr 885/P-DUN/2014 dofinansowane zostało ze środków MNiSW w ramach działalności upowszechniającej naukę. | pl_PL |
dc.language.iso | en | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartofseries | Acta Universitatis Lodziensis. Folia Biochimica et Biophysica;11 | |
dc.title | Carp fibrinogen and its terminal plasmin degradation products | pl_PL |
dc.title.alternative | Fibrynogen karpia i jego końcowe produkty plazminowej degradacji | pl_PL |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.page.number | 3-12 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | University of Łódź, Department of Biochemistry | pl_PL |