dc.contributor.author | Gładysz, Ryszard | |
dc.date.accessioned | 2015-03-10T14:07:45Z | |
dc.date.available | 2015-03-10T14:07:45Z | |
dc.date.issued | 1983 | |
dc.identifier.issn | 0208-6018 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/7209 | |
dc.description.abstract | The natural conditions within the food zone of Łódź urban administrative province
are rather unfavourable for intensive agricultural production. The restricting elements
include, first of all, the Iow precipitation sum especially at the time of intensive
growth of plants, and too high share of soils with low bonitation classes poorly
equipped with nutritive components and subject to overdrying. This accounts for
a relatively big intensification of rye-and-potato crops giving on the average lower
yields than the national average. This is best noticeable in southem regions of the
zone. The northern part of the food zone has the most favourable index of agricultural
effectiveness. That is due to, a suitable character of the land sculpture
(mainly plains or small elevations) and soils of wheat complexes appearing here.
Despite relatively low indexes, the natural conditions in the examined area do
not reistrict develapment of crops production. At present they are utilized to an
average degree. It is possible to expand largely the intensive crops cultivation area
through better development of land reclamation and fertilization. The biggest reserves
of growth of crops production exist in the northern and central parts of the food
zone, and especially on soils of the very good rye complex and good wheat copliex. | pl_PL |
dc.description.sponsorship | Zadanie pt. „Digitalizacja i udostępnienie w Cyfrowym Repozytorium Uniwersytetu Łódzkiego kolekcji czasopism naukowych wydawanych przez Uniwersytet Łódzki” nr 885/P-DUN/2014 zostało dofinansowane ze środków MNiSW w ramach działalności upowszechniającej naukę. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Uniwersytet Łódzki | pl_PL |
dc.relation.ispartofseries | Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica;28 | |
dc.title | Przyrodnicze podstawy | pl_PL |
dc.title.alternative | Natural Base for Development of Agricultural Production | pl_PL |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.page.number | 27-45 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Łódzki, Instytut Polityki Regionalnej, Zakład Gospodarki Przestrzennej | pl_PL |
dc.references | Borowiec S., Agroekologia, Szczecin 1970. | pl_PL |
dc.references | Dubaniewicz H. i in., Klimat województwa łódzkiego, „Acta Geographica Lodziensia" 1974, nr 34. | pl_PL |
dc.references | Gładysz R., Wielkość opadów atmosferycznych a potrzeby gospodarki rolnej (na przykładzie środkowej części woj. piotrkowskiego), „Studia Regionalne" 1977, t. 1. | pl_PL |
dc.references | GórskiT., Koter M., Bonitacja klimatu Polski, mapa 1 : 1 000 000, Warszawa 1977. | pl_PL |
dc.references | Gumiński R, Próba wydzielania dzielnic rolnlczo-klimatycznych w Polsce, „Przegląd Meteorologiczny i Hydrologiczny," 1948, z. 1. | pl_PL |
dc.references | Hohendorfer F., Nadmiary i niedobory opadów w Polsce, „Gospodarka Wodna" 1948, z. 10. | pl_PL |
dc.references | Hahendorfer F., Klimat Kujaw i przyległej części pradollny Wisły w świetle potrzeb rolnictwa, „Podstawy Wiedzy Rolniczej" 1952, z. 1. | pl_PL |
dc.references | Jastrzębski M., Rolnicza przydatność gleb Polski. Województwo łódzkie, Puławy 1971. | pl_PL |
dc.references | Kołatek J., Ekologiczne warunki rozwoju rolnictwa województw środkowej Polski, "Studia Regionalne" 1978, t. 2, | pl_PL |
dc.references | Kondracki J„ Fizycznogeograficzna regionalizacja Polski i krajów sąsiednich w układzie dziesiętnym, „Prace Geograficzne IG PAN" 1968 , 69. | pl_PL |
dc.references | Olszewski T., Regiony rolnicze północnego obszaru województwa łódzkiego, „Acta Geographica Lodziensia" 1962, n r 15. | pl_PL |
dc.references | Witek T., Koter M., Mapa glebowo-rolnicza Polski. 1 : 1 000 000, Warszawa 1975. | pl_PL |
dc.references | Witek T. i in ., Rolnicza przestrzeń produkcyjna w liczbach, Puławy 1974. | pl_PL |