dc.contributor.author | Bernacka-Baranowa, Janina | |
dc.contributor.author | Kołatek, Nina | |
dc.date.accessioned | 2015-03-10T14:07:06Z | |
dc.date.available | 2015-03-10T14:07:06Z | |
dc.date.issued | 1983 | |
dc.identifier.issn | 0208-6018 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/7208 | |
dc.description.abstract | The article begins with a short description of nourishment norms and trends
in real food consumption in Poland followed by definition of demand for food in
the food zone of Łódź administrative province baing besed on nourishment norm D
and average national consumption level. The performed food balance being a
comparison between raw agricultural production and demand for food revealed
that in the late seventies this zone was able to ensure the consumption of staple
foodstuffs for the entire population inhabiting this area both at the level of nourishment
norm D and at the average national level: to meet also oth er needs such
as export, reproduction etc. Moreover, it accumulated surpluses of grain, meat,
potatoes, and sugar beets. On the other hand, production of eggs and milk was
insufficient within this zone. | pl_PL |
dc.description.sponsorship | Zadanie pt. „Digitalizacja i udostępnienie w Cyfrowym Repozytorium Uniwersytetu Łódzkiego kolekcji czasopism naukowych wydawanych przez Uniwersytet Łódzki” nr 885/P-DUN/2014 zostało dofinansowane ze środków MNiSW w ramach działalności upowszechniającej naukę. | pl_PL |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Uniwersytet Łódzki | pl_PL |
dc.relation.ispartofseries | Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica;28 | |
dc.title | Zapotrzebowanie na żywność oraz bilans żywnościowy w strefie żywicielskiej woj. miejskiego łódzkiego | pl_PL |
dc.title.alternative | Food Demand and Food Balance in Food Zone of Łódź Urban Administrative Province | pl_PL |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.page.number | 103-114 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Łódzki, Instytut Polityki Regionalnej, Zakład Gospodarki Przestrzennej | pl_PL |
dc.references | Badania nad wzorcami konsumpcji, Wrocław 1977. | pl_PL |
dc.references | Bernacka-Baranowa J., Kołatek N., Zapotrzebowanie na żywność i bilans żywnościowy, [w:] Strefa żywicielską województwa miejskiego łódzkiego, cz. 1, Łódź 1978 (maszynopis w Instytucje Polityki Regionalnej UŁ). | pl_PL |
dc.references | Dietl J., Gregor B., Produkcyjna i konsumpcyjna obsługa wsi jako czynnik aktywizacji społeczno-ekonomicznej, Łódź 1974 (maszynopis powielony w Instytucie Obrotu Towarowego UŁ). | pl_PL |
dc.references | FAO Production Yearbook, voJ. 32, Roma 1979. | pl_PL |
dc.references | Ludność według płci, wieku, województw, miast i gmin w 1976 r. GUS, Warszawa 1978. | pl_PL |
dc.references | Prognoza ludności w 1990 r. Tabulogramy GUS, Warszawa 1978. | pl_PL |
dc.references | Rocznik statystyczny województw 1977, GUS, Warszawa 1977. | pl_PL |
dc.references | Rocznik statystyczny rolnictwa i gospodarki żywnościowej 1978, GUS, Warszawa 1978. | pl_PL |
dc.references | Spożycie i gospodarka żywnościowa, Warszawa 1975. | pl_PL |
dc.references | Szczygieł A., Siczkówna J., Nowicka L., Normy wyżywieniowe dla osiemnastu grup ludności, Warszawa 1970. | pl_PL |