dc.contributor.author | Schweikl, Herbert | |
dc.date.accessioned | 2015-02-06T17:58:59Z | |
dc.date.available | 2015-02-06T17:58:59Z | |
dc.date.issued | 1988 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/6566 | |
dc.description.abstract | Artykuł zawiera prezentację metodologii badań polegającą na
przejściu od zawężających założeń mówiących iż "właściwe czynniki
eksperymentalne (cechy produktu) są ilościowo ograniczone i stałe wśród respondentów" (17) do założeń bardziej realistycznych - twierdzących
iż choć liczb a czynników eksperymentalnych jest niewielka,
to różnią się one istotnie miedzy respondentami. Po rozwinięciu
elementów prezentowanego podejścia, zostały przeprowadzone badania
empiryczne w celu pomiaru wzrostu wartości analizy preferencji opartej na właściwym każdej jednostce zestawie cech, w odróżnieniu od zestawu standardowego. Rezultaty tych badań nie pozwalają udzielić jednoznacznej odpowiedzi na pytanie postawione w tytule artykułu, gdyż istotne polepszenie
wartości przewidywanych preferencji stwierdzone jedynie
dla niektórych cech. Dalsze badania muszą być kontynuowane w celu
rozwiązania tego problemu. | pl_PL |
dc.description.sponsorship | Zadanie pt. „Digitalizacja i udostępnienie w Cyfrowym Repozytorium Uniwersytetu Łódzkiego kolekcji czasopism naukowych wydawanych przez Uniwersytet Łódzki” nr 885/P-DUN/2014 dofinansowane zostało ze środków MNiSW w ramach działalności upowszechniającej naukę. | pl_PL |
dc.language.iso | en | pl_PL |
dc.publisher | Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego | pl_PL |
dc.relation.ispartofseries | Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica;85 | |
dc.title | Better Prediction of Preferences with Individualized Sets of Relevant Attributes? | pl_PL |
dc.title.alternative | Czy możliwe jest udoskonalenie przewidywania preferencji konsumentów na podstawie zindywidualizowanego zestawu cech produktów? | pl_PL |
dc.type | Article | pl_PL |
dc.page.number | 115-128 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Regensburg University | pl_PL |