dc.contributor.author | Stasiak, Andrzej | |
dc.date.accessioned | 2025-05-13T12:08:35Z | |
dc.date.available | 2025-05-13T12:08:35Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.citation | Stasiak, A. (2024). Analiza funkcjonowania i potencjału promocyjnego szlaków kulinarnych w Polsce. Łódź: Polska Organizacja Turystyczna. | pl_PL |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11089/55577 | |
dc.language.iso | pl | pl_PL |
dc.publisher | Polska Organizacja Turystyczna | pl_PL |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Międzynarodowe | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | turystyka kulturowa | pl_PL |
dc.subject | turystyka kulinarna | pl_PL |
dc.subject | szlaki turystyczne | pl_PL |
dc.subject | szlaki tematyczne | pl_PL |
dc.subject | szlaki kulinarne | pl_PL |
dc.subject | dziedzictwo kulinarne | pl_PL |
dc.subject | cultural tourism | pl_PL |
dc.subject | culinary tourism | pl_PL |
dc.subject | food tourism | pl_PL |
dc.subject | tourist trails | pl_PL |
dc.subject | cultural route | pl_PL |
dc.subject | culinary route | pl_PL |
dc.title | Analiza funkcjonowania i potencjału promocyjnego szlaków kulinarnych w Polsce | pl_PL |
dc.type | Technical Report | pl_PL |
dc.page.number | 115 | pl_PL |
dc.contributor.authorAffiliation | Uniwersytet Łódzki | pl_PL |
dc.references | Buczkowska-Gołąbek, K., Chmielowiec, J. (2024). Turystyczne szlaki owocowe w Polsce – aspekty edukacyjne w założeniach twórców i doświadczeniach turystów. Turystyka Kulturowa, 133(4), 98-134. http://dx.doi.org/10.62875/tk.v4i133.1513 | pl_PL |
dc.references | Correia, A., Moital, M., Ferreira da Costa, C., Peres, R. (2008). The Determinants of Gastronomic Tourists’ Satisfaction: A Second-order Factor Analysis. Journal of Foodservice, 19, 164-176. https://doi.org/10.1111/j.1745-4506.2008.00097.x | pl_PL |
dc.references | Duda-Seifert, M., Drozdowska, M. (2015). Kulinarne produkty turystyczne Polski – analiza przestrzenna i ocena dynamiki rozwoju. W B. Krakowiak, A. Stasiak (red.), Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu (s. 151-172), Łódź: Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego. | pl_PL |
dc.references | Hall, C.M., Sharples, L. (2003). The consumption of experiences or the experience of consumption? An introduction to the tourism of taste. W C. M. Hall, L. Sharpies, R. Mitchell, N. Macionis, B. Camboume (red.), Food Tourism Arround The World. Development, Management and Markets (s. 1-24), Oxford-Burlington: Butterworth-Heinemann. | pl_PL |
dc.references | Kaczmarek, J., Stasiak, A., Włodarczyk, B. (2010). Produkt turystyczny. Pomysł, organizacja, zarządzanie. Warszawa: PWE. | pl_PL |
dc.references | Kowalczyk, A. (2003). Szlaki wina – nowa forma aktywizacji turystycznej obszarów wiejskich. Prace i Studia Geograficzne, 32, 69-98. | pl_PL |
dc.references | Kowalczyk, A. (2005). Turystyka kulinarna – ujęcie geograficzne. Turyzm, 15(1-2), 163-186. https://doi.org/10.18778/0867-5856.15.1-2.12 | pl_PL |
dc.references | Kowalczyk, A. (2014). Od street food do food districts – usługi gastronomiczne i turystyka kulinarna w przestrzeni miasta. Turystyka Kulturowa, 9, 6–7. | pl_PL |
dc.references | Królikowska, K., Pijet-Migoń, E. (2019). Turystyka kulinarna w wojewódzkich i miejskich strategiach rozwoju turystyki w Polsce. Folia Turistica, 51, 35-58. DOI: 10.5604/01.3001.0013.1581 | pl_PL |
dc.references | Kruczek, Z. (2011). Szlak oscypkowy w Małopolsce. Droga od pomysłu do produktu turystycznego. W B. Włodarczyk, B. Krakowiak, J. Latosińska, Kultura i turystyka – wspólna droga (s. 101–112). Łódź: ROTWŁ, Instytut Geografii Miast i Turyzmu UŁ. | pl_PL |
dc.references | Long, L.A. (1998). Culinary tourism. Lexington, The University Press of Kentucky. | pl_PL |
dc.references | Maciąg, J. (2015). Modele biznesowe oparte na standardach jakości na przykładzie regionalnych szlaków turystyki kulinarnej. Studia Ekonomiczne. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, 251, 45-64. | pl_PL |
dc.references | Orłowski, D., Woźniczko, M. (2015). Turystyka kulinarna w Polsce – wstępne badania nad fenomenem zjawiska. Turystyka Kulturowa, 5, 60-100. | pl_PL |
dc.references | Ozimek, I., Szlachciuk, J., Dobkowska, A., Przeździecka-Czyżewska, N. (2017). Promocja szlaków kulinarnych w Polsce w świetle badań ankietowych. Ekonomiczne Problemy Turystyki, 3, (39), 65-75. DOI: 10.18276/ept.2017.3.39-06 | pl_PL |
dc.references | Rachão, S., Breda, Z., Fernandes, C., Joukes, V. (2019). Food tourism and regional development: A systematic literature review. European Journal of Tourism Research, 21(7), 33-49. https://doi.org/10.54055/ejtr.v21i.357 | pl_PL |
dc.references | Roy, N., Gretzel, U., Waitt , G., Yanamandram, V. (2019). Gastronomic trails as service ecosystems. W S. K. Dixit (red.), The Routledge Handbook of Gastronomic Tourism (s. 179-188). Abingdon: Routledge. | pl_PL |
dc.references | Stasiak, A. (2015). Rozwój turystyki kulinarnej w Polsce. W B. Krakowiak, A. Stasiak (red.), Kultura i turystyka – wokół wspólnego stołu (s. 119-150), Łódź: Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Łódzkiego. | pl_PL |
dc.references | Stasiak, A. (2016). Turystyka kulinarna w gospodarce doświadczeń. Turystyka Kulturowa, 5, 6-28. | pl_PL |
dc.references | Stasiak, A. (2023). Analiza potencjału promocyjnego szlaków tematycznych w Polsce. Warszawa: Polska Organizacja Turystyczna. | pl_PL |
dc.references | Stone, M., Migacz, S., Wolf, E. (2018). Beyond the journey: the lasting impact of culinary tourism activities, Current Issues in Tourism, 22(2), 147-152. https://doi.org/10.1080/13683500.2018.1427705 | pl_PL |
dc.references | Tomczak, J. (2014). Szlak kulinarny jako przykład szlaku tematycznego. Prace i Studia Geograficzne, 52 (Turystyka kulinarna), 47-62. | pl_PL |
dc.references | UNWTO (2017). Second Global Report on Gastronomy Tourism – Affiliate Members Report: Volume sixteen. Madrid. http://cf.cdn.unwto.org/sites/ [dostęp: 31.05.2024] | pl_PL |
dc.references | Wojcieszak, M., Gazdecki, M. (2018). Szlaki kulinarne jako przykład innowacyjnych produktów turystycznych. European Journal of Service Management, 3 (27/1), 357-363. DOI: 10.18276/ejsm.2018.27/1-46. | pl_PL |
dc.references | Woźniczko, M., Orłowski, D. (2009). Szlak Oscypkowy jako nowy produkt turystyczny Podhala. W: M. Jalinik (red.), Konkurencyjność produktów turystycznych (s. 103-121). Białystok: Politechnika Białostocka. | pl_PL |
dc.contributor.authorEmail | andrzej.stasiak@geo.uni.lodz.pl | pl_PL |
dc.discipline | geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna | pl_PL |