Food Processing Industries in Visegrad Countries in Global Value Chains (1995–2018)
Streszczenie
The aim of the article is to evaluate the position in global value chains (GVCs) of food processing industries in the Visegrad countries (V4; Poland, Czechia, Hungary and Slovakia) between 1995 and 2018. To identify the intensity and forms of integration in GVC of these industries in each country and to compare it to the other V4 countries, we employed complex methods to measure the importance of foreign demand, (backward and forward) participation and position in GVCs, the territorial context of integration, and shifting patterns of the integration into GVCs using data from the TiVA database.Our findings revealed variations in the integration of food processing industries in GVCs in the V4 countries. Common characteristics and trends were observed (e.g., increasing participation) until the Great Recession before stalling, increasing integration into European value chains, and absorption of foreign value added mostly from services industries. These trends are consistent with findings from previous studies.A significant contribution of this study is that it reveals how food exports from the Czech Republic, Hungary and Slovakia are mostly linked to increased GVC participation. Notably, food processing industries in Hungary and Slovakia have continued to increase their participation in GVCs even after the Great Recession. Given the evidence of beneficial economic outcomes from increased participation in GVCs, this implies that the food processing industries in Hungary and Slovakia will become more competitive. Food industries in Poland and Hungary are positioning themselves relatively more downstream in the GVCs, while shifts in the Czech Republic and Slovakia are increasingly upstream. Given evidence of beneficial economic outcomes from increased participation in GVCs being more downstream in the GVCs, the V4 countries will need to evaluate how their trajectories may impact the future wellbeing of businesses and employees working in these industries. Celem artykułu było zbadanie pozycji w globalnych łańcuchach wartości (GVC) branż przetwórstwa spożywczego w krajach Grupy Wyszehradzkiej (w Polsce, Czechach, na Węgrzech i Słowacji) w latach 1995–2018. Aby zidentyfikować intensywność i formy integracji tych branż w GVC w każdym kraju oraz porównać je z innymi krajami V4, zastosowano złożone metody służące do pomiaru znaczenia popytu zagranicznego, dotychczasowej i przyszłej partycypacji i pozycji w GVC, terytorialnego kontekstu integracji oraz zmieniających się wzorców integracji w GVC przy użyciu danych z bazy danych TiVA.Analiza ujawniła różnice w obszarze integracji branż przemysłu przetwórstwa spożywczego w GVC między krajami V4. Zaobserwowano wspólne cechy i tendencje (np. wzrost partycypacji aż do wielkiej recesji, a następnie wyhamowanie, rosnącą integrację w europejskich łańcuchach wartości i absorpcję zagranicznej wartości dodanej głównie z sektorów usługowych). Tendencje te są zgodne z wynikami poprzednich badań.Istotnym wkładem tego badania jest to, że ujawnia ono, w jaki sposób eksport żywności z Czech, Węgier i Słowacji jest powiązany głównie ze zwiększoną partycypacją w GVC. Warto zauważyć, że przemysł przetwórstwa spożywczego na Węgrzech i Słowacji zwiększał swój poziom partycypacji w GVC, nawet po wielkiej recesji. Biorąc pod uwagę korzystne wyniki gospodarcze wynikające ze zwiększonego udziału w GVC, oznacza to, że przemysł przetwórstwa spożywczego na Węgrzech i Słowacji stanie się bardziej konkurencyjny. Przemysł spożywczy w Polsce i na Węgrzech pozycjonuje się coraz niżej w łańcuchach wartości, podczas gdy zmiany w Czechach i na Słowacji mają tendencję wzrostową. Biorąc pod uwagę dowody na korzystne wyniki gospodarcze wynikające ze zmniejszonego udziału w globalnych łańcuchach wartości, kraje V4 będą musiały ocenić, w jaki sposób kierunki ich działania mogą wpłynąć na przyszły dobrobyt przedsiębiorstw i pracowników z tych branż.