Show simple item record

dc.contributor.authorWęgiel, Anna
dc.date.accessioned2024-02-29T15:41:40Z
dc.date.available2024-02-29T15:41:40Z
dc.date.issued2024-02-28
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11089/50495
dc.description.abstractThe purpose of this article is to present futurism as an underlying ideology present in the discourse of dietary advice published in women’s magazines in the 1970s in Poland. Futurism is one of the ideological features of the so-called high modernism. It is characterized by glorification of the future along with utopian visions of its shape, the desire to conquer world of nature with the use of technology, and historicism, i.e. the belief in linear development of mankind, which is heading toward “modernity.” The empirical study consisted of finding traits of futurism in the text of dietary advice from two of the most popular Polish women’s magazines of the 1970s: “Przyjaciółka” (“Friend”) and “Kobieta i Życie” (“Woman and Life”). The chosen method included sociologically-oriented discourse analysis. The analysis of the collected sources allowed me to argue that futurism was an important ideological factor shaping the dietary advice published in Poland in the 1970s. This observation sheds a new light on the culinary culture of the People’s Republic of Poland and opens up new interpretative possibilities.en
dc.description.abstractCelem artykułu jest zaprezentowanie futuryzmu jako ideologii kryjącej się w dyskursie porad żywieniowych publikowanych na łamach polskiej prasy kobiecej w latach siedemdziesiątych dwudziestego wieku. Futuryzm jest jedną z cech ideologii tzw. wysokiego modernizmu, a jego najbardziej charakterystyczne przejawy to: umiłowanie przyszłości wraz ze snuciem utopijnych wizji o jej kształcie, chęć podboju technologicznego świata natury, a także historycyzm – wiara w liniowy rozwój ludzkości, który zmierza do „nowoczesności”. Badanie empiryczne polegało na odnalezieniu cech futuryzmu w tekstach porad żywieniowych z dwóch najpopularniejszych polskich czasopism lat siedemdziesiątych: „Przyjaciółki” oraz „Kobiety i Życia”. Wybraną metodą była zorientowana socjologicznie analiza dyskursu. Analiza zgromadzonego materiału pozwala twierdzić, że futuryzm był istotnym czynnikiem ideologicznym kształtującym porady żywieniowe publikowane na łamach prasy w PRL w tym okresie. Obserwacja ta rzuca nowe światło na kulturę kulinarną PRL i otwiera nowe możliwości interpretacyjne.pl
dc.language.isopl
dc.publisherWydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiegopl
dc.relation.ispartofseriesPrzegląd Socjologii Jakościowej;1pl
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
dc.subjectfuturismen
dc.subjecthigh modernismen
dc.subjectdiscourseen
dc.subjectdietary adviceen
dc.subjectfuturyzmpl
dc.subjectwysoki modernizmpl
dc.subjectdyskurspl
dc.subjectporada żywieniowapl
dc.titleTorty z piasku, parafinowe kremy i owoce z plastiku – czyli futuryzm w dyskursie polskiej prasy kobiecej z lat 1970–1979pl
dc.title.alternativeCakes Made from Sand, Paraffin Creams, and Fruit Made of Plastic: Futurism in the Discourse of the Polish Women’s Magazines from 1970–1979en
dc.typeArticle
dc.page.number160-185
dc.contributor.authorAffiliationIFiS PANpl
dc.identifier.eissn1733-8069
dc.referencesBerger Stanisław (1977), Kuchnia Polska, Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne.pl
dc.referencesBłyskawiczne zupy, „Przyjaciółka”, nr 2(1347), 13.01.1974.pl
dc.referencesBoBo-Vita potaniały, „Przyjaciółka”, nr 48(1236), 28.11.1971.pl
dc.referencesCzosnek bez zapachu, „Przyjaciółka”, nr 15(1255), 9.04.1972.pl
dc.referencesDDT na nowo, „Przyjaciółka”, nr 28(1216), 11.07.1971.pl
dc.referencesDlaczego nie pijemy soków?, „Kobieta i Życie”, nr 7(1045), 14.02.1971.pl
dc.referencesGospodarować łatwiej, lepiej, nowocześniej, „Kobieta i Życie”, nr 30(1173), 29.07.1973.pl
dc.referencesGumowska Irena, Dla każdego coś dobrego, „Przyjaciółka”, nr 12(1305), 25.03.1973.pl
dc.referencesGumowska Irena, Odżywianie dla zdrowia, „Przyjaciółka”, nr 27(1476), 4.07.1976.pl
dc.referencesGumowska Irena, Pić pić!, „Przyjaciółka”, nr 24(1264), 11.06.1972.pl
dc.referencesGumowska Irena, Przepisy: Zielono mi…, „Przyjaciółka”, nr 20(1313), 20.05.1973.pl
dc.referencesJak schudnąć na słodko?, „Kobieta i Życie”, nr 29(1119), 16.07.1972.pl
dc.referencesJaworski Wacław, Szynka... z nafty, „Przyjaciółka”, nr 15(1360), 14.04.1974.pl
dc.referencesJędrych Elżbieta, Wczoraj na targach – jutro na półkach, „Przyjaciółka”, nr 45(1338), 11.11.1973.pl
dc.referencesKariera kurczaka, „Przyjaciółka”, nr 35(1328), 2.09.1973.pl
dc.referencesKłossowska Jadwiga, Łyżka dziennie, „Kobieta i Życie”, nr 8(1203), 24.02.1974.pl
dc.referencesKłossowska Jadwiga, Mankiewicz Maria, Coś szybkiego dla małego, „Kobieta i Życie”, nr 36(1179), 9.09.1973.pl
dc.referencesKorsak Andrzej, Dlaczego należy myć owoce?, „Przyjaciółka”, nr 31(1167), 2.08.1970.pl
dc.referencesMankiewicz Maria, Chleba nam nie brak, „Kobieta i Życie”, nr 26(1273), 29.06.1975.pl
dc.referencesMankiewicz Maria, Wielkie żarcie, „Kobieta i Życie”, nr 15(1210), 14.04.1974.pl
dc.referencesMini książka kucharska RYBY: „Błyskawiczne” makrele, „Przyjaciółka”, nr 16(1256), 16.04.1972.pl
dc.referencesMrożone witaminy, „Kobieta i Życie”, nr 7(1097), 13.02.1972.pl
dc.referencesNasza codzienność w 2000 roku, „Przyjaciółka”, nr 29(1426), 20.07.1975.pl
dc.referencesNietucząca nowość, „Przyjaciółka”, nr 25(1422), 22.06.1975.pl
dc.referencesNowinki, „Przyjaciółka”, nr 34(1170), 23.08.1970.pl
dc.referencesNowinki, „Przyjaciółka”, nr 28(1268), 9.07.1972.pl
dc.referencesNowinki: sztuczne jajka, „Przyjaciółka”, nr 28(1321), 15.07.1973.pl
dc.referencesNowoczesne zupy, „Przyjaciółka”, nr 13(1253), 26.03.1972.pl
dc.referencesNowy produkt, „Przyjaciółka”, nr 41(1281), 8.10.1972.pl
dc.referencesPietroń Janina, Jabłka jak chleb, „Przyjaciółka”, nr 46(1391), 17.11.1974.pl
dc.referencesPijmy soki, „Przyjaciółka”, nr 21(1157), 24.05.1970.pl
dc.referencesPrzepisy: smakołyki z papryki, „Przyjaciółka”, nr 36(1276), 3.09.1972.pl
dc.referencesRady i porady, „Kobieta i Życie”, nr 4(1147), 28.01.1973.pl
dc.referencesRady i porady: Dietetyka, „Kobieta i Życie”, nr 34(1124), 20.08.1972.pl
dc.referencesRady i porady: Dietetyk, „Kobieta i Życie”, nr 25(1220), 23.06.1974.pl
dc.referencesRady i porady: Dietetyk, „Kobieta i Życie”, nr 15(1314), 11.04.1976.pl
dc.referencesRady i porady: lekarz, „Kobieta i Życie”, nr 29(1276), 22.07.1975.pl
dc.referencesSmaczne jaja, „Przyjaciółka”, nr 44(1232), 31.10.1971.pl
dc.referencesSzotowa Wanda, Zdaniem lekarza: Karmić piersią, „Przyjaciółka”, nr 26(1319), 1.07.1973.pl
dc.referencesTak jak świeże, „Kobieta i Życie”, nr 4(1147), 28.01.1973.pl
dc.referencesVita – to długie życie, „Przyjaciółka”, nr 34(1379), 25.08.1974.pl
dc.referencesWierzbicka Elżbieta, Nowości z przemysłowej kuchni, „Kobieta i Życie”, nr 31(1174), 5.08.1973.pl
dc.referencesWróblewska Agnieszka, Do sklepu naszych marzeń, „Kobieta i Życie”, nr 47(1294), 23.11.1975.pl
dc.referencesWróblewska Agnieszka, Gdyby nam się chciało chcieć, „Kobieta i Życie”, nr 43(1342), 24.10.1976.pl
dc.referencesWróblewska Agnieszka, Mleko bez kożuszka, „Kobieta i Życie”, nr 21(1320), 23.05.1976.pl
dc.referencesWróblewska Agnieszka, Popiół i chleb, „Kobieta i Życie”, nr 12(1415), 19.03.1978.pl
dc.referencesWróblewska Agnieszka, Tam gdzie pieprz pachnie, „Kobieta i Życie”, nr 37(1232), 15.09.1974.pl
dc.referencesWygoda Henryka, Świat walczy o żywność, „Przyjaciółka”, nr 19(1468), 9.05.1976.pl
dc.referencesZalewska Felicja, Koncentraty w lecie, „Przyjaciółka”, nr 27(1424), 6.07.1975.pl
dc.referencesZiemniaki uszlachetnione, „Kobieta i Życie”, nr 14(1261), 6.04.1975.pl
dc.referencesBauman Zygmunt (1991), Living Without an Alternative, „The Political Quarterly”, vol. 62(1), s. 35–44, https://doi.org/10.1111/j.1467-923X.1991.tb00842.xpl
dc.referencesBelasco Warren (2010), Future notes: The meal-in-a-pill, „Food and Foodways: Explorations in the History and Culture of Human Nourishment”, vol. 8(4), s. 253–271, https://doi.org/10.1080/07409710.2000.9962093pl
dc.referencesBrzostek Błażej (2010), PRL na widelcu, Warszawa: Baobab.pl
dc.referencesCesaretti Enrico (2009), Recipes for the Future: Traces of Past Utopias in the Futurist Cookbook, „The European Legacy”, vol. 14(7), s. 841–856.pl
dc.referencesCubash Alwin (2019), Space Food: Food in Mobile Technological Environments of Late High-Modernity, [w:] Jean‐Pierre Williot,pl
dc.referencesIsabelle Bianquis (red.), Nomadic Food – Anthropological and Historical Studies around the World, Lanham: Rowman & Littlefield, s. 77–92.pl
dc.referencesCzekalski Tadeusz (2011), Przedsiębiorstwa żywienia zbiorowego w realiach PRL: model żywienia zbiorowego w warunkach przyspieszonej modernizacji i jego realizacja, „Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia Politologica”, vol. 5, s. 78–90.pl
dc.referencesDijk Teun A. van (1997), Discourse as Structure and Process, vol. 1: Discourse Studies: A Multidisciplinary Introduction, London–Thousand Oaks–New Delhi: Sage.pl
dc.referencesDijk Teun A. van (2000), Ideology: A multidisciplinary approach, London–Thousand Oaks–New Delhi: Sage.pl
dc.referencesGeist Edward (2012), Cooking Bolshevik: Anastas Mikoian and the Making of the “Book about Delicious and Healthy Food”, „The Russian Review”, vol. 71(2), s. 295–313, https://doi.org/10.1111/j.1467-9434.2012.00654.xpl
dc.referencesGiddens Anthony (2008), The Consequences of Modernity, Cambridge: Polity Press.pl
dc.referencesHerbert Ulrich (2007), Europe in High Modernity. Reflections on a Theory of the 20th Century, „Journal of Modern European History”, vol. 5(1), s. 5–21, https://doi.org/10.17104/1611-8944_2007_1_5pl
dc.referencesHorolets Anna (red.) (2008), Analiza dyskursu w socjologii i dla socjologii, Toruń: Wydawnictwo Adam Marszałek.pl
dc.referencesKochanowski Jerzy (2010), Tylnymi drzwiami. Czarny rynek w Polsce 1944–1989, Warszawa: Wydawnictwo Neriton.pl
dc.referencesKot Wiesław (2000), Polskie dekady: lata 70. Od propagandy sukcesu do narodzin „Solidarności”, Poznań: Podsiedlik-Raniowski i Spółka.pl
dc.referencesKurczewski Jacek (red.) (2004), Umowa o kartki, Warszawa: Wydawnictwo Trio.pl
dc.referencesMarcuse Herbert (2007), One-Dimensional Man: Studies in the Ideology of Advanced Industrial Society, London: Routledge.pl
dc.referencesMazurek Małgorzata (2010), Społeczeństwo kolejki: o doświadczeniach niedoboru 1945–1989, Warszawa: Wydawnictwo Trio.pl
dc.referencesMilewska Monika (2021), Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL, Warszawa: Państwowy Instytut Wydawniczy.pl
dc.referencesSasińska-Klas Teresa (2014), Analiza dyskursywna i jej zastosowanie w naukach społecznych, [w:] Piotr Borowiec, Robert Kłosowicz, Paweł Ścigaj (red.), Odmiany współczesnej nauki o polityce, t. 1, Kraków: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, s. 423–435.pl
dc.referencesScott James C. (1998), Seeing Like a State: How Certain Schemes to Improve the Human Condition Have Failed, New Haven–London: Yale University Press.pl
dc.referencesShkodrova Albena (2018), From duty to pleasure in the cookbooks of communist Bulgaria: attitudes to food in the culinary literature for domestic cooking released by the state-run publishers between 1949 and 1989, „Food, Culture & Society” vol. 21(4), s. 468–487, https://doi.org/10.1080/15528014.2018.1480647pl
dc.referencesSokół Zofia 1998, Prasa kobieca w Polsce w latach 1945–1995, Rzeszów: Wydawnictwo Wyższej Szkoły Pedagogicznej.pl
dc.referencesStańczak-Wiślicz Katarzyna (2020), Eating healthy, eating modern. The “urbanization” of food tastes in communist Poland (1945–1989), „Ethnologia Polona”, vol. 41, s, 141–162, https://doi.org/10.23858/ethp.2020.41.2303pl
dc.referencesZawistowski Andrzej (2017), Bilety do sklepu: handel reglamentowany w PRL, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.pl
dc.referencesZysiak Agata (2017), Socjalizm jako modernizacja – powojenna historia Polski w perspektywie rewizjonistycznej, „Przegląd Humanistyczny”, nr 2, s. 135–145.pl
dc.contributor.authorEmailan.wegiel@gmail.com
dc.identifier.doi10.18778/1733-8069.20.1.08
dc.relation.volume20


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
Except where otherwise noted, this item's license is described as https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0